Μενού Ροή
Shell: Αυξημένα κέρδη για το 2023

Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός Shell ξεπέρασε την Πέμπτη τις προσδοκίες για τα κέρδη του 2023 και ανακοίνωσε αύξηση του μερίσματος κατά 4% και πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 3,5 δισ. δολαρίων.

Ειδικότερα, η Shell ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 28,25 δισ. δολαρίων για το σύνολο του 2023, μειωμένα κατά 29% σε σύγκριση με τα ιστορικά υψηλότερα ετήσια κέρδη της, ύψους 39,9 δισ. δολαρίων, το προηγούμενο έτος.

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας για το 2023 θα διαμορφώνοντας στα 27,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την LSEG.

Παράλληλα, η Shell κατέγραψε ισχυρότερα του αναμενόμενου προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 7,31 δισ. δολαρίων για το δ'  τρίμηνο του 2023.

Η εταιρεία ανέφερε  ότι τα αποτελέσματα αντανακλούν το ισχυρό εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου, αντισταθμίζοντας το ασθενέστερο εμπόριο προϊόντων πετρελαίου.

Η Shell ανακοίνωσε αύξηση του μερίσματος ανά μετοχή κατά 4% για το τέταρτο τρίμηνο και δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 3,5 δισ. δολαρίων τους επόμενους τρεις μήνες. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι έχει πλέον ολοκληρώσει άλλα 3,5 δισ. δολάρια από τις επαναγορές μετοχών που ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Wael Sawan δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εταιρεία «σημείωσε πρόοδο» πέρυσι. «Καθώς μπαίνουμε στο 2024 συνεχίζουμε να απλοποιούμε την οργάνωσή μας με έμφαση στην παροχή περισσότερης αξίας με λιγότερες εκπομπές», προσέθεσε.

Το καθαρό χρέος μειώθηκε στα 43,5 δισ. δολάρια στο τέλος του έτους, σε σύγκριση με 40,5 δισ. δολάρια στο τέλος του τρίτου τριμήνου.

Η μετοχή της εταιρείας σημειώνει πτώση περίπου 4,8% από την αρχή της χρονιάς μέχρι στιγμής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας