Μενού Ροή
Unibios – Watera: Οι μονάδες αφαλάτωσης η πράσινη στροφή και η επιστροφή στα κέρδη

Βελτίωση και διαρκές νοικοκύρεμα της οικονομικής της διάρθρωσης παρουσιάζει η εταιρεία Unibios Συμμετοχών (πρώην Βιοσώλ) τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το 2021 όπου έκλεισε με καθαρά κέρδη ύψους 334.000 ευρώ από ζημιές μετά από φόρους 91.000 ευρώ που είχε καταγράψει το 2020.

Έχοντας περάσει δια πυρός και σιδήρου για περισσότερα από δέκα χρόνια, φτάνοντας στα όρια του αδιεξόδου, η εταιρεία πλέον βαδίζει σε πιο στέρεα βήματα, αλλάζοντας εντελώς και το μείγμα των δραστηριοτήτων της, με αιχμή του δόρατος πλέον τη θυγατρική Watera που δραστηριοποιείται στις μονάδες αφαλάτωσης.

Θυμίζουμε πως η Unibios το 2019 κατάφερε να γυρίσει σε κέρδη ύστερα από μια δεκαετία ζημιών, το 2020 διατήρησε τη θετική τροχιά στα προ φόρων αποτελέσματα αλλά - λόγω της πανδημίας - είχε ζημιές μετά από τους φόρους, ενώ το 2021 έδειξε το καλύτερο αποτέλεσμα τουλάχιστον της τελευταίας 15ετίας.

Εκείνο το έτος, δηλαδή το 2019 ήταν «κλειδί» για τη συνέχεια, καθώς η εταιρεία αύξησε τα ίδια κεφάλαιά της και περιόρισε τις τραπεζικές της υποχρεώσεις, ύστερα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 3,7 εκατ. ευρώ. Το ίδιο έτος επίσης ολοκληρώθηκε η οργανική αναδιάρθρωση, με διακοπή ζημιογόνων δραστηριοτήτων και ενίσχυση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας στον κλάδο επεξεργασίας νερού.

Το 2021

Το 2021 λοιπόν, οι ενοποιημένες πωλήσεις της Unibios αυξήθηκαν κατά 16,1% ήτοι από 7,30 εκατ. σε 8,47 εκατ. ευρώ, με την άνοδο αυτή να αποδίδεται κυρίως στην ενίσχυση των πωλήσεων του κλάδου της επεξεργασίας νερού δηλαδή, των πωλήσεων του Ομίλου Watera International, η οποία πλέον είναι η αιχμή του δόρατος για την εισηγμένη.

Τα μεικτά κέρδη του σημείωσαν αύξηση κατά 15,2% σε σχέση με αυτά της προηγούμενης χρήσης και διαμορφώθηκαν σε 3,11 εκατ. ευρώ έναντι 2,703 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ το περιθώριο μικτού κέρδους μεταβλήθηκε οριακά, από 37,0% σε 36,7%. Τα αποτελέσματα προ φόρων (EBT) του Ομίλου το 2021 αυξήθηκαν κατά 510 χιλ. σε σχέση με το 2020 και διαμορφώθηκαν σε κέρδη 552 χιλ. έναντι κερδών 42 χιλ. κατά τη χρήση του 2020.

Τέλος, το συνολικό EBITDA του Ομίλου το 2021, ενισχύθηκε περαιτέρω και διαμορφώθηκε σε 1,28 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 15,2% επί του κύκλου εργασιών, έναντι 811 χιλ. ή ποσοστό 11,1% επί του κύκλου εργασιών της προηγούμενης χρήσης. Παράλληλα, η εταιρεία το 2021 παρουσίασε αύξηση στην καθαρή της θέση κατά 1 εκατ. ευρώ (σημαντική αύξηση για τέτοια μεγέθη), από τα 11,84 στα 12,83 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέλος του έτους διέθετε ταμειακά διαθέσιμα 1,32 εκατ. ευρώ, λίαν υψηλά για το εκτόπισμά της.

Οι κύριοι στόχοι και οι προοπτικές διεθνώς

Έχοντας αλλάξει την τελευταία δεκαετία εντελώς το μείγμα των δραστηριοτήτων της, καθώς πλέον η κύρια πηγή εσόδων δεν είναι οι σκαλωσιές και οι άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες αλλά ο κλάδος της αφαλάτωσης νερού μέσω της Watera International, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η βιώσιμη ανάπτυξη, η εταιρεία έχει δείχνει να έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Οι κύριοι στόχοι της εταιρείας είναι να διευρύνει την παρουσία της στη διεθνή αγορά επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού, καθώς και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται στην Ελλάδα λόγω των σημαντικών επενδύσεων που αναμένονται στις πράσινες υποδομές από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μεγάλες προοπτικές στον τομέα επεξεργασίας νερού

Ο συγκεκριμένος κλάδος θα γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια, καθώς η ραγδαία υποβάθμιση της ποιότητας νερού, όπου σχεδόν 1 στους 7 κατοίκους του πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, έχει προκαλέσει ένα «τσουνάμι» ολιστικής αλλαγής ολόκληρου του επιχειρηματικού, οικονομικού και επενδυτικού συστήματος.

Τα τελευταία χρόνια τα κριτήρια ESG (Κοινωνία, Περιβάλλον, Εταιρική Διακυβέρνηση), έχουν βγει με έμφαση στο προσκήνιο όπου τα ισχυρά οικονομικά κράτη και οι παγκόσμιοι οργανισμοί αλλάζουν κουλτούρα και προτεραιότητες, δημιουργώντας γιγάντια πακέτα περιβαλλοντικών έργων.

Σύμφωνα με έρευνες της ΠΑ.Κ.Ο.Ε (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) και άλλων φορέων το ύψος των επενδύσεων αυτών για την επόμενη πενταετία θα πλησιάσει τα 180 δισ. δολάρια με τα 75 δισ. δολάρια να κατευθύνονται σε μονάδες αφαλάτωσης και φιλτραρίσµατος του νερού.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο, η Unibios μέσω της Watera International διεκδικεί και αναλαμβάνει σημαντικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας αποκτήσει καλή εξειδίκευση. Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει έργα επεξεργασίας νερού σε εκατοντάδες ξενοδοχεία της χώρας μας, θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, εταιρείες επεξεργασίας μετάλλων, παραγωγής τσιμέντου, γαλακτοβιομηχανίες, κονσερβοποιίες, δημοτικά δίκτυα, χημικές βιομηχανίες, φαρμακοβιομηχανίες, νοσοκομεία κ.α.

Ιστορικό

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1940 και τις επόμενες δεκαετίες δραστηριοποιήθηκε στον κλάδο των σκαλωσιών οικοδομής, εκμεταλλευόμενη και το μεγάλο οικιστικό «μπουμ» που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα. Το 1960 η Βιοσώλ αναπτύσσεται γοργά και ξεκινά πρώτη στην Ελλάδα την εισαγωγή μεταλλικής σλωσιάς καθώς και σωληνωτών σωμάτων καλοριφέρ τύπου Runtal.

Στις 30 Αυγούστου 1972 οι μετοχές της Βιοσώλ εισάγονται για διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ με τα κεφάλαια που άντλησε χρηματοδοτήθηκε η αγορά οικοπέδου 64 στρεμμάτων και η κατασκευή νέου εργοστασίου στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου. Το 1989 επένδυσε στην προμήθεια και εγκατάσταση γραμμής παραγωγής για την κατασκευή καλοριφέρ τύπου πάνελ. Τα νέα αυτά σώματα αντικατέστησαν σταδιακά τα παραδοσιακά καλοριφέρ με φέτες.

Το 2008 η Βιοσώλ εξαγοράζει την εταιρεία Culligan Hellas ΑΒΕΕ, την κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική αγορά συστημάτων επεξεργασίας νερού. Ταυτόχρονα, η δραστηριότητα της Βιοσώλ εισφέρεται σε θυγατρική εταιρεία με το ίδιο όνομα, ενώ η παλαιά Βιοσώλ μετονομάζεται σε Unibios Συμμετοχών ΑΕ. Η μετοχή της Unibios διαπραγματεύεται στα 0,7140 ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση του ομίλου διαμορφώνεται στα 11,1 εκατ. ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας