Μενού Ροή
Πειραιώς - Dimand, Μεγάλου - Ανδριόπουλος
Deal μισού δισ. ευρώ από Πειραιώς και Dimand για τέσσερα εμβληματικά ακίνητα σε Αθήνα, Λαύριο, Θεσσαλονίκη

Ένα από τα μεγαλύτερα deal που έχουν ανακοινωθεί στην Ελλάδα στο χώρο της ανάπτυξης «πράσινων» και βιώσιμων ακινήτων που θα αναβαθμίζουν τις περιοχές τις οποίες εδρεύουν αποτελώντας ξεχωριστά τοπόσημα αλλά συνάμα θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων που θα τα χρησιμοποιούν ανακοινώθηκε χθες μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της εισηγμένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand.

Πρόκειται για ένα deal που συνολικά θα προσεγγίσει σε αξία τα 500 εκατ. ευρώ και θα φέρει πράσινη σφραγίδα, έχοντας τις υψηλότερες πιστοποιήσεις διεθνώς στον τομέα των αρχών της βιωσιμότητας, απολύτως βιοκλιματικά, με μηδενικούς ρύπους και ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου χθες η Πειραιώς και η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand, ανακοίνωσαν τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας για την ανάπτυξη αστικών χώρων στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Η εν λόγω συνεργασία αφορά αρχικά τέσσερις ξεχωριστές αναπτύξεις κομβικών ακινήτων σε Αθήνα, Λαύριο και Θεσσαλονίκη, αλλά ο στόχος, όπως ελέχθη, είναι να επεκταθεί η συνεργασία και σε άλλα ακίνητα που ελέγχει η τράπεζα. Όλες οι αναπτύξεις θα γίνουν με 100% ενσωμάτωση πράσινων χαρακτηριστικών, εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών και αρχών βιωσιμότητας.

Πρόκειται για μια συμφωνία που σηματοδοτεί με αυτόν τον τρόπο μια νέα εποχή στον τομέα της αξιοποίησης και διαχείρισης ακίνητων στη χώρα μας, καθώς αναμένεται να εισάγει καινοτόμες λύσεις στον τομέα της αστικής ανάπτυξης και να ενισχύσει την οικονομική πρόοδο.

Η εταιρεία Dimand έτσι κι αλλιώς είναι πρωτοπόρα στην Ελλάδα στην ανάπτυξη σύγχρονων βιοκλιματικών και με μηδενικό αποτύπωμα ακινήτων, έχοντας συνάμα «υπογράψει» μερικά από τα πλέον εμβληματικά νέα ακίνητα που έχουν δημιουργηθεί στην Αθήνα την τελευταία 15ετία.

Διαθέτει το πλέον πλούσιο χαρτοφυλάκιο «πράσινων» κτιρίων στην Ελλάδα ενώ αναλαμβάνει αποκλειστικά έργα με προφίλ βιώσιμης ανάπτυξης στο πλέον υψηλό επίπεδο βαθμολογίας, ενώ έχει δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη του 40% των πιστοποιημένων βάσει LEED πράσινων κτιρίων στην Ελλάδα.

Η εταιρεία – πριν από το deal με την Πειραιώς – διέθετε ένα επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ, κατασκευάζοντας κατά μόνας ή με partners μερικά εξαιρετικά σημαντικά και απαιτητικά έργα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολύ μεγάλα άλματα. Η κατασκευή του νέου εμβληματικού γηπέδου της ΑΕΚ, η ανακαίνιση του ιστορικού κτηρίου της Παπαστράτος στον Πειραιά, ο Πύργος του Πειραιά σε συνεργασία με την Prodea Investments, τα νέα γραφεία της Kaizen (Stoiximan) στο Μαρούσι είναι μερικά από τα έργα της Dimand.

Τι είναι η πιστοποίηση LEED

Η πιστοποίηση LEED (Leadership inEnergy & Environmental Design), είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο αριστείας για τα «πράσινα» κτίρια. Από την αειφόρο κατασκευή μέχρι και την εσωτερική ποιότητα του περιβάλλοντος, η πιστοποίηση LEED επικεντρώνεται στις πρακτικές που υποστηρίζουν τους τομείς της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος στα κτίρια. Τα πράσινα κτίρια εξοικονομούν χρήματα, έχουν θετική επίδραση στην υγεία των χρηστών τους και προωθούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν τις τιμές ενοικίασης αρκετά πάνω από το μέσο όρο και να αυξήσουν τις τιμές πώλησης.

Ποια είναι τα τέσσερα κομβικά έργα

Τα κεντρικά της Πειραιώς στην Κοραή

Το πρώτο έργο αφορά στη στέγαση κεντρικών διοικητικών μονάδων της Πειραιώς σε ακίνητο επί της οδού Κοραή 4, το οποίο θα ανακαινισθεί με επιμέλεια της Dimand με βάση τις πλέον σύγχρονες κτηριακές προδιαγραφές. Το συνολικό εμβαδό του αγγίζει τα 15.000 τ.μ., από τα οποία άνω των 9.000 τ.μ. θα διατεθούν για την εγκατάσταση γραφείων της Τράπεζας. Επιπλέον, 3.000τ.μ. θα διατεθούν σε καταστήματα λιανικού εμπορίου και εστίασης στη στοά «Κοραή», δημιουργώντας ένα νέο κόμβο εμπορικής και ψυχαγωγικής δραστηριότητας στο κέντρο της Αθήνας. Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάδειξη του διατηρητέου κινηματογράφου ΑΣΤΥ και του χώρου ιστορικής μνήμης της Kommandatur της περιόδου 1941- 44. Η Πειραιώς θα αναθέσει στην Dimand την ανάπλαση του εν λόγω ακινήτου επί τη βάσει συμφωνημένων ειδικών προδιαγραφών που περιλαμβάνουν πιστοποίηση βιώσιμων κτηρίων LEED Gold. Το έργο θα παραδοθεί το φθινόπωρο του 2026 και η αξία του θα φτάσει τα 20 εκατ. ευρώ.

Το συγκρότημα ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη

H ανάπλαση του βιομηχανικού συγκροτήματος ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί έτσι κι αλλιώς μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει αναλάβει στην 20χρονη ιστορία της η Dimand εδώ και κάποια χρόνια έχει τα δικαιώματα του συγκεκριμένου έργου. Πλέον, στην προσπάθεια καλύτερης και αποτελεσματικότερης αξιοποίησης, θα έχει σύμμαχο την Τράπεζα Πειραιώς που θα της χορηγήσει ομολογιακό δάνειο 100 εκατ. ευρώ, καθώς υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία με την Dimand. Η αξιοποίηση αυτού του εμβληματικού ακινήτου, θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και αντανακλά την επιδίωξη της Πειραιώς να εμπλακεί πιο ενεργά στην ανάπτυξη της οικονομίας της Θεσσαλονίκης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τα 160 εκατ. ευρώ με ορίζοντα αποπεράτωσης τα τέσσερα χρόνια, ενώ το συγκρότημα θα περιλαμβάνει μεικτές χρήσεις, με κατοικίες, ξενοδοχεία, γραφεία, χώρους πολιτισμού, άθλησης, εστιατόρια καθώς και εμπορικά καταστήματα.

Η μεγάλη έκταση 100 στρεμμάτων δίπλα από το λιμάνι Λαυρίου

Το τρίτο έργο αφορά στην ανάπτυξη παραθαλάσσιας έκτασης 100 στρεμμάτων παρακείμενης του λιμένα Λαυρίου και αφορά τα ακίνητα που στεγάζονταν η κλωστοϋφαντουργία Αιγαίου. Η Dimand έχει έρθει σε καταρχήν συμφωνία με την διαχειρίστρια εταιρεία της Strix Holdings (βραχίονας της Πειραιώς), η οποία και ελέγχει την Euroterra A.E., ιδιοκτήτρια του ακίνητου. Σκοπός της συμφωνίας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας ευρείας επένδυσης με στόχο την αποκατάσταση της έκτασης και την ανάπτυξη πολεοδομικών υποδομών και κτιριακών εγκαταστάσεων, οι οποίες, μεταξύ άλλων θα φιλοξενούν κατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες, επιχειρήσεις εστίασης και χώρους αναψυχής.

Η επένδυση αυτή θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη του Ομίλου Πειραιώς και σκοπεύει να επαναπροσδιορίσει το Λαύριο ως ένα ελκυστικό τουριστικό πόλο, σε συνδυασμό με την αναζωογόνηση του κύριου λιμένα και την αξιοποίηση της μαρίνας. Οι κοινόχρηστοι χώροι που σχεδιάζονται αναμένεται να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών, με τήρηση όλων των σχετικών περιβαλλοντικών προδιαγραφών. Μειοψηφικό ποσοστό στο ακίνητο διαθέτουν η Intracom Holdings και η Κέκροπας, ενώ το πλάνο ολοκλήρωσης εκτιμάται από τέσσερα έως έξι χρόνια από την ώρα της έναρξης των εργασιών.

Το κατάστημα Λαμπρόπουλου στην Αιόλου

Το τέταρτο project που ανακοινώθηκε χθες αφορά ένα ιστορικό ακίνητο στη συμβολή Αιόλου και Σταδίου, το οποίο για δεκαετίες στέγαζε το πολυκατάστημα Λαμπρόπουλου, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια φιλοξενεί το κατάστημα της Notos Com. «Μετά το Μινιόν, θα επανεντάξουμε στο κέντρο της Αθήνας κι αυτό το κτίριο, το οποίο είναι ξεπερασμένο, με νέες μισθώσεις και μέσω πιστοποίησης κατά LEED Gold», επισήμανε χθες ο κ. Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand.

Η Dimand θα αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό στις εταιρείες ειδικού σκοπού ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΜΑΕ και ΙΑΝΟΣ ΜΑΕ, στις οποίες ανήκει το ακίνητο του πρώην Λαμπρόπουλου, με στόχο την ανάδειξη και την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευσή του, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αναγέννηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Η Πειραιώς ως στρατηγικός εταίρος της Dimand θα διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό στις δύο εταιρείες. Η επένδυση αναβάθμισης και ολοσχερούς (πράσινης) ανακαίνισης του κτηρίου θα ανέλθει στα 25 εκατ. ευρώ, ενώ θα έχει μεικτές χρήσεις, καθώς εξετάζονται ενδεχόμενα δημιουργίας κατοικιών ή και φιλοξενίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας