Μενού Ροή
Η επαναλειτουργία του εργοστασίου στην Ξάνθη και η εμφατική επιστροφή της Αλουμύλ

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει υποστεί ιστορικών διαστάσεων αποβιομηχάνιση, τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες, έχοντας δει δεκάδες εργοστάσια να κλείνουν, πολυεθνικές να αποχωρούν και την παραγωγική διαδικασία να «νεκρώνει» αφήνοντας πίσω άδεια κουφάρια, ασφαλώς είναι είδηση πρώτου μεγέθους η επαναλειτουργία ενός εργοστασίου βαριάς βιομηχανίας, και μάλιστα στην επαρχία, στην ακριτική Ξάνθη.

Ο λόγος για το εργοστάσιο της Αλουμύλ που θα επαναλειτουργήσει στην Ξάνθη τον προσεχή Απρίλιο, ενώ όλο αυτό το διάστημα οι κατασκευαστικές και τεχνικές εργασίες εκσυγχρονισμού είναι σε πλήρη εξέλιξη. Πρόκειται για μια σημαντική αναπτυξιακή απόφαση, η οποία ενισχύει το επιχειρηματικό αποτύπωμα, δημιουργεί εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη της Θράκης.

Η μονάδα της Ξάνθης, η οποία κατά τη λειτουργία της παρήγαγε 14.000t προφίλ αλουμινίου ετησίως, ενώ όταν έκλεισε απασχολούσε 130 εργαζόμενους, θα επαναλειτουργήσει μετά από μια οχταετία.

Το εργοστάσιο είχε αναστείλει τη λειτουργία του το 2013 ύστερα από τα ανυπέρβλητα προβλήματα που αντιμετώπιζε τότε ο όμιλος Αλουμύλ Μυλωνάς, ο οποίος τα τελευταία χρόνια και μετά τη συμφωνία για την τακτοποίηση των δανείων με τις τράπεζες πάει από το καλό στο καλύτερο.

Έτος ορόσημο το 2021 με ρεκόρ πωλήσεων

Το 2021 ήταν ένα έτος ορόσημο για την Αλουμύλ, καθώς πέτυχε ιστορικό ρεκόρ στον κύκλο εργασιών που εκτοξεύτηκε στα 315 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 74 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 30% συγκριτικά με το 2020.

Αυτή η επίδοση έρχεται να «σφραγίσει» την επιστροφή ενός μεγάλου βιομηχανικού ομίλου της Βόρειας Ελλάδας που έχει πολλά να δώσει στην ελληνική βιομηχανία, αλλά παράλληλα έχει και ισχυρότατη παρουσία σε δεκάδες χώρες του πλανήτη.

Αυτό που σήκωσε την εταιρεία το 2021 ήταν το ξεμπλοκάρισμα πολλών κομβικών έργων βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και η ζήτηση επώνυμων προϊόντων για αρχιτεκτονικές χρήσεις.

Αυξήθηκε σημαντικά το πελατολόγιο τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, όπου ανοίχτηκαν νέες, πολλά υποσχόμενες αγορές. Άλλωστε, το αλουμίνιο και οι κατασκευές αλουμινίου είναι στην κορυφή της ζήτησης για όλη την «καινούρια» βιομηχανία, καθώς είναι 100% ανακυκλώσιμο, έχει πλεονεκτήματα όπως το χαμηλό βάρος (αναφορικά με την αυτοκινητοβιομηχανία και άλλες εφαρμογές) και γενικώς θεωρείται το μέταλλο του μέλλοντος.

Έτσι, ο όμιλος για να ικανοποιήσει τις ανάγκες έλαβε την απόφαση για την επαναλειτουργία της παραγωγικής μονάδας στην Ξάνθη, μετά από μια οχταετία μαρασμού. Η ισχυροποίηση των μεγεθών του ομίλου και το «μπουμ» των παραγγελιών, δείχνει ότι τα προσεχή 4-5 χρόνια θα είναι πολύ δυνατά για την εταιρεία, οπότε τόσο το 2022 όσο και το 2023 αναμένεται να κάνει νέα ρεκόρ πωλήσεων.

Διαρκή βελτίωση μεγεθών τα τελευταία χρόνια

Διαρκή βελτίωση μεγεθών παρουσιάζει την τελευταία τριετία η εταιρεία Αλουμύλ Μυλωνάς, έχοντας αφήσει πίσω την εξαιρετικά δύσκολη δεκαετία από το 2008 έως περίπου το 2018, χρονιά που επέστρεψε στην κερδοφορία.

Η εταιρεία δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση – σε Ελλάδα και διεθνώς – από το 2008 και εντεύθεν, κάτι που είχε αντανάκλαση στα λειτουργικά κέρδη του ομίλου, που από περίπου 37 εκατ. το 2008, έπεσαν στα 5 εκατ. το 2014.

Ειδικά η 7ετία 2008 έως 2015 ήταν πολύ δύσκολη για την εταιρεία, με κατακόρυφη μείωση πωλήσεων, ενώ τα δάνεια «έτρεχαν».

Στο πλαίσιο αυτό, πάρθηκαν δύσκολες αποφάσεις με το κλείσιμο εργοστασίων, όπως ήταν και αυτό της Ξάνθης το 2013. Από το 2015 ο βραχνάς του μεγάλου δανεισμού που ξεπερνούσε τα 178 εκατ. ευρώ «έπνιγε» την εταιρεία η οποία έφτασε σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, πιεζόμενη και από τις τράπεζες.

Τελικά, μετά από πολλά στάδια διαπραγματεύσεων, στις αρχές του 2021 επήλθε οριστική συμφωνία με τις τράπεζες, που μετατρέπει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε μακροπρόθεσμο, αλλάζοντας τους δείκτες της εταιρείας και την εικόνα του ισολογισμού της, με αποτέλεσμα να της δίνει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.

Η συμφωνία Αλουμύλ - τραπεζών ήταν κοινά επωφελής και για τις δύο πλευρές, καθώς τόσο ο βασικός μέτοχος Γιώργος Μυλωνάς κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο της εταιρείας του και να πετύχει την αναχρηματοδότηση που της ήταν απαραίτητη, όσο και οι τράπεζες πέτυχαν να αποφύγουν το «κούρεμα» από το οφειλόμενο ποσό των 158 εκατ. ευρώ, που θα τους επιστραφεί μέχρι το 2033.

Ο Γιώργος Μυλωνάς, ιδρυτής και βασικός μέτοχος της Αλουμύλ, με την ολοκλήρωση των διαδικασιών συγχώνευσης με την άλλη του εταιρεία Αλουφόντ, όχι μόνο θα διατηρήσει αλλά θα αυξήσει (με την οικογένειά του) στο 80% τη συμμετοχή του στην εισηγμένη, μετοχές βέβαια που θα είναι ενεχυριασμένες στις πιστώτριες τράπεζες μέχρι την αποπληρωμή του δανείου των 158 εκατ. ευρώ το 2033.

Το εκτόπισμα της εταιρείας

Η Αλουμύλ Μυλωνάς, ιδρύθηκε το 1988, ενώ στις 26 Ιανουαρίου του 1998 εισήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο. Μέσα σ’ αυτά τα 34 χρόνια έχει καταστεί μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες, καθώς διαθέτει παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες, σε όλες τις ηπείρους, με 32 θυγατρικές σε όλο τον κόσμο, ενώ απασχολεί πάνω από 2.000 εργαζόμενους. Διαθέτει 12 εργοστάσια σε έξι χώρες: Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη.

Διαθέτει επίσης ιδιωτικά καταστήματα πωλήσεων και διανομής σε Ελλάδα, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Κροατία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κύπρος, Τουρκία, Αίγυπτος, Αυστραλία, Ρωσία, Ινδία. Διαθέτει πάνω από 10.000 συνεργάτες παγκοσμίως, έχοντας συνεργασίες με ισχυρές ομάδες μηχανικών (Ελλάδα, Η.Π.Α, Ρουμανία, Σερβία, Ντουμπάι, Ινδία).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας