Στην κορυφή του επενδυτικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος βρίσκεται μόνιμα ο ευρύτερος ενεργειακός κλάδος καθώς και ο τομέας των υποδομών και των κατασκευών, με τους ομίλους – όπως αναφέραμε και χθες – να βρίσκονται στην αιχμή της έλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων, ενώ τελευταία έχει ξεκινήσει και ένα μπαράζ αναβαθμίσεων των συγκεκριμένων μετοχών.
Την ώρα που οι μετοχές του κλάδου έχουν – και το 2021 – δώσει τις μεγαλύτερες – συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά – αποδόσεις, εγχώριοι αλλά και διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να ανεβάζουν τις τιμές – στόχους, με φόντο το τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιούν οι όμιλοι.
Τέρνα Ενεργειακή
Σε σημαντική αναβάθμιση της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακή προχώρησε η Axia Ventures που σε προχθεσινή της ανάλυση ανεβάζει την τιμή στόχο στα 19,10 ευρώ, ήτοι περίπου 40% υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή της μετοχής στο ταμπλό και 24% υψηλότερα από τα 15,40 ευρώ που ήταν η προηγούμενη σύσταση του οίκου. Παράλληλα, συστήνει αγορά για τη μετοχή, που χθες έκλεισε 13,70 ευρώ με άνοδο 0,44%, σε μια ημέρα που η πλειονότητα των μετοχών του Large Cap έκλεισε πτωτικά.
Ήταν η 4η διαδοχικά ανοδική συνεδρίαση για τη μετοχή που βελτιώνει την εικόνα της, κερδίζοντας σχεδόν 2,5 ευρώ ανά μετοχή από τα μέσα του Οκτωβρίου, όταν είχε κατέλθει στα 11,28 ευρώ.
Στην έκθεση των αναλυτών της Axia Ventures, σημειώνεται πως λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξαγορές στον κλάδο (Falck στην Ιταλία και Eolia στην Ισπανία) με τιμή 14,0x EV/EBITDA, η Τέρνα Ενεργειακή αποτιμάται σε ~2,7 δισ. ευρώ (23,5 ευρώ/μετοχή)!
Επίσης, η Axia Ventures σημειώνει πως σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της Τέρνα Ενεργειακή, η εγκατεστημένη ισχύς θα φτάσει τα 3,0 GW έως το 2026, το EBITDA θα αυξηθεί από 148 εκατ. ευρώ το 2021 σε 260,7 εκατ. ευρώ το 2023 και θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ έως το 2026 (23% CAGR) αυξάνοντας τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) κατά 30% την ίδια περίοδο.
Μυτιληναίος
Μόλις ένα ευρώ κάτω από τα υψηλά 13 ετών που στην ουσία είναι ιστορικά υψηλά για τον όμιλο βρίσκεται η μετοχή της Μυτιληναίος, που χθες έκλεισε στα 15,21 ευρώ με άνοδο 0,40%. Η μετοχή στις 31 Αυγούστου 2021 «έπιασε» ενδοσυνεδριακά τα 16,25 ευρώ που ουσιαστικά είναι ιστορικά υψηλά για τον τίτλο.
Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Edison διατηρεί την υψηλότατη τιμή στόχο των 24 ευρώ για τη μετοχή της Μυτιληναίος, που σημαίνει ότι δίνει ανοδικό περιθώριο περί το +55% από τα τρέχοντα επίπεδα, συνοδεύοντάς τη με τη σύσταση «αγοράς».
Οι αναλυτές τονίζουν πως ο όμιλος έχει διασφαλίσει ισχυρές χρηματοροές για τα επόμενα έτη προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις στην κατεύθυνση της Ενεργειακής Μετάβασης, η οποία στη συνέχεια αναμένεται να επιφέρει μεγάλη ανάπτυξη στα μεγέθη του.
Όπως αναφέρει η Edison, η Μυτιληναίος λόγω της ισχυρής οικονομικής της θέσης, στοχεύει στη μεγαλύτερη μείωση εκπομπών ρύπων από οποιονδήποτε άλλο παραγωγό αλουμινίου παγκοσμίως. Αυτή η μείωση εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί τόσο μέσω της αύξησης του ανακυκλωμένου αλουμινίου αλλά κυρίως από τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, προερχόμενη από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για την παραγωγή του αλουμινίου.
Επομένως, η Edison υποστηρίζει πως ολόκληρη η παραγωγή αλουμινίου της Mytilineos, από το 2025, θα πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στη λίστα των επιλεγμένων εκείνων εταιρειών οι οποίες, για την S&P Global Platts (Standard and Poor’s), θεωρούνται ως εταιρείες "χαμηλών εκπομπών άνθρακα" και άρα θα μπορέσουν να καρπωθούν αρκετά υψηλότερες τιμές αλουμινίου.
Cenergy Holdings
Τιμή – στόχο τα 4,5 ευρώ για τη μετοχή της Cenergy Holdings διατυπώνει σε έκθεσή της η Optima Bank, κάτι που προϋποθέτει περιθώριο ανόδου 50% υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Τα Ελληνικά Καλώδια αποδίδουν στον όμιλο Cenergy Holdings αξία αποτίμησης 750 εκατ. που αντιστοιχεί σε 4 ευρώ/μετοχή. Αντίστοιχα, τα Σωληνουργεία Κορίνθου αποτιμώνται με ένα EV 215 εκατ. ευρώ, δίδοντας μια αξία στη Holding Cenergy 94 εκατ. που αντιστοιχεί σε 0,5 ευρώ/μετοχή.
Ο βασικός καταλύτης της Cenergy είναι ο κλάδος των καλωδίων, ο οποίος αναμένεται να καταγράψει ένα EBITDA 134,5 εκατ. το 2023. Παράλληλα, θα ευνοηθεί τα μέγιστα από την ανάπτυξη στην Ελλάδα των υπεράκτιων αιολικών, όπου διαθέτει ψηλή τεχνογνωσία διεθνούς επιπέδου και θα ευνοηθεί επίσης από τις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών που υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν.
Ειδικά στον χώρο των offshore αναμένεται τα projects να ανέλθουν σε 11 GW την περίοδο 2026-2030. Επίσης, το πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ στον τομέα των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων είναι της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, χωρίς να περιλαμβάνεται η διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου.
Η ανάλυση της Optima Bank έχει καταγραφεί χωρίς να περιλαμβάνει την επέκταση της Fulgor στις ΗΠΑ, που αφορά τη συμφωνία με την Orsted για τη δημιουργία εργοστασίου, υποθαλάσσιων καλωδίων στο Μέριλαντ. Η τελική απόφαση αναμένεται στα τέλη Δεκεμβρίου.
Για το 2021, η εκτίμηση είναι ότι ο κύκλος εργασιών θα ανέλθει σε 1,086 δισ., τα καθαρά κέρδη σε 42,5 εκατ. και το EPS στο 0,13. Για το 2022, ο κύκλος εργασιών αναμένεται στο 1,210 δισ. ευρώ, τα προσαρμοσμένα EBITDA 119,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 51 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy Holdings έκλεισε χθες στα 3,02 ευρώ με οριακή πτώση 0,17%, με την αποτίμηση του ομίλου να διαμορφώνεται στα 575 εκατ. ευρώ. Τη Δευτέρα 13/12 η μετοχή έκλεισε στα 3,03 ευρώ, που είναι ιστορικά υψηλά από τότε που «ανέβηκε» στο ταμπλό μετά τη συγχώνευση των Ελληνικών Καλωδίων και Σωλ. Κορίνθου.