Είναι… ακριβοθώρητη, εν πολλοίς άγνωστη, μένοντας στο παρασκήνιο, ίσως λόγω αντικειμένου. Ασχολείται με αμυντικά συστήματα, πυραύλους, εξαρτήματα πολεμικών αεροσκαφών και άλλα αμυντικά συστήματα, δραστηριότητες που έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα της μνημειώδους αποβιομηχάνισης και της… μονοκαλλιέργειας του τουρισμού, είναι εκτός… μόδας.
Όμως, η Intracom Defense (IDE), θυγατρική και βραχίονας στα αμυντικά συστήματα του ομίλου Intracom Holdings, είναι μια αξιοσημείωτη περίπτωση για τα ελληνικά δεδομένα, ειδικά μάλιστα για μια χώρα που έχει «πολεμήσει» την επιχειρηματικότητα, έχει καταδιώξει την ιδιωτική πρωτοβουλία και έχει περιορίσει στο ελάχιστο τη βαριά βιομηχανία.
Έχοντας υπόψη λοιπόν το… μωσαϊκό στο οποίο δραστηριοποιείται, η Intracom Defense είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, καθώς αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων με προηγμένη τεχνολογική υποδομή, διεθνείς στρατηγικές συμμαχίες και σημαντικούς πελάτες σε όλο τον κόσμο.
Τεχνολογίες αιχμής
Η Intracom Defense είναι καταξιωμένη στο χώρο των Αμυντικών συστημάτων με αξιοσημείωτη εξαγωγική δραστηριότητα.
Χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη προηγμένων προϊόντων στους τομείς των ηλεκτρονικών πυραυλικών συστημάτων, τακτικών συστημάτων επικοινωνιών και πληροφοριών, ολοκληρωμένων λύσεων επιτήρησης, υβριδικών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας και μη επανδρωμένων συστημάτων.
Η IDE συγκαταλέγεται στην επίσημη λίστα προμηθευτών του NATO, συμμετέχει σε διεθνή προγράμματα και έχει επιτύχει να ηγείται σε ευρωπαϊκά έργα χρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας.
Διαθέτει στο portfolio της αξιόπιστα προϊόντα τεχνολογίας αιχμής και παρέχει υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων μονάδες πυραυλικών συστημάτων και ευρυζωνικές επικοινωνίες, με τη δημιουργία ασφαλών ασύρματων δικτύων.
Μάλιστα, πρόσφατα η ΙDE υπέγραψε με την ΓΔΑΕΕ το εθνικό μέρος της σύμβασης ανάπτυξης και κατασκευής του Συστήματος LOTUS, του ευρωπαϊκού Μη Επανδρωμένου Τακτικού Αεροσκάφους.
Εξάγει το 95% των προϊόντων της
Με παραγωγικές δυνατότητες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αμυντικών εφαρμογών και πωλήσεις που προέρχονται κατά 95% από την εξαγωγική της δραστηριότητα, η IDE έχει καθιερωθεί διεθνώς ούσα ανταγωνιστική σε έναν χώρο δύσκολο και λίαν απαιτητικό.
Με γνώμονα τον εξωστρεφή προσανατολισμό της η εταιρεία επιδιώκει τη δημιουργία νέων αγορών για τα προϊόντα της, επεκτείνοντας τις συνεργασίες της με κορυφαίους ολοκληρωτές συστημάτων (system integrators), αξιοποιώντας την εξειδικευμένη τεχνογνωσία της στην ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης και ασφάλειας, ενώ εισάγει και νέα καινοτόμα υβριδικά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Τεχνολογία υβριδικής ενέργειας
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει εισέλθει στην τεχνολογία υβριδικής ενέργειας και στην οικογένεια προϊόντων HEPS (Hybrid Electrical Power Systems).
Πρόκειται για προϊόντα και εφαρμογές που προσθέτουν κινητικότητα, ενεργειακή ασφάλεια και αυξημένη διαθεσιμότητα σχεδόν σε οποιοδήποτε ηλεκτροκίνητο σύστημα, παρέχοντας ταυτόχρονα σημαντικά χαμηλότερο λειτουργικό κόστος.
Η IDE αναπτύσσει και κατασκευάζει προηγμένους σταθμούς παραγωγής ενέργειας για εγκαταστάσεις μικρής έως μεσαίας ισχύος. Οι Mobile Tactical Hybrid Power Stations συνδυάζουν συμβατικές (π.χ. γεννήτριες) & ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με σύγχρονα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, υπό την επίβλεψη έξυπνων Συστημάτων Διαχείρισης Ενέργειας. Το μέγεθος και η διαμόρφωση του συστήματος μπορούν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του πελάτη για στρατιωτική ή εμπορική χρήση.
Το HEPS μπορεί να παρέχει οικονομικά αποδοτική σταθερή ισχύ σε κρίσιμες εγκαταστάσεις, καθώς και κινητή ισχύ για απομακρυσμένο κάμπινγκ, βάσεις λειτουργίας εμπρός, θέσεις επικοινωνίας ή επιτήρησης χωρίς επίβλεψη, επιχειρήσεις εκστρατείας ή έκτακτης ανάγκης και οπλικά συστήματα στο πεδίο.
Η πρόσκληση και οι δοκιμές στο ΝΑΤΟ
Τον περασμένο φθινόπωρο η IDE συμμετείχε με τη νεότερη έκδοση της Υβριδικής Γεννήτριας HEPS® HGT20K στην άσκηση STEADFAST LEDA 2021 του ΝΑΤΟ (21-30 Νοεμβρίου, Πολωνία), που στόχευε στην αύξηση της διαλειτουργικότητας και της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας των συμμαχικών στρατευμάτων.
Η IDE ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση που έλαβε από το Συμμαχικό Στρατηγείο των Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης (Allied Rapid Reaction Corps HQ) του ΝΑΤΟ και τον Βρετανικό Στρατό, για να υποστηρίξει τη δοκιμή προηγμένων υβριδικών λύσεων στο επιχειρησιακό πεδίο. Σκοπός ήταν η μεγιστοποίηση της αποδοτικής χρήσης της ηλεκτρικής ισχύος και ο καθορισμός βιώσιμων επιλογών, με ταυτόχρονη επίτευξη μείωσης του ακουστικού και θερμικού ίχνους του τακτικού στρατηγείου.
Η τριφασική Υβριδική Γεννήτρια HGT20K της IDE παρείχε αδιάλειπτη ηλεκτρική ισχύ σε κρίσιμες εγκαταστάσεις του τακτικού στρατηγείου, επιτυγχάνοντας πραγματική αθόρυβη λειτουργία στο 45% επί του συνολικού χρόνου λειτουργίας και εξοικονόμηση κατανάλωσης καυσίμου κατά 60% σε σύγκριση με τις συμβατικές γεννήτριες.
Καθ' όλη τη διάρκεια της άσκησης, το προσωπικό της IDE και της Marshall Land Systems παρείχαν υποστήριξη στο πεδίο, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία τους στα τακτικά υβριδικά συστήματα ισχύος και στην διατήρηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων.
Η σειρά προϊόντων Υβριδικών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας HEPS® της IDE αποτελεί μια ολοκληρωμένη οικογένεια προηγμένων λύσεων, που περιλαμβάνει Υβριδικές Γεννήτριες, Συστήματα Υβριδοποίησης, Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας Μεγάλης Χωρητικότητας και Υβριδικά Συστήματα Βοηθητικής Ισχύος Οχημάτων (VHAPS), καθώς και προσαρμοσμένες λύσεις στις ανάγκες του χρήστη για πλειάδα στρατιωτικών εφαρμογών (τακτικά συστήματα πεδίου, οπλικά συστήματα, εγκαταστάσεις - υποδομές, τεθωρακισμένα οχήματα).
Τα αμυντικά συστήματα, τα Rafale και οι φρεγάτες
Το τελευταίο διάστημα και μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας στον τομέα αυτόν, η Ελλάδα υπογράφει μεγάλες αμυντικές συμφωνίες και παραγγελίες δισ. ευρώ, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, οι φρεγάτες Belharra, ενώ γενικότερα καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα σε εξοπλιστικά προγράμματα, ώστε να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Αναλυτές κρίνουν ότι η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία θα πρέπει να ενισχυθεί με κάθε τρόπο και να μπορέσει να συνδράμει στην όλη προσπάθεια, κάτι που θα φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα αλλά και την αμυντική βιομηχανία. Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία θα πρέπει να ενισχυθεί και να βρει τρόπο όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συμμετοχής σε προγράμματα εκσυγχρονισμού ή προμήθειας Κύριων Οπλικών Συστημάτων για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ξεκινά το πρόγραμμα αναβάθμισης των Patriot
Είναι εξαιρετικά θετικό ότι η Intracom Defense συμμετέχει στην αναβάθμιση των Ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot. Το πρόγραμμα της μερικής αναβάθμισης υπογράφηκε στα μέσα του Ιανουαρίου 2022, αξιοποιώντας τα αντισταθμιστικά ωφελήματα (offset) από την αρχική σύμβαση μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας και της Raytheon, στο πλαίσιο της πρόσκτησης των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot.
Αποτελεί δε συνέχεια της εκτεταμένης συμμετοχής που είχε η IDE στην εγχώρια συμπαραγωγή η οποία έγινε με μεγάλη επιτυχία.
Μόλις προχθές, Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στις εγκαταστάσεις της IDE στην Παιανία η εναρκτήρια σύσκεψη για το πρόγραμμα αναβάθμισης του Ελληνικού Α/Α Συστήματος PATRIOT, στην οποία συμμετείχαν στελέχη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, της NSPA (NATO Support and Procurement Agency) και της IDE. Στη συνάντηση αυτή, μπήκαν τα θεμέλια για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.
Το πρόγραμμα αφορά στην εγκατάσταση και ενσωμάτωση όλων των τροποποιήσεων του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, καθώς και τον λειτουργικό έλεγχο του συστήματος μέσω του αναβαθμισμένου λογισμικού στην πλέον σύγχρονη έκδοσή του για τα κέντρα ελέγχου, συντονισμού και επικοινωνιών (ECS, ICC, CRG), σε όλες τις Ελληνικές συστοιχίες PATRIOT. Αποτελεί δε συνέχεια της εκτεταμένης συμμετοχής που είχε η IDE στην εγχώρια συμπαραγωγή.