Μενού Ροή
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης, κατά την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας του Ομίλου.
Στροφή στην πράσινη ενέργεια κάνει η Helleniq Energy-Στόχος 1 GW έως το 2025

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται το Vision 2025», ο οδικός χάρτης για τον μετασχηματισμό της Helleniq Energy με βασικούς πυλώνες τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των διυλιστηρίων και την ταχεία ανάπτυξη στις ΑΠΕ.

Όπως προκύπτει από την επικαιροποιημένη εταιρική παρουσίαση που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του Ομίλου, η απανθρακοποίηση των διυλιστηρίων σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε βασική προτεραιότητα με δεδομένο ότι παρατίθενται προβλέψεις που δείχνουν ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρελαϊκά προϊόντα δεν αναμένεται να παρουσιάσει κάμψη έως το 2030 σε σχέση με το 2020, με τον μαύρο χρυσό να συνεχίζει να αποτελεί καύσιμο το οποίο συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια τα επόμενα χρόνια. Ειδικά για το ντίζελ και την αγορά της Μεσογείου, μάλιστα, αναμένεται να διατηρηθεί το έλλειμμα προσφοράς (λόγω της αυξημένης ζήτησης από τις χώρες της περιοχής που δεν είναι μέλη της Ε.Ε.) μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

HELLENIQ1

Προτεραιότητα η ανάπτυξη των ΑΠΕ

Την ίδια στιγμή, εξίσου υψηλή προτεραιότητα για την Helleniq Energy είναι και η ανάπτυξη των ΑΠΕ που προβλέπεται ότι θα αποτελέσουν διεθνώς το βασικό εργαλείο για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, με το μερίδιό τους να φτάνει το 29% το 2040, στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα.  Ειδικά για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης -που αποτελεί και το πεδίο δραστηριοποίησης του Ομίλου- προορίζονται να αναλάβουν ακόμη πιο κυρίαρχο ρόλο, καθώς θα καταστούν κύρια ενεργειακή πηγή.

helleniq

Στο πλαίσιο αυτό, η Helleniq Energy στοχεύει να αναπτύξει ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο 1 GW έως το 2025 και 2 GW έως το τέλος της 10ετίας. Συγκριτικό πλεονέκτημα για την επίτευξη των στόχων αυτών αποτελεί αφενός η διαφοροποίηση των υπό σχεδίαση έργων ανά τεχνολογία (με ισορροπημένο μείγμα φωτοβολταϊκών, αιολικών και μονάδων αποθήκευσης), το επιχειρηματικό μοντέλο ανάπτυξης  (καθώς  το 50% αφορά έργα για λειτουργική ενίσχυση, το 35% corporate PPAs και το 15% merchant PPAs) αλλά και η  γεωγραφική περιοχή – με τις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, να παρουσιάζουν -όπως προαναφέρθηκε- μεγάλες προοπτικές «πράσινης» ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την παρουσίαση η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ στην Ελλάδα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 160% (στα 28 GW) στο τέλος της δεκαετίας σε σχέση με το 2022,  στη Ρουμανία κατά 366% (στα 22 GW) και στα υπόλοιπα Βαλκάνια κατά 600% (στα 21 GW), όταν ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα είναι 116%.

Η Helleniq Energy έχει υπό λειτουργία ή σε κατασκευή έργα 680 MW, ενώ σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης βρίσκονται μονάδες 400 MW. Η συνολική «δεξαμενή» περιλαμβάνει μονάδες  4,1 GW, με επαρκή κατανομή στα διάφορα στάδιο ωρίμανσης.

Η αποφυγή εκπομπών ρύπων μέσω των ΑΠΕ συνδυάζεται με μείωση κατά 30% των αέριων ρύπων από τη διύλιση , ώστε να μειωθεί συνολικά κατά 50% το αποτύπωμα του Ομίλου. Μεταξύ  άλλων  σχεδιάζεται η εγκατάσταση μίας μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) στο διυλιστήριο της Ελευσίνας, η οποία θα καλύπτει το σύνολο των φορτίων της εγκατάστασης, ενώ στο διυλιστήριο του Ασπροπύργου θα προστεθεί και τρίτος σταθμός ΣΗΘΥΑ, για την κάλυψη όλων των αναγκών του. Επίσης, για τις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης, σχεδιάζεται ένα mega «πράσινο» πρότζεκτ, ώστε να ηλεκτροδοτείται πλήρως από ανανεώσιμη ενέργεια, με την εταιρεία να έχει δηλώσει την βούλησή της να δραστηριοποιηθεί ενεργά στους κλάδους δέσμευσης άνθρακα αλλά και στην αλυσίδα αξίας του υδρογόνου.

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας