Γκάζι πατάει η ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας μετά και την προκήρυξη της ΔΕΗ της νέας φάσης ανάπτυξης του δικτύου. Σύμφωνα με το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ σε αυτή τη β' φάση που αναμένεται να κοστίσει 170 εκατ. ευρώ , οι οπτικές είναι θα φτάσουν σε 500.000 κτίρια της χώρας, αριθμός που αντιστοιχεί σε 1,2 έως 1,3 εκατ. νοικοκυριά της χώρας.
Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ θα κοστίσει 680 εκατ. ευρώ για να καλύψει περισσότερα από 3 εκατ. νοικοκυριά. Στην προηγούμενη φάση προβλεπόταν οι ίνες να φτάσουν σε 440.000 νοικοκυριά της Αττικής και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Με τη β φάση ανάπτυξης του δικτύου πέρα από περιοχές της Αττικής, οι οπτικές είναι θα αναπτυχθούν και σε 11 πόλεις, ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τη Λάρισα και άλλες.
Οι προσφορές θα ανοίξουν στις 15 Φεβρουαρίου και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025, χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί στη συμμετοχή των κατασκευαστών. Τον πρώτο λόγο έχουν όσοι συνεργάζονται ήδη με την ΔΕΗ από την πρώτη φάση, όπως οι EDIL, Ergatikat, Ergomak, Intrakat, Phoenix Engineering και Telcoserv.
Μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες εγκατάστασης, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν επιπλέον 10.000 χλμ. κάθετων καλωδιώσεων, προκειμένου οι οπτικές ίνες να φτάσουν στο εσωτερικό των οικιών/επιχειρήσεων κλπ. Έτσι, το συνολικό μήκος της εγκατάστασης από την ΔΕΗ μπορεί να φτάσει στα 23.000 χλμ. οπτικών ινών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το 85% τουλάχιστον των οπτικών ινών θα τοποθετηθούν εναερίως , ενώ υπολογίζεται ότι το 15% θα είναι υπογείως.
Με αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα, το δίκτυο της ΔΕΗ θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, με την εταιρεία να προκαλεί το σύνολο των παικτών των τηλεπικοινωνιών, καθώς η κάλυψη που θα προσφέρει η νέα β’ φάση του επενδυτικού σχεδίου, θα έχει αλληλοεπικαλύψεις με τα δίκτυα που αναπτύσσουν και οι τρεις τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις, δηλαδή ο ΟΤΕ, η Vodafone και η Nova. Το αβαντάζ της ΔΕΗ σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά , είναι ότι η ίδια βασίζεται περισσότερο στην ανάπτυξη εναέριων δικτύων οπτικών ινών, ενώ οι ανταγωνιστές της βασίζονται σε υπόγεια δίκτυα οπτικών ινών. Προφανώς η εναέρια ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών είναι πολύ πιο γρήγορη και οικονομική, αλλά τα δίκτυα υπόκεινται σε ταχύτερες φθορές. Αν και τα υπόγεια δίκτυα είναι πιο ανθεκτικά, το κόστος και ο χρόνος κατασκευής είναι πολύ μεγαλύτερα.