Μενού Ροή
peristeris mytilineos vardinogiannis
Οι λόγοι που έφεραν τα ιστορικά υψηλά των Motor Oil, Τιτάν και Cenergy, οι εξελίξεις σε Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και ΜΥΤΙΛ

Στην πρωτοκαθεδρία του επενδυτικού ενδιαφέροντος και στην αιχμή της έλκυσης νέων κεφαλαίων από Έλληνες αλλά κυρίως ξένους επενδυτές βρέθηκαν (και) χθες οι μετοχές του ευρύτερου τομέα της ενέργειας, της βιομηχανίας και των υποδομών. Στις πέντε πρώτες θέσεις των κερδών στον Large Cap βρέθηκαν μετοχές των ανωτέρω τομέων, (Viohalco, Cenergy Holdings, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και Ελλάκτωρ), ενώ σε ιστορικά υψηλά έκλεισαν τρεις μετοχές, οι Motor Oil, Τιτάν και Cenergy Holdings.

Τιτάν: Πρώτο και καλύτερο blue chip φέτος, καθώς καταγράφει άνοδο 50,12% το 2024 και βρίσκεται στην πρώτη θέση των αποδόσεων. Χθες έκλεισε με νέα άνοδο +1,10% στα 32,20 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά, ενώ πλέον αποτιμάται στα 2,52 δισ. ευρώ. Φαίνεται πως δεν θα αργήσει η είσοδος της μετοχής στον MSCI Standard Greece που θα αναβαθμίζει περαιτέρω το εκτόπισμα όλου του ομίλου. Η μετοχή κερδίζει πάνω από 10 ευρώ το τρέχον έτος, καθώς ξεκίνησε από τα 21,45 ευρώ.

Ώθηση ασφαλώς έδωσε από τη συνεδρίαση της Τετάρτη η έκθεση της Eurobank Equities που ανέβασε την τιμή – στόχο από τα 31 στα 40,5 ευρώ, ήτοι σχεδόν 29% υψηλότερα από τα επίπεδα που ήταν εκείνη την ημέρα, συστήνοντας αγορά. Η αύξηση της τιμής-στόχου στα 40,5 ευρώ βασίζεται στην πρόβλεψη για απόδοση 6,3x του δείκτη EV/EBITDA. Ωστόσο, η νέα τιμή εξακολουθεί να αποτελεί discount 15% σε σύγκριση με τη μέση αποτίμηση των ομοειδών εταιρειών σε παγκόσμια βάση. Θυμίζουμε ότι ετοιμάζει την εισαγωγή σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ της θυγατρικής Titan America που πλέον είναι μια πολύ ισχυρή οντότητα για όλο τον όμιλο.

Motor Oil: Πολύ δυναμική κίνηση το τελευταίο διήμερο, καθώς την Τετάρτη έκλεισε στην πρώτη θέση των κερδών στον FTSE 25 με +3,34%, ενώ χθες ενισχύθηκε κατά 2,66% φτάνοντας στα 28,56 ευρώ, που είναι νέα ιστορικά υψηλά για τη μετοχή. Ισχυρή ώθηση έλαβε από τη γνωστοποίηση ότι υπάρχει πρόταση για την απόκτηση της Ηλέκτωρ, μιας εκ των κορυφαίων εταιρειών στον τομέα της κυκλικής οικονομίας με παρουσία σε οκτώ χώρες και ένα εξαιρετικό παλμαρέ έργων. Η Motor Oil, μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, με όχημα τη Motor Oil Renewable Energy (MORE) υλοποιεί ένα τεράστιο πρόγραμμα μετασχηματισμού, το μεγαλύτερο στη ΝΑ Ευρώπη, συνολικής αξίας 4 δισ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει εντελώς φυσιογνωμία, με αλλεπάλληλες στρατηγικές εξαγορές όπως μεγάλα αιολικά πάρκα, καθώς επίσης τις Άνεμος, VERD (πράσινο λάδι), Thalis E.S. (διαχείριση στέρεων υλικών και αποβλήτων, επεξεργασίας νερού και υγρών αποβλήτων κ.α.) και Unagi A.E. και τώρα όπως φαίνεται της Ηλέκτωρ. Η Motor Oil έχει αφήσει πίσω σε κεφαλαιοποίηση την HelleniQ Energy αρκετά, 600 εκατ. ευρώ, καθώς οι αποτιμήσεις τους είναι στα 3,16 και 2,56 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

 

Viohalco: Στην πρώτη θέση των κερδών στον Large Cap εχθές καθώς ενισχύθηκε κατά 4,11% φτάνοντας στα 6,58 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 1,7 δισ. ευρώ. Κάποτε είχε εφτά εισηγμένες, μετά από συγχωνεύσεις και μάζεμα έπεσε στις τρεις (Viohalco, Cenergy Holdings και ElvalHalcor), ενώ σύντομα θα έχει τέσσερις με την είσοδο της Noval Properties που είναι ο βραχίονας του ομίλου στην ακίνητη περιουσία. Θυμίζουμε πως κάποτε ήταν εισηγμένες οι Βιοχάλκο, Σωλ. Κορίνθου, Σιδενόρ, Χαλκόρ, Ελληνικά Καλώδια, Ελβάλ και ΕΤΕΜ ενώ είχε και ποσοστό 40% στη Σιδ. Μακεδοκίας (ΣΙΔΜΑ). Κανένας άλλος όμιλος δεν είχε φτάσει ποτέ σε εφτά εισηγμένες. Στο +25,10% από την αρχή του έτους.

Cenergy Holdings: Κέρδη 4,05% κατέγραψε χθες, κλείνοντας για πρώτη φορά στη χρηματιστηριακή της ιστορία στα 9 ευρώ, εν μέσω πληροφοριών ότι επίκειται placement ώστε να «ανοίξει» ο όμιλος σε ξένα κεφάλαια και να αναβαθμίσει και μετοχικά το προφίλ του. Μολονότι η οικογένεια Στασινόπουλου, που διοικεί τον όμιλο Viohalco είναι πολύ συντηρητική έως και… φοβική με τις αγορές, τα πακέτα, τα placement και την ευρύτερη εξωστρέφεια που απαιτείται, εντούτοις φαίνεται πως το μήνυμα των καιρών το έχει λάβει και θα πράξει αναλόγως. Παράλληλα, η Cenergy Holdings φαίνεται πως ετοιμάζει κίνηση και στην Αμερική. Στα 1,71 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση (πάνω από τη μητρική), ενώ από την αρχή του χρόνου κερδίζει 25,70%. Πέρυσι είχε δώσει ράλι +137%.

ΓΕΚ Τέρνα: Δυναμική κίνηση και άνοδος 2,70% χθες, έφερε τη μετοχή στα 16,72 ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,72 δισ. ευρώ. Υπάρχει προσμονή, πίστη και αναμονή για την πώληση της πράσινης θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακή, που θα αλλάξει το προφίλ του ομίλου στα θέματα δανεισμού. Στο +27% από την αρχή του 2024.

MYTILINEOS SIAMIIS PERISTERIS

Mytilneos: Μετά τις μεγάλες πιέσεις σε ποσοστό 4,93% στη συνεδρίαση της Τετάρτης λόγω του discount που έγινε το placement, χθες ο τίτλος εξισορρόπησε και κράτησε τα 37 ευρώ, μολονότι ενδοσυνεδριακά έφτασε έως τα 36,84 ευρώ (-0,49%). Έκανε και χθες το μεγαλύτερο τζίρο στην αγορά διακινώντας 16,73 εκατ. ευρώ, ενώ θυμίζουμε την Τετάρτη διακίνησε συνολικά 313,3 εκατ. ευρώ, με τα 256 εκατ. ευρώ να είναι το placement και τα υπόλοιπα άλλα πακέτα και κινήσεις από το ταμπλό. Την Τετάρτη το βράδυ, παρουσία Γιώργου Περιστέρη και Ανδρέα Σιάμισιη, δηλαδή δύο εκ των κυριότερων ανταγωνιστών του, ο όμιλος παρουσίασε το νέο λογότυπο και τη νέα εποχή της Protergia, σε ένα πολύ ωραίο πάρτι που έγινε στην παλιά πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ. Η Ρένα Μόρφη και η μπάντα της, έκαναν μαγική την ατμόσφαιρα δίπλα στο μεγάλο λιμάνι της χώρας.

Ελλάκτωρ: Κέρδη 2,30% χθες με κλείσιμο στα 2,67 ευρώ, ενώ την Τετάρτη είχε υποχωρήσει κατά 3,15% και την Τρίτη είχε κερδίσει 2,47%. Ο όμιλος πουλάει όλα τα παραγωγικά του assets, οπότε μένει να δούμε ποια θα είναι η φυσιογνωμία του αύριο και ποιο το πλάνο του management. Μόλις στο +4,71% φέτος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας