Ξεκίνησαν σε επίπεδο τεχνοκρατών οι συζητήσεις των θεσμών με την Ελληνική κυβέρνηση για την τελική φάση της μεταμνημονιακής εποπτείας και όπως είναι φυσικό τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων θα τεθούν επί τάπητος.
Ουσιαστικά αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το επικαιροποιημένο για το 2022 πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, που δεν έχει στην πρώτη γραμμή ως είναι φυσικό τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις αλλά δίνει προτεραιότητα στην προώθηση των διαγωνισμών για τα περιφερειακά λιμάνια.
Ουσιαστικά σε σχέση με την ενέργεια εκκρεμούν οι εξελίξεις σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και στην Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας, ενώ σε σχέση με την κρατική συμμετοχή στα ΕΛΠΕ ούτως η άλλως το χρονοδιάγραμμα έχει δηλωθεί εδώ και καιρό από αρμόδιες ότι πάει πίσω, λόγω συγκυρίας στην αγορά καυσίμων αλλά και άλλων εκκρεμοτήτων.
Όπως φαίνεται όμως και η πώληση της δημόσιας επιχείρησης φυσικού αερίου και η παραχώρηση της ΥΑΦΑ, λόγω της κατάσταση, αναμένεται να παραμείνουν στον «πάγο».
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας
Ειδικότερα, για τη ΔΕΠΑ αναμένεται η απόφαση του Εφετείου για τη δικαστική διένεξη της με την ELFE στα τέλη Μαρτίου αλλά όπως όλα δείχνουν θα υπάρχει και δεύτερος δικαστικός κύκλος, σε ανώτερο επίπεδο.
Αναπόφευκτα έτσι διαγράφεται ένα εμπόδιο στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο δηλαδή της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους.
Βέβαια και η συγκυρία τιμών στην αγορά λειτουργεί στην κατεύθυνση του παγώματος καθώς έχοντας στον πλήρη έλεγχο του το Δημόσιο τη ΔΕΠΑ Εμπορίας μπορεί να ασκεί με άνεση την πολιτική εκπτώσεων που έχει σχεδιάσει.
Αναφορικά με την ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας, που εάν λειτουργούσε θα έδινε κάποια λύση στα σημερινά προβλήματα με τις δυνατότητες που θα παρείχε για αποθήκευση ποσοτήτων φυσικού, εκκρεμούν οι επικαιροποιήσεις των κατευθύνσεων από το ΥΠΕΝ. Π.χ. το πόσοι αγωγοί τροφοδοσίας θα κατασκευαστούν προς την ΥΑΦΑ και άλλα τεχνικά δεδομένα, που όμως αφορούν το κόστος κατασκευής.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημείο αυτό καταγράφεται καθυστέρηση καθώς το ΥΠΕΝ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα σε σειρά επιχειρηματικών στοχεύσεων διαφόρων εμπλεκομένων, αλλά και στα νέα δεδομένα που φέρει η συγκυρία.
Η ΡΑΕ πάντως αναμένει τα νέα στοιχεία ώστε να συντάξει τον κανονισμό κοστολόγησης, που θα ορίζει και το βαθμό κοινωνικοποίησης του εσόδου. Στη βάση του κανονισμού οι ενδιαφερόμενοι θα σταθμίσουν και την πρότασή τους για το τίμημα για την παραχώρηση της ΥΑΦΑ.