Μενού Ροή
Ανάγκη για έργα με πράσινο αποτύπωμα

του Γιώργου Μελέα *

Εν μέσω των μεγάλων πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καύσωνα που πλήττουν τη χώρα, έρχεται και ένα θετικό γεγονός το οποίο τούτη τη στιγμή περνάει σε δεύτερη μοίρα, αλλά μακροπρόθεσμα θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να εγκρίνει την προκαταβολή της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού ποσού που έχει λαμβάνειν η χώρα μας.

Τα χρήματα αυτά επιμερίζονται σε 2,4 δισ. ευρώ από τις επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 17,8 δισ. και 1,6 δισ. δανείων από τα συνολικά 12,7 δισ. ευρώ των δανείων που δικαιούται η Ελλάδα. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, 12 έργα προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ έχουν ήδη ενταχτεί στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου και πρόκειται για δράσεις που αφορούν υποδομές εκσυγχρονισμού του Δημοσίου, ψηφιοποίηση αρχείων, ενίσχυση των συστημάτων για την ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών, το βόρειο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε65 καθώς και πολλές άλλες.

Οσο για το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ από μέρος της προκαταβολής που αφορά τις επιχορηγήσεις, θα πρέπει να ενταχθούν νέα έργα στο ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου να διοχετευτούν τα χρήματα. Σχετικά με το ποσό των 1,6 δισ. ευρώ που αφορούν τα δάνεια του προγράμματος, θα πρέπει να περιμένουν επίσης μέχρι να εγκριθούν ιδιωτικές επενδύσεις ίσου προϋπολογισμού για να δοθούν στους δικαιούχους.

Η διαδικασία έγκρισης έργων στο πλαίσιο του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης είναι μια συνεχής, δυναμική διαδικασία που φυσικά χρήζει αλλαγών, βελτιώσεων και προσθηκών. Σημαντική αξία πλέον και μετά τα πρόσφατα γεγονότα είναι η όσο το δυνατόν άμεση ένταξη στο πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων που αφορούν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της.

Η ενίσχυση της τεχνολογίας του άνθρακα, η δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών ηλεκτρισμού, έργα αναδάσωσης, ο καθαρισμός αστικών λυμάτων, η προστασία της βιοποικιλότητας και η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας είναι έργα ενταγμένα στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης που θα πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται όσο νωρίτερα γίνεται, για να σταλεί και το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσει τις μεγάλες πληγές που αφήνουν πίσω τους οι πρόσφατες πυρκαγιές.

Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δίνουν μια ευκαιρία για να επουλωθούν οι πληγές της μεγάλης κλιματικής αλλαγής που επηρεάζουν και τη χώρα μας. Απαραίτητη προϋπόθεση, να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Για αυτόν τον λόγο στη δεύτερη φάση ένταξης έργων θα πρέπει να ενταχθούν έργα και δράσεις με σαφές περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με την αναδάσωση και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος να προβάλλουν ως ένα σημαντικό και συνάμα συμβολικό έργο για τις νέες γενιές.

 

Ο Γιώργος Μελέας είναι Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας