Μενού Ροή
Η πτώση του ενεργειακού πληθωρισμού και τα οφέλη για την οικονομία

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού και του ειδικά του Δομικού Πληθωρισμού, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή στο 7,6%, οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε ένα παράγοντα: στις τιμές της ενέργειας που αυξήθηκαν το Δεκέμβριο μόνο κατά 4,7% (από 11,7% τον Νοέμβριο και από 20,7% τον Οκτώβριο). Η αποκλιμάκωση είναι ραγδαία.

Η μικρή αυτή άνοδος συνδέεται με την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων στις τιμές λιανικής στο ρεύμα (μέσα από το μηχανισμό που χρηματοδοτεί η κυβέρνηση), αλλά και με την εξομάλυνση στις τιμές των στερεών καυσίμων και με την αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου.

Σημαίνει όλη αυτή η τάση που καταγράφηκε ότι τουλάχιστον προς ώρας ξεμπερδεύουμε με τον ενεργειακό πληθωρισμό; Μπορεί και ναι.

Το πετρέλαιο

Ο προϋπολογισμός του 2023 έχει συνταχθεί με την πρόβλεψη ότι η μέση τιμή πετρελαίου θα είναι 95 δολάρια το βαρέλι.

Τις πρώτες μέρες κινείται κάτω των 80 δολαρίων. Αντίστοιχα πρόσφατα πανηγυρίσαμε για το πλαφόν των 180 ευρώ που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση στο φυσικό αέριο. Η τιμή του έκτοτε κινείται στην περιοχή των 80 ευρώ, καταγράφοντας βουτιά-ρεκόρ κοντά στο 50% σε έναν μήνα. Την Τετάρτη υποχώρησε κάτω και από τα 70 ευρώ, πολύ καλύτερα ακόμα και από τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς.

Το ρεύμα

Οι τιμές του ρεύματος μπορεί να παραμένουν σε παράλογα υψηλά επίπεδα στη χονδρική (κοντά στα 200 ευρώ), ωστόσο η χρηματοδότηση των επιδοτήσεων από τη φορολόγηση των παραγωγών ρεύματος επιτρέπει στους οικιακούς καταναλωτές να απολαμβάνουν σταθερές τιμές ρεύματος.

Αν επιτέλους φέρει το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας και ένα πλαίσιο φτηνότερου ρεύματος και για τις επιχειρήσεις και η Ευρώπη μετά το πλαφόν καταλήξει όπως σχεδιάζει σε αλλαγή του υπολογισμού της τιμής του, το ενεργειακό μας τελείωσε. Μπορεί προσώρας, καθώς είναι πιθανό την άνοιξη να ξαναφουντώσει. Μπορεί όμως και όχι. Ποιος, για παράδειγμα, προέβλεπε ότι θα φτάναμε στον Ιανουάριο και το ενεργειακό θα βρισκόταν «εκτός κάδρου» προβλημάτων. Τι να πει και ο Πούτιν που προέβλεπε χειμώνα αντίστοιχο του ρωσικού κατά τη ναζιστική ήττα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και του προέκυψαν καιρικές συνθήκες... Καραϊβικής στην καρδιά της Ευρώπης.

Τα χειρότερα

Με τις ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου «τιγκαρισμένες» σε ποσοστό άνω του 90% στα μισά του χειμώνα, με δεκάδες λιγνιτικές μονάδες να έχουν ανοίξει στην Ευρώπη αντικαθιστώντας άλλες με καύσιμο φυσικό αέριο και με ρεκόρ απόδοσης των γιγαντιαίων αιολικών πάρκων, τα χειρότερα δείχνουν ότι αποφεύχθηκαν.

Πτώση των τιμών δεν σημαίνει ότι οι τιμές ειδικά του φυσικού αερίου και του ρεύματος θα επιστρέψουν στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2021 (φυσικό αέριο στα 10 ευρώ). Αυτές πλέον είναι παρελθόν. Ωστόσο οι ακραίες διακυμάνσεις του Αυγούστου του 2022 (φυσικό αέριο πάνω από τα 400 ευρώ), δύσκολα θα επαναληφθούν.

Η εξέλιξη αποτελεί μετά βεβαιότητας την πιο καλή είδηση στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Ο πληθωρισμός της ενέργειας που έτρεχε σε επίπεδο έτους το 2022 με ρυθμό άνω του 30%, ξεκινά το 2023 με αρνητικό πρόσημο.

Τα οφέλη

Τα οφέλη πολλά και συγκεκριμένα. Η εξαρτημένη από τις οδικές μεταφορές και τα καύσιμά της ελληνική οικονομία, παίρνει μεγάλη ανάσα. Ενας συντελεστής του κόστους παραγωγής και λειτουργίας, επιστρέφει στην κανονικότητα. Χωρίς δημοσιονομικά να στοιχίσει, καθώς ούτε ειδικός φόρος κατανάλωσης χρειάστηκε να μειωθεί, ούτε ο ΦΠΑ. Ο προϋπολογισμός μπορεί να εκτελεστεί με μεγαλύτερη ασφάλεια. Η μείωση της τιμής των καυσίμων είναι καλή είδηση και για τον τουρισμό. Τα διεθνή ταξίδια γίνονται κατά κύριο λόγο με αεροπλάνο. Τα ταξίδια γίνονται πλέον φτηνότερα. Αρα περισσότερο ανταγωνιστικά από πλευράς τιμής τα πακέτα προς τους ελληνικούς προορισμούς.

Το ερώτημα είναι ξεμπερδέψαμε με τον πληθωρισμό, με την ακρίβεια; Οχι ακόμα. Αλλά κοντοζυγώνει και αυτή η ώρα. Ισως νωρίτερα από ό,τι εκτιμάτο τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο. Αλλά ένα ένα. Για την ώρα μπορούμε χαρούμε, στον βαθμό που μας επιτρέπεται, από τον περιορισμό του μεγαλύτερου εφιάλτη της προηγούμενης χρονιάς...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας