Στο «χρυσοφόρο» όσο και εξαιρετικά φιλόδοξο project της αντικατάστασης των αναλογικών ρολογιών της ΔΕΗ με τους «έξυπνους» μετρητές» ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζει να συμμετέχει η εταιρεία Landis+Gyr που εδρεύει στην Κόρινθο όπου διατηρεί πολύ μεγάλη μονάδα παραγωγής Βιομηχανικών μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόκειται για τον ελληνικό βραχίονα του ελβετικού πολυεθνικού ομίλου Landis+Gyr που δραστηριοποιείται στη χώρα μας από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, ενώ προ έξι ετών, τους πρώτους μήνες του 2016, μετέφερε σημαντικό τμήμα της παραγωγής από την Ελβετία στην Κόρινθο.
Η επιτυχία
Μάλιστα, η επιτυχία και η αποτελεσματικότητα της μονάδας της Κορίνθου, οδήγησε το μητρικό όμιλο στην απόφαση να φέρει κι άλλες γραμμές παραγωγής για άλλου τύπου μετρητές που διατηρούσε σε Αγγλία και Γαλλία, οπότε η μεταφορά δραστηριοτήτων στην Κόρινθο συνεχίζεται σχεδόν έως σήμερα.
Το 2019 και το 2020 ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής δραστηριότητας των μετρητών Ε850 από το Zug της Ελβετίας, καθώς και η μεταφορά της παραγωγικής δραστηριότητας των μετρητών φυσικού αερίου από το Stockport του Ηνωμένου Βασιλείου.
Για να στεγαστούν οι νέες γραμμές παραγωγής έγινε επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ, όπου επεκτάθηκαν οι κτιριακές και παραγωγικές δυνατότητες του εργοστασίου. Παράλληλα, για τη νέα μονάδα προστέθηκαν περίπου 170 επιπλέον εργαζόμενοι, πλην των 500 που ήδη απασχολούνταν.
Οι μετρητές
Η εταιρεία λοιπόν σχεδιάζει να διεκδικήσει με αξιώσεις το project των νέων μετρητών ή μέρος αυτού. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής και ενεργειακής αναβάθμισης στη χώρα μας, καθώς αφορά 7,5 εκατομμύρια «έξυπνους μετρητές», με συνολικό προϋπολογισμό από 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον διαχειριστή, το κόστος για κάθε νέο μετρητή που θα τοποθετείται ανέρχεται στα 150 ευρώ, ενώ το έργο θα υλοποιηθεί σταδιακά και σε βάθος τουλάχιστον οκτώ ετών και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030 ή και αργότερα.
Το εργοστάσιο της Landis+Gyr στην Κόρινθο είναι υπερσύγχρονο και με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, με την εταιρεία να έχει συσσωρευμένη τεχνογνωσία πάνω στους έξυπνους μετρητές.
Η μεγάλη μονάδα της Κορίνθου
Το εργοστάσιο παραγωγής βιομηχανικών και εμπορικών συσκευών μέτρησης ηλεκτρικής ενέργειας στον Ισθμό της Κορίνθου, καθιστά τη Landis+Gyr τη δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση στην Κορινθία μετά τη Motor Oil και η τρίτη σ' όλη την Πελοπόννησο μετά και τη μεγάλη και ιστορική καπνοβιομηχανία Καρέλιας. Η Landis+Gyr ενώ εξάγει άνω του 90% της παραγωγής της!
Σε μια συγκυρία πλήρους αποβιομηχάνισης της χώρας, φυγής εταιρειών στο εξωτερικό και γενικώς «στέγνωμα» της επιχειρηματικής – ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η επένδυση της ελβετικής εταιρείας που το 2016 έφερε τη μονάδα στην Ελλάδα, είναι εξαιρετικά σημαντική. Τα εγκαίνια του εργοστασίου στην Κόρινθο έγιναν στις 31 Μαρτίου 2016.
Από το 1970
Η εταιρεία Landis+Gyr δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από τις αρχές της 10ετίας του 1970, έχοντας από τότε εγκαταστάσεις στην Κόρινθο, όμως τα εγκαίνια που έγιναν το 2016 αφορούσα τη νέα επέκταση εγκαταστάσεων παραγωγής.
Μετά από περισσότερα από 100 χρόνια παραγωγής στο Zug (Τσουγκ) της Ελβετίας, η πολυεθνική εταιρεία αποφάσισε να κλείσει τις εγκαταστάσεις παραγωγής στην εν λόγω χώρα και να μεταφέρει την παραγωγή στην Κόρινθο.
Στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις παραγωγής της Landis + Gyr στην Κόρινθο που έχουν έκταση 55.000 τμ, προστέθηκαν νέα κτίρια που στήθηκαν οι νέες γραμμές παραγωγής, καθώς και αυτές που μεταφέρθηκαν από την Ελβετία και τα άλλα μέρη που προαναφέρθηκαν.
Το εργοστάσιο στην Κόρινθο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα εργοστάσια παραγωγής μετρητών, με τα προϊόντα του να εξάγονται σε 80 χώρες παγκοσμίως. Το εργοστάσιο της Κορίνθου έχει αποσπάσει βραβεία ποιότητας και καλύτερης εξαγωγικής εταιρείας, ενώ, για την ασφάλεια της πληροφορίας, έχει πάρει ειδικά ISO, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο υποκλοπών.
Οικονομικές επιδόσεις
Πάντως, η οικονομική χρήση Μάρτιος 2020 έως Μάρτιος 2021 έκλεισε με μείωση μεγεθών για τη Landis + Gyr, καθώς οι πωλήσεις κατήλθαν σε 136,2 εκατ. ευρώ καταγράφοντας πτώση 14,7% από το αντίστοιχο διάστημα της χρήσης 2019/2020. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η μείωση του κύκλου εργασιών οφείλεται κυρίως στην μείωση πωλήσεων οικιακών ψηφιακών μετρητών η οποία μερικώς μετριάστηκε από την αύξηση πωλήσεων των Βιομηχανικών και Εμπορικών Ψηφιακών μετρητών.
Συνάμα, η κερδοφορία υποχώρησε σε ποσοστό άνω του 60%, με τα μεικτά κέρδη να διαμορφώνονται σε 4,52 εκατ. ευρώ (-65,3%), τα προ φόρων κέρδη στα 4 εκατ. ευρώ (-61,44%) και τα καθαρά κέρδη σε 2,25 εκατ. ευρώ (-67,34%)
Η εταιρεία στις 31/03/2021 διέθεται ίδια κεφάλαια 37,12 εκατ. ευρώ, περίπου στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρήση (37,87 εκατ. ευρώ), ενώ οι συνολικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της αυξήθηκαν σε 44,62 εκατ. ευρώ έναντι 28,64 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.