Μενού Ροή
Ακριβή ενέργεια έως την Άνοιξη του 2022

του Martin Stuermer,

Ενας πρωτόγνωρος συνδυασμός παραγόντων κλονίζει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, επαναφέροντας μνήμες από την ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του 1970 και περιπλέκοντας τις ήδη αβέβαιες προοπτικές του πληθωρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην αγορά σποτ έχουν υπερτετραπλασιαστεί στην Ευρώπη και τη ΝΑ Ασία, ενώ η παγκόσμια διάσταση που έχουν λάβει αυτές οι αυξήσεις είναι φαινόμενα πρωτοφανή.

Οι τιμές στη ΝΑ Ασία, παραδείγματος χάριν, εμφάνισαν πέρυσι μία ανάλογη ανοδική πορεία, αλλά δεν επεκτάθηκαν και στην Ευρώπη.

Προσδοκούμε ότι οι τιμές της ενέργειας θα επανέλθουν σε πιο κανονικά επίπεδα στις αρχές του 2022.

Οι αγορές γαιάνθρακα και πετρελαίου δεν είναι αλώβητες.

Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent προσφάτως έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ επταετίας πέραν των 85 δολαρίων το βαρέλι, διότι ολοένα και περισσότεροι αγοραστές ζητούν εναλλακτικές λύσεις για τη θέρμανση και το ηλεκτρικό ρεύμα, ενόσω ήδη οι προμήθειες είναι περιορισμένες.

Ο γαιάνθρακας, το πλησιέστερο υποκατάστατο, έχει πολύ υψηλή ζήτηση, διότι  οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας στρέφονται σε αυτόν πιο πολύ τώρα.

Οι απαρχές της πανδημίας

Με αυτά κατά νουν, μπορούμε να κάνουμε αναδρομή στις απαρχές της πανδημίας, όταν οι περιορισμοί διέκοψαν πολλές δραστηριότητες της οικονομίας.

Η κατανάλωση ενέργειας ελαττώθηκε και οι μεγάλοι όμιλοι στον κλάδο περιέκοψαν τις επενδύσεις.

Παρά ταύτα, η κατανάλωση φυσικού αερίου γρήγορα ανέκαμψε χάρις στη βιομηχανική παραγωγή, η οποία αντιστοιχεί στο σχεδόν 20% της τελικής κατανάλωσης του εμπορεύματος.

Η ζήτηση εκτινάχθηκε όταν οι προμήθειες ήταν σχετικά χαμηλές.

Στην πραγματικότητα ο εφοδιασμός ανταποκρίθηκε αργά στις ενδείξεις της πορείας των τιμών εξαιτίας των ελλείψεων σε εργατικά χέρια, της συσσώρευσης εργασιών συντήρησης, του ότι απαιτείτο περισσότερος χρόνος παράδοσης νέων έργων και του μειωμένου ενδιαφέροντος από επενδυτές για εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Λόγου χάριν, στις Ηνωμένες Πολιτείες η παραγωγή φυσικού αερίου παραμένει χαμηλότερη από τα προ πανδημίας επίπεδα, όταν στην Ολλανδία και τη Νορβηγία είναι επίσης περιορισμένη, ενώ η μεγαλύτερη προμηθεύτρια της Ευρώπης, η Ρωσία, έχει ανακόψει τις εξαγωγές της προς αυτήν.

Εν τω μεταξύ, ενώ ο γαιάνθρακας θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις ελλείψεις ώς έναν βαθμό, η παραγωγή του έχει διαταραχθεί λόγω προβλημάτων στα συστήματα μεταφοράς και καιρικών συνθηκών.

Δεν μοιάζει με τη δεκαετία του '70

Παρά τα ανωτέρω προβλήματα στον εφοδιασμό και τις πιέσεις των τιμών, υπάρχει μια διαφορά σε σύγκριση με το παρελθόν για τις πολιτικές ηγεσίες, ότι δηλαδή η τωρινή κατάσταση δεν έχει αντιστοιχίες με την ενεργειακή κρίση στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Η τιμή του πετρελαίου είχε τετραπλασιαστεί, πλήττοντας απευθείας την αγοραστική δύναμη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και οδηγώντας σε παγκόσμια ύφεση.

Τέτοιους κραδασμούς θα δημιουργούσαν σήμερα οι τιμές ενέργειας, εάν αυξάνονται πολύ περισσότερο, όταν ήδη ο ρόλος του γαιάνθρακα και του φυσικού αερίου είναι λιγότερο σημαντικός πλέον.

Πέραν τούτου, αναμένουμε τις τιμές φυσικού αερίου να αποκατασταθούν έως το δεύτερο τρίμηνο του 2022, όταν με το τέλος του χειμώνα σε Ευρώπη και Ασία οι πιέσεις σε αυτές εξασθενούν.

*Ο κ. Martin Stuermer είναι οικονομολόγος της Μονάδας Εμπορευμάτων στο Τμήμα Ερευνών. Το άρθρο δημοσιεύεται στο ιστολόγιο του ΔΝΤ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας