Μενού Ροή
Κρατική χρηματοδότηση για τις ανεμογεννήτριες της Siemens

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να διαθέσει στη Siemens Energy κρατικές εγγυήσεις συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας και με άλλα μέρη για να βοηθήσουν τον ενεργειακό κολοσσό να συνεχίσει να καλύπτει τις παραγγελίες του, σύμφωνα με ξένα πρακτορεία. 

Η νέα συμφωνία αποτελεί τμήμα του πακέτου των 15 δισ. ευρώ που έχει συμφωνήσει να παρέχει συνολικά το Βερολίνο προς την εταιρεία προκειμένου να τη βοηθήσει να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, κυρίως με επίκεντρο την θυγατρική της στον τομέα της αιολικής ενέργειας Gamesa. Μεταξύ των προβλημάτων ήταν και σημαντικές τεχνικές ατέλειες στις ανεμογεννήτριες της.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μονάδα των ανεμογεννητριών Siemens Gamesa και η υποβάθμιση από την S&P της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε BBB-, μια μόλις βαθμίδα πάνω από το junk, το καλοκαίρι οδήγησαν τις τράπεζες να είναι πολύ διστακτικές στο να δώσουν εγγυήσεις. 

Οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε εντατικές διαπραγματεύσεις για να διασφαλιστούν οι κρατικές εγγυήσεις, καθώς τα νέα κονδύλια είναι απαραίτητα για τη διατήρηση του ύψους 110 δισ. ευρώ χαρτοφυλακίου με project καθαρής ενέργειας που διατηρεί ή έχει υπό δρομολόγηση η εταιρεία.

Πρόκειται δε, για project καθοριστικής σημασίας για την σχεδιαζόμενη πράσινη μετάβαση της Γερμανίας, που μόλις τον περασμένο μήνα αποκαλύφθηκε ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση λόγω διαφόρων προβλημάτων στο μέτωπο των ΑΠΕ.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση της κυβέρνησης για να βοηθήσει ήταν πως στο deal θα συμμετέχουν και όλοι οι μέτοχοι της εταιρείας. Μάλιστα, για τον ίδιο λόγο η ενεργειακή συμφώνησε ότι δεν πρόκειται να καταβάλει μέρισμα στους μετόχους ή μπόνους στα στελέχη της όσο τα μέτρα στήριξης βρίσκονται σε ισχύ.

"Είμαστε ικανοποιημένοι με την ξεκάθαρη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης προς τη Siemens Energy", αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. 

Οι μετοχές της Siemens AG και της Siemens Energy σημείωσαν άλμα 2,75% και 2,95% αντίστοιχα στον απόηχο της παρέμβασης.  

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας