Μενού Ροή
Αντί να στραφούμε μαζικά στις ΑΠΕ "σφυρίζουμε" αδιάφορα

Ο ισχυρός άνδρας του χώρου της ενέργειας και των κατασκευών Γιώργος Περιστέρης τα είπε όλα σε δύο φράσεις: «Οι ΑΠΕ όχι απλώς ρίχνουν, αλλά κατακρημνίζουν το κόστος της ενέργειας». Πρόσθεσε δε ότι «η χώρα μας έχει τη δυνατότητα - έστω και τώρα - με επιτάχυνση των δρομολογημένων επενδύσεων στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια και αυτάρκειά της και χαμηλές τιμές ενέργειας για όλους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Πιο απλά δεν γινόταν. Η λύση και οι τρόποι εφαρμογής στο «πιάτο».

Εναλλακτικές

Κι όμως, ενώ βιώνουμε πρωτοφανή επίπεδα κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ η κυβέρνηση ψάχνει εναγωνίως να βρει εναλλακτικές στην τροφοδοσία της χώρας μας με φυσικό αέριο. Ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να «βγάλει το πράσινο κοστούμι» και να δώσει εντολή να ξεκινήσει εκ νέου η εξόρυξη λιγνίτη, αλλά και να ψάξουμε για να βρούμε κάποια στιγμή στο μέλλον φυσικό αέριο στα έγκατα της γης. Εχουν γίνει όλα αυτά και μια ώθηση στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν έχουμε ακούσει. Εχουμε τον πλούτο στα χέρια μας. Τους επενδυτές διαθέσιμους, με τα κεφάλαια στο χέρι να περιμένουν και εμείς απλά τους δυσκολεύουμε. Κάποια στιγμή το φθινόπωρο έγινε ένα Υπουργικό Συμβούλιο και είχε αποφασιστεί να προωθηθούν δύο νομοσχέδια, ένα για την απλοποίηση και επιτάχυνση των επενδύσεων σε αιολικά και φωτοβολταϊκά και ένα για την αποθήκευση ενέργειας. Οσο τα είδατε εσείς, άλλο τόσο πήγαν και στη Βουλή. Τι έγινε, φοβόμαστε κάτι; Ή κάποιον;

Οι επενδυτές

Πριν από έναν χρόνο ο εκπρόσωπος ενός επενδυτικού σχήματος από τη Γερμανία, που σχεδιάζει να φέρει στη χώρα μας 650 εκατ. ευρώ, αναρωτιόταν για ποιον λόγο δεν του απαντούν οι υπηρεσίες και πρέπει να περιμένει τρία και πλέον χρόνια για την έκδοση άδειας παραγωγής.

Αναρωτιόταν ο ίδιος επενδυτής γιατί καθυστερούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, επισημαίνοντας ότι ορισμένοι δήμοι και περιφέρειες εξέδιδαν τελικά αρνητικές γνώμες όχι για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά ως έκφραση πολιτικής θέσης. Και αυτή είναι η αλήθεια. Κάθε αιρετός σε όλη τη χώρα δηλώνει με στόμφο πόσο θετικός είναι στην πράσινη ενέργεια και όταν το θέμα φτάνει να συζητηθεί σε δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο, σχεδόν πάντα αποφαίνεται αρνητικά. Αυτά σε τοπικό επίπεδο, καθώς τα εμπόδια δεν λείπουν σε κεντρικό επίπεδο.

Η γραφειοκρατία

Με την υπάρχουσα διαδικασία αδειοδότησης απαιτούνται 91 δικαιολογητικά για την έναρξη μιας επένδυσης ΑΠΕ. Τα δε στάδιά της είναι 7, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν προσφυγές στα δικαστήρια. Το υπάρχον πλαίσιο υποχρεώνει τους επενδυτές να υποβάλλουν ξανά και ξανά τα ίδια δικαιολογητικά, απλά γιατί οι φορείς των 7 σταδίων δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Την ίδια στιγμή υπάρχουν δεκάδες αιτήσεις για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην αποθήκευση ενέργειας και δεν υπάρχει ακόμα πλαίσιο για να αδειοδοτηθούν. Φυσάει στα αιολικά μας και ήλιος λούζει τα φωτοβολταϊκά μας παράγοντας μεγαλύτερες από αυτές που χρειαζόμαστε ποσότητες ενέργειας και δεν έχουμε χώρους αποθήκευσης, για να τις χρησιμοποιούμε όταν θα υπάρχει άπνοια και συννεφιά.

Μαζικά

Εχουμε χάσει δύο δεκαετίες για την ανάπτυξη πάμφθηνης ενέργειας στην Ελλάδα και τώρα που η ενέργεια από άλλες τεχνολογίες έγινε ακόμα πιο ακριβή, αντί να στραφούμε έστω και τώρα μαζικά στις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας, συνεχίζουμε να «σφυρίζουμε» αδιάφορα. Συνεχίζουμε να ανεχόμαστε τα τοπικά μικροσυμφέροντα και το μικροπολιτικό κόστος. Συνεχίζουν να επικρατούν οι υπερασπιστές των δήθεν «κορμοράνων» εις βάρος των υπερασπιστών της κοινής λογικής...

Αναδημοσίευση από την στήλη ΒΑΒΕΛ, εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας