Μενού Ροή
Πρωτοφανές κρεσέντο νέων συμβολαίων από τη Cenergy – Ξεπερνά τα 3 δισ. το ανεκτέλεστο

Χωρίς προηγούμενο είναι πλέον ο ρυθμός ανάληψης νέων έργων από τον όμιλο Cenergy Holdings, το βραχίονα του ομίλου Viohalco στον τομέα των ενεργειακών έργων, καθώς μετά τη λήξη του πρώτου εξαμήνου και στους τεσσεράμισι μήνες που έχουν μεσολαβήσει, έχει αναλάβει δώδεκα επιπλέον έργα στο εξωτερικό!

Στη λήξη του πρώτου εξαμήνου το ανεκτέλεστο έργων του ομίλου Cenergy Holdings έφτανε τα 2,5 δισ. ευρώ και ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγράψει από καταβολής, ενώ πλέον, μετά τα νέα έργα που υπέγραψε έκτοτε, το ανεκτέλεστο ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ. Η μερίδα του λέοντος από τα νέα έργα αφορά τον τομέα των καλωδίων, όμως ενισχυμένο momentum παρουσιάζει και ο τομέας των σωλήνων χάλυβα.

Τα νέα έργα που ανέλαβε το 2ο εξάμηνο του 2023

Την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκε πως η Σωλ. Κορίνθου ανέλαβε σύμβαση για τον υποθαλάσσιο αγωγό Neptun Deep της OMV Petrom στη Μαύρη Θάλασσα. Η Σωλ. Κορίνθου υπέγραψε, ως υπεργολάβος της Sumitomo Corporation Europe Limited, σύμβαση για την προμήθεια περίπου 160χλμ. σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW), για την ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου για το έργο Neptun Deep της OMV Petrom στη Μαύρη Θάλασσα. Η αξία του συμβολαίου κυμαίνεται μεταξύ 100 και 150 εκατ. ευρώ.

Το Neptun Deep Block στη Μαύρη Θάλασσα έχει έκταση 7.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων από την ακτή της Ρουμανίας, σε βάθη έως και 1.000 μέτρα. Το Neptun Deep είναι το μεγαλύτερο έργο φυσικού αερίου στη ρουμανική Μαύρη Θάλασσα και το πρώτο υποθαλάσσιο έργο βαθέων υδάτων στη Ρουμανία.

31 Οκτωβρίου: Η Σωλ. Κορίνθου ανέλαβε δύο συμβάσεις αξίας άνω των 10 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και προμήθεια 82 χλμ. σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής υψίσυχνης συγκόλλησης (HFW) για την ανάπτυξη δικτύου αγωγών φυσικού αερίου στη νότια Ιταλία. Η πρώτη σύμβαση, περίπου 12 χλμ. σωλήνα DN 350, αφορά την αντικατάσταση τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Larino-Colleferro που συνδέει το τμήμα της Αδριατικής του δικτύου SGI με το τμήμα της Τυρρηνίας. Η δεύτερη αφορά την προμήθεια περίπου 70 χλμ. σωλήνα DN 300 και την κατασκευή ενός νέου τμήματος του δικτύου, που ονομάζεται "Lucera-San Paolo di Civitate" στην περιοχή της Απουλίας, κατάλληλο για την παραγωγή και έγχυση βιομεθανίου στο δίκτυο. Οι αγωγοί και των δύο συμβάσεων θα είναι πιστοποιημένοι για μεταφορά έως και 100% υδρογόνου.

26 Οκτωβρίου: Η Hellenic Cables υπέγραψε σημαντική συμφωνία με τη Seaway7 που αφορά το υπεράκτιο αιολικό πάρκο EastAnglia 3, το οποίο αναπτύσσεται από την Scottish Power Renewables. Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο East Anglia 3 βρίσκεται περίπου 69 χλμ. βορειοανατολικά από την ακτή του Σάφολκ στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 1.400 MW. Το έργο αυτό θα παράγει αρκετή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά. Μόλις τεθεί σε λειτουργία το 2026, αναμένεται να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο.

Βάσει της σύμβασης, η Hellenic Cables θα αναλάβει τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τις δοκιμές και την προμήθεια περίπου 275 χλμ. υποβρύχιων τριπολικών καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος τάσης 66kV και των σχετικών παρελκομένων τους. Η παραγωγή των καλωδίων αναμένεται να ξεκινήσει το 2024.

18 Οκτωβρίου: Ο κλάδος χάλυβα και η Σωλ. Κορίνθου ανέλαβε σύμβαση αξίας άνω των 30 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και προμήθεια σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής υψίσυχνης συγκόλλησης (HFW) για το έργο Porthos, μεταφοράς και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για υποθαλάσσιο έργο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στην Ολλανδία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κήρυξε το έργο Porthos ως «Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος» και διέθεσε επιχορήγηση 102 εκατ. ευρώ για την υλοποίησή του. Τα τελευταία 15 χρόνια, η Σωλ. Κορίνθου έχει κατασκευάσει αγωγούς μεταφοράς CO2 συνολικού μήκους άνω των 1.150 χλμ.

10 Οκτωβρίου: Η Hellenic Cables σε συνεργασία με την Jan De Nul ανέλαβαν σύμβαση για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη μεταφορά και την εγκατάσταση ενός υποβρύχιου συστήματος τεσσάρων export καλωδίων HVAC 220kV για τα πολωνικά υπεράκτια αιολικά πάρκα Baltyk II και Baltyk III. Κατά την λειτουργία τους, τα δύο αιολικά πάρκα που αναπτύσσονται από την κοινοπραξία της Equinor και της Polenergia, θα παράγουν αρκετή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για να προμηθεύουν περισσότερα από δύο εκατ. πολωνικά νοικοκυριά.

25 Σεπτεμβρίου: Η Σωλ. Κορίνθου ανέλαβε σύμβαση σύμβαση από τη Snam άνω των 10 εκατ. ευρώ, που αφορά την προμήθεια περίπου 13χλμ. σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW) για την ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού φυσικού αερίου για τον πλωτό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) στην Ιταλία. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη ανάθεση στη Σωλ. Κορίνθου, από τη Snam Ιταλίας, και βασίζεται στην μακρόχρονη επιτυχή συνεργασία με την Ιταλική εταιρεία ενεργειακών υποδομών στην υλοποίηση παρόμοιων έργων.

7 Σεπτεμβρίου: Τρία υποθαλάσσια έργα της AkerBP στη Βόρεια Θάλασσα ανέλαβε η Σωλ. Κορίνθου, ο κλάδος σωλήνων χάλυβά της. Συγκεκριμένα, μια σύμβαση για την προμήθεια 103 χλμ. σωλήνων χάλυβα 23 και 26 ιντσών, ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW) για το έργο ανάπτυξης πεδίου Yggdrasil και δύο ακόμα, μία 58 χλμ. για σωλήνες χάλυβα υψηλής συχνότητας (HFW) 18 ιντσών για το δορυφορικό έργο SkarvSatellite (SSP) και μια 17χλμ. και 14 ιντσών HFWγια το έργο Hanzgasfielddiscovery.

5 Σεπτεμβρίου: Σύμβαση για την προμήθεια υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς ψηλής τάσης εναλλασσόμενου ρεύματος για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Baltica 2 υπέγραψε στις αρχές Σεπτεμβρίου η Hellenic Cables. Αυτό το έργο πραγματοποιείται από μια κοινοπραξία μεταξύ της Ørsted και PGE Polska Grupa Energetyczna, (με ίση συμμετοχή 50-50) η οποία έχει συσταθεί με σκοπό την ανάπτυξη βιώσιμων έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η Hellenic Cables θα προμηθεύσει 148 χλμ. υποβρυχίων καλωδίων τάσης 275kV με μόνωση XLPE. Επιπλέον, στη σύμβαση περιλαμβάνονται οι εργασίες διασύνδεσης, τερματισμού και δοκιμών πριν τη θέση σε λειτουργία, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας του έργου. Η παραγωγή των υποβρυχίων καλωδίων πρόκειται να ξεκινήσει το 2026, με την παράδοση να αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2027.

31 Αυγούστου: Η Hellenic Cables υπέγραψε σύμβαση με την DEME Offshore, κορυφαίο εργολάβο στον κλάδο της υπεράκτιας ενέργειας, για την προμήθεια inter-array καλωδίων για το Eoliennes en Mer Dieppe Le Tréport (EMDT), ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Γαλλία το οποίο βρίσκεται στα ανοιχτά της ακτής της Μάγχης και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2026. H Hellenic Cables έχει αναλάβει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την προμήθεια των interarray καλωδίων 66kV και των σχετικών εξαρτημάτων που θα διασυνδέσουν τις ανεμογεννήτριες μεταξύ τους και θα τις συνδέσουν με τον υπεράκτιο υποσταθμό. Η προμήθεια περιλαμβάνει περίπου 120 χλμ. inter-array καλωδίων 66kV με έναρξη το 2025 και ολοκλήρωση εντός του ίδιου έτους.

24 Αυγούστου: Το μεγαλύτερο έργο του 2ου εξαμήνου είναι η προμήθεια και η εγκατάσταση της διασύνδεση του δυτικού υποσταθμού του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Gennaker στη Βαλτική Θάλασσα με το δίκτυο μεταφοράς της Γερμανίας, το οποίο ανέλαβε η Ελληνικά Καλώδια Α.Ε. Πρόκειται για σύμβαση η αξία της οποίας φτάνει τα 450 εκατ. ευρώ περίπου.

Πιο αναλυτικά ανέλαβε από την 50 Hertz Offshore GmbH τη σύμβαση για την παράδοση του έργου "με το κλειδί στο χέρι" της διασύνδεσης του δυτικού υπεράκτιου υποσταθμού του Gennaker με το γερμανικό δίκτυο μεταφοράς ενέργειας, χρησιμοποιώντας δύο καλωδιακά συστήματα μεταφοράς εναλλασσόμενου ρεύματος τάσης 220kV. Το Gennaker είναι ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Βαλτική Θάλασσα της Γερμανίας με προγραμματισμένη εγκατεστημένη ισχύ περίπου 927MW.

Τα δύο καλωδιακά συστήματα μεταφοράς εναλλασσόμενου ρεύματος θα περιλαμβάνουν 80 χλμ. υποβρύχιων καλωδίων 220kV και 210 χλμ. υπόγειων καλωδίων 220kV, καθώς και τα σχετικά εξαρτήματα, και αναμένεται να εγκατασταθούν και να παραδοθούν το 2027.

24 Ιουλίου: Η Chevron Mediterranean Limited ανέθεσε ένα νέο έργο στη Σωλ. Κορίνθου. Η επιτυχία προηγούμενων συνεργασιών, αλλά και η ανάθεση του έργου Tamar το 2022, οδήγησε αυτή τη φορά στην ανάθεση της κατασκευής και προμήθειας περίπου 118 χλμ. σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής βυθιζόμενου τόξου (SAWL) για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Leviathan.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου Leviathan βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, που φιλοξενεί επίσης τα πεδία Tamar και Karish-Tanin. Αποτελεί το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου και έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγικούς πόρους στην περιοχή, με βάθος που κυμαίνεται μεταξύ 1.540 μ και 1.800 μ. Το έργο θα παρέχει κρίσιμη υποδομή, καθώς θα συνδέεται υποθαλάσσια με την πλατφόρμα όπου το αέριο θα υποβάλλεται σε επεξεργασία πριν μεταφερθεί στο Ισραήλ, διασφαλίζοντας έτσι τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

3 Ιουλίου: Η Hellenic Cables σε κοινοπραξία με την Jan De Nul ανέλαβε από την TenneT την ολοκληρωμένη διασύνδεση με τρία καλώδια HVAC των θαλάσσιων αιολικών πάρκων που θα αναπτυχθούν στις ζώνες N-3.7 & N-3.8 στη Γερμανία. Τα καλώδια αυτά θα συνδέσουν τα αιολικά πάρκα με τον υποσταθμό μετατροπής ρεύματος της πλατφόρμας DolWin kappa απ’ όπου άλλα καλώδια HVDC θα μεταφέρουν την παραγόμενη ενέργεια στην ακτή.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Hellenic Cables θα είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό, την παραγωγή, την προμήθεια, τον τερματισμό και τις δοκιμές των τριών καλωδίων διασύνδεσης δικτύου 155kV HVAC και την προμήθεια των σχετικών εξαρτημάτων. Η παραγωγή και παράδοση των καλωδίων έχει προγραμματιστεί για το 2025.

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας