Μενού Ροή
Χ. Δούκας (αν. Καθηγητής ΕΜΠ): Η λελογισμένη μείωση των φόρων στα καύσιμα αποτελεί μία ρεαλιστική λύση

Η Γερμανία μαζί με την Ελλάδα είναι από τις χώρες της ΕΕ που εφαρμόζουν τους μεγαλύτερους φόρους στα καύσιμα.

Σήμερα ο γερμανός καγκελάριος 'Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι ο ΦΠΑ στο φυσικό αέριο θα μειωθεί από 19% σε 7% ως τα τέλη Μαρτίου του 2024. Κι αυτό προκείμενου να μειωθεί η επιβάρυνση των μισών γερμανικών νοικοκυριών, τα οποία χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για θέρμανση. Πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση συνασπισμού του Σολτς είχε  ανακοινώσει και χρονικά περιορισμένη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα κίνησης.

Αντίθετα στην Ελλάδα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα καμία μείωση της φορολογίας στα καύσιμα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας έχει τη δεύτερη ακριβότερη βενζίνη στην αντλία (μετά την Φινλανδία) . Στις αρχές Μαρτίου, όταν είχε συζητηθεί ξανά το θέμα της μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα η απάντηση της κυβέρνησης ήταν ότι δεν μπορούσε να το κάνει γιατί θα εκτρέπονταν τα έσοδα του προϋπολογισμού. Τώρα όμως αυτή η δικαιολογία δεν ευσταθεί, όπως δείχνει η έως τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Για αυτόν τον λόγο είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε να εφαρμοστεί άμεσα μια λελογισμένη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Μάλιστα, δεν θα πρωτοπορήσει η Ελλάδα σε αυτό. Το έχουν ήδη πράξει χώρες όπως οι Γαλλία, Κύπρος και Πορτογαλία.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να περιοριστεί ο ενεργειακός πληθωρισμός που δημιουργεί τρομακτική ακρίβεια συνολικά στην οικονομία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας