Μενού Ροή
Triathlon Battery Solutions
Πως η Sunlight Group θα πουλάει μπαταρίες σε όλο τον πλανήτη

Μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες της χώρας μας και μάλιστα σε έναν ιδιαίτερα νευραλγικό και απαιτητικό τομέα καθίσταται πλέον η εταιρεία Sunlight – Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας, ενώ πλέον έχει καταστεί και διεθνώς μια παγκόσμια δύναμη, έχοντας παραγωγικές εγκαταστάσεις πλέον σε 15 χώρες με αποτύπωμα και στις πέντε ηπείρους.

Έχει κάνει εξαγορές (πλην της Ελλάδας) σε Ιταλία, Γερμανία, Ισραήλ και Αμερική, ενώ πρόσφατα έκανε άνοιγμα και στην αγορά της Αυστραλίας, μέσω της εξαγοράς του 100% της Triathlon Battery Solutions Pty Ltd. Πρόκειται για μια στρατηγικού τύπου εξαγορά, που απλώνει γεωγραφικά τη Sunlight και τη βοηθά στο να καθιερωθεί ως παγκόσμιος ηγέτης στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας για βιομηχανικές και στατικές εφαρμογές.

Πλέον, το Sunlight Group έχει αναπτύξει ένα ικανό μέγεθος με πολύ μεγάλο αποτύπωμα σε δεκάδες χώρες και μαζί με τις θυγατρικές δίνει έμφαση σε μια προσέγγιση λειτουργιών που βασίζεται περισσότερο στις πλατφόρμες, αξιοποιώντας παράλληλα τις συνέργειες στις πωλήσεις, την αποθήκευση και τη συναρμολόγηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα σε λιγότερο από μια διετία, από τα τέλη του 2021 έως σήμερα, η Μέσα σε μόλις ενάμισι χρόνο, από τα τέλη του 2021 έως τα μέσα του 2023, η Sunlight Group έχει ολοκληρώσει οκτώ στρατηγικές εξαγορές, δύο εντός και έξι εκτός ελληνικών συνόρων. Το μπαράζ των εξαγορών επιβεβαιώνει και υπογραμμίζει με τον πιο ισχυρό τρόπο τον πολυεθνικό χαρακτήρα της εταιρείας που ήδη μετρά – όπως προαναφέρθηκε - εγκαταστάσεις σε 14 χώρες, ενώ απασχολεί πάνω από 3.200 εργαζόμενους.

Με έδρα το Σίδνεϊ

Η Triathlon Battery Solutions Pty Ltd ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2020. Έκτοτε, η εταιρεία γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη και σε σύντομο χρονικό διάστημα, κέρδισε σημαντικά μερίδια αγοράς στις βασικές αγορές δραστηριοποίησής της, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Σήμερα, είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους προμηθευτές προηγμένων και καινοτόμων μπαταριών λιθίου παγκοσμίως.

Με έδρα το Σίδνεϊ, η εταιρεία δραστηριοποιείται στις πωλήσεις μπαταριών, φορτιστών και άλλων εξαρτημάτων. Η ομάδα εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας εστιάζει στην συντήρηση με επίκεντρο τις ανάγκες του πελάτη, εξυπηρέτηση και επισκευή των προϊόντων. Επιπλέον, η Triathlon Australia προσφέρει λύσεις ενοικίασης μπαταριών, refurbishment μπαταριών και εξατομικευμένης συναρμολόγησης για μπαταρίες μολύβδου-οξέος.

O Holger Aschke, USA and APAC Business Development Executive Director, δήλωσε: «Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ισχυρή τοπική παρουσία της Sunlight Group στην Αυστραλία και την ευρύτερη περιοχή. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην απόφασή μας να ενισχύσουμε το μερίδιό μας αποκτώντας πλήρη ιδιοκτησία της Triathlon Battery Solutions Pty Ltd. Πιστεύουμε ότι η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού προσφέρει ιδιαίτερα ελκυστικές ευκαιρίες ανάπτυξης και μια αγορά που θα διαμορφωθεί από τις προηγμένες λύσεις λιθίου που προσφέρουμε. Ειδικότερα, βλέπουμε εξαιρετικές ευκαιρίες στην Αυστραλία στον τομέα των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας για ανανεώσιμες πηγές, τις οποίες σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια, μέσω του ξεχωριστού χαρτοφυλακίου προϊόντων και λύσεων που διαθέτουμε.»

«Κλειδί» για την παγκόσμια επέκταση η εξαγορά της γερμανικής Triathlon Holding

Εντός του 2023, η Sunlight Group προχώρησε στη σημαντικότερη εξαγορά της έως τώρα ιστορίας της, καθώς το Φεβρουάριο είχε εξαγοράσει το 50% της γερμανικής εταιρείας Triathlon Holding GmbH, ενώ τον περασμένο Ιούλιο απέκτησε και το υπόλοιπο 50%. Με την εξαγορά της Triathlon, η Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας άλλαξε επίπεδο στην προσπάθειά της να καταστεί εκ των ηγετικών δυνάμεων παγκοσμίως στον τομέα των ηλεκτρικών περονοφόρων και της αποθήκευσης ενέργειας.

Πρόκειται για συμφωνία που συνιστά mega-deal, καθώς επαναπροσδιορίζει και αλλάζει πλήρως το τοπίο στις βιομηχανικές μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου. Η Triathlon Holding GmbH δραστηριοποιείται δεκαετίες στην ανάπτυξη και συναρμολόγηση μπαταριών για τον κλάδο των intralogistics και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα για μία σειρά βιομηχανικών οχημάτων για Κατασκευαστές Αρχικού Εξοπλισμού (OEMs), όπως τα περονοφόρα, τα παλετοφόρα και τα ανυψωτικά.

Τα κεντρικά γραφεία της Triathlon βρίσκονται στο Fürth της Βαυαρίας, η υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής της στο Glauchau της Σαξονίας, ενώ λειτουργεί άλλα δύο εργοστάσια και κέντρα R&D στη Γερμανία, καθώς και μονάδα συναρμολόγησης μπαταριών μολύβδου-οξέος στο Ντάλας των ΗΠΑ.

Η διεθνής δραστηριότητα της Triathlon εκτείνεται επίσης σε Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία, με τη λειτουργία γραφείων πώλησης και τεχνικής εξυπηρέτησης για μπαταρίες, φορτιστές και συμπληρωματικά εξαρτήματα. Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι απασχολούνται στο σύνολο των εγκαταστάσεων της εταιρείας.

Παγκόσμια δύναμη

Πλέον, με τη συγκεκριμένη εξαγορά, η Sunlight Group αναδεικνύεται σε παγκόσμια δύναμη στις μπαταρίες για εκτός δρόμου βιομηχανικά οχήματα που εξυπηρετεί τον πολύ σημαντικό κλάδο της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας (intralogistics), με μπαταρίες για περονοφόρα, παλετοφόρα, ανυψωτικά και αυτοματοποιημένα καθοδηγούμενα οχήματα (AGVs), αλλά και ρομποτικά συστήματα.

Οι Sunlight και Triathlon δραστηριοποιούνται επίσης στην ανάπτυξη και παραγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Δηλαδή τα συστήματα μπαταριών τα οποία χρησιμοποιούνται για να αποθηκεύουν την ενέργεια που παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές για τη σταθεροποίηση των δικτύων διανομής, αλλά και για αποθήκευση ενέργειας στις κατοικίες (homestorage).

Πλέον, ο ελληνικών συμφερόντων όμιλος, δύναται να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην απεξάρτηση από τον άνθρακα και στην ενεργειακή ασφάλεια, χάρη στη δυνατότητα της εταιρείας να αυξάνει την παραγωγική της δυναμικότητα και να αναπτύσσει καινοτομία στις τεχνολογίες μπαταριών, μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου.

Πέντε ερευνητικά κέντρα

Ο συνδυασμός των τεράστιων παραγωγικών ικανοτήτων, αλλά και η δύναμη της καινοτομίας στο κομμάτι των τεχνολογικών εξελίξεων, φέρνει τη Sunlight Group στην πρώτη γραμμή του κλάδου. Η καινοτομία αποτελεί τομέα-κλειδί για τη Sunlight, καθώς επενδύει σημαντικά σε Έρευνα & Ανάπτυξη, και ειδικότερα στην τεχνολογία λιθίου. Πλέον, θα λειτουργεί πέντε ερευνητικά κέντρα, με περισσότερους από 200 ειδικούς επιστήμονες, ενώ αποκτά και δυνατότητα in-house παραγωγής ηλεκτρονικών πλακετών (Printed Circuit Boards) για μπαταρίες λιθίου.

Πάνω από το 1 δισ. ευρώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών

Ο κύκλος εργασιών των Sunlight Group και Triathlon ξεπερνά συνδυαστικά το 1 δισ. ευρώ ενώ αναμένεται να τριπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια μέσα από στοχευμένες προσπάθειες. Θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι περισσότερες από 35 εγκαταστάσεις (παραγωγικές μονάδες και αποθηκευτικοί χώροι, κέντρα Έρευνας & Ανάπτυξης, γραφεία πωλήσεων και εξυπηρέτησης) που η Sunlight Group θα λειτουργεί πλέον 15 παραγωγικές μονάδες σε 12 χώρες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας