Μενού Ροή
Ξεκλειδώνονται οι αποζημιώσεις στους προμηθευτές για τις επιδοτήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχές έως 35 kVA

«Ένεση ρευστότητας» θα λάβουν στις αρχές του 2024 οι προμηθευτές για τις πρόσθετες επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος από 1 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχές έως 35 kVA (και τα αρτοποιία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής), που εφαρμόστηκαν από τον Φεβρουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2022.  Το θέμα αφορά ένα ποσό της τάξης των 800 εκατ. ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες, το οποίο οι προμηθευτές είχαν  μεν χορηγήσει προς τους πελάτες τους, όμως δεν το έχουν ακόμα εισπράξει, καθώς η εγκριτική απόφαση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν  (το μέτρο αφορούσε σε κρατική ενίσχυση συγκεκριμένης κατηγορίας επιχειρήσεων)  δόθηκε μετά την ενεργοποίηση του μέτρου και προέβλεπε μια άκρως γραφειοκρατική διαδικασία. Αυτή προέβλεπε ότι για να αποζημιωθούν οι προμηθευτές από το ΔΑΠΕΕΠ για τα ποσά που είχαν χορηγήσει για τις πρόσθετες επιδοτήσεις την περίοδο αναφοράς, έπρεπε πρώτα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση προς τον προμηθευτή τους ότι όντως ήταν επιλέξιμοι για την επιδότηση και δεν είχαν ξεπεράσει το όριο που προβλέπεται για τις κρατικές ενισχύσεις (de minimis) έχοντας επιδοτηθεί μέσω άλλου σχήματος.  Πολλές επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν τις εν λόγω υπεύθυνες δηλώσεις, εγκλωβίζοντας τους παρόχους.

Η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες στο ΦΕΚ ουσιαστικά επισημοποιεί τη φόρμουλα «απεμπλοκής» που είχε συμφωνηθεί το φθινόπωρο μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και του συνδέσμου των προμηθευτών ΕΣΠΕΝ και έλαβε στη συνέχεια το «πράσινο φως» της Κομισιόν:   Και δίνει λύση –«ξεκλειδώνοντας» τις αποζημιώσεις προς τους προμηθευτές το αμέσως επόμενο διάστημα- αντιστρέφοντας τον  ρόλο που παίζει η συγκέντρωση από τους προμηθευτές των υπεύθυνων δηλώσεων. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, αν μία επιχείρηση  δεν στείλει τη σχετική υπεύθυνη δήλωση εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος στον προμηθευτή της, τότε θα θεωρείται ότι αποδέχεται πως δικαιούτο να ενταχθεί στο μέτρο. Ως αποτέλεσμα, ο προμηθευτής θα έχει τη δυνατότητα να αποζημιωθεί για τις εξτρά επιδοτήσεις που της παρείχε.

 Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα με τα «35 καβεά»  ανέκυψε επειδή οι πρόσθετες επιδοτήσεις άρχισαν να «τρέχουν» (μέσω των μηνιαίων ανακοινώσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις επιδοτήσεις), πριν υπάρξει σχετική συμφωνία με την ΔΓ DG COMP.  Έτσι, καθώς η πλειονότητα των προμηθευτών εφάρμοσε όσα αναφέρονταν στις σχετικές επιστολές της τότε πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, κάλυψε με ίδια κεφάλαια τις πρόσθετες επιδοτήσεις.

Η λύση που  τελικά προωθήθηκε μετέφερε την ευθύνη των δηλώσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απαλλάσσοντας τους προμηθευτές από έναν ρόλο για τον οποίο έτσι κι αλλιώς δεν  είχαν όχι μόνο αρμοδιότητα, αλλά  ούτε και κανένα μοχλό πίεσης για να φέρουν σε πέρας.  Και κλείνει ένα «μέτωπο» της αγοράς προμήθειας, η οποία πάντως βρίσκεται σε αναβρασμό, με φόντο τη λήξη των έκτακτων μέτρων στο τέλος του έτους (και τον θόρυβο που έχουν ξεσηκώσει τα «χρωματιστά» τιμολόγια και ιδίως το «πράσινο» τιμολόγιο που νομοθέτησε το ΥΠΕΝ), την εκκρεμότητα αναφορικά με τον μέγιστο χρόνο παραμονής στην Καθολική Υπηρεσία και το θέμα του ενεργειακού τουρισμού για το οποίο το ΥΠΕΝ εισηγείται αντίμετρα, που δεν φτάνουν όμως έως την αποκοπή ενός πελάτη από τον προηγούμενο πάροχό του εάν έχει μη ρυθμισμένα χρέη προς αυτόν, όπως ζητούσε μερίδα των προμηθευτών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας