Μενού Ροή
Ν. Τσάφος: Η ΕΕ αντιγράφει το μοντέλο που εφαρμόζουμε από τις αρχές Ιουλίου – Tι είπε για τον EastMed

Ο Νίκος Τσάφος, ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έχει συμμετάσχει στα συμβούλια στην Ευρώπη ως εμπειρογνώμονας της ελληνικής κυβέρνησης για θέματα ενέργειας, μίλησε στην εκπομπή «Επίλογος» για τους στόχους της χώρας μας στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας.

«Ένας από τους στόχους που έχει βάλει στο τραπέζι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ένας στόχος 10% για τη συνολική κατανάλωση και ένας στόχος 5%, υποχρεωτικός, για τις ώρες αιχμής που η κάθε χώρα θα μπορέσει να ορίσει για την ίδια ποιες είναι οι ώρες αιχμής» δήλωσε στην ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη.

(AP Photo/Cliff Owen)

Tι είπε για το πλαφόν στη χονδρική αγορά

Αναλύοντας τα όσα πρέπει να κάνουμε ως χώρα προκειμένου να ξεπεράσουμε τον δύσκολο ενεργειακά χειμώνα διευκρίνισε ότι εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας, ένα δεύτερο ζητούμενο είναι ένα πλαφόν στη χονδρική αγορά για τις τεχνολογίες εκτός του φυσικού αερίου.

«Ουσιαστικά εδώ η Επιτροπή αντιγράφει το μοντέλο που εμείς εφαρμόζουμε στην Ελλάδα από τις αρχές Ιουλίου και το οποίο έχει αποδειχθεί πάρα πολύ επιτυχημένο στο να μπορούμε να αντλούμε πόρους που χρησιμοποιούμε για την επιδότηση των καταναλωτών. Υπάρχει επίσης, στο τραπέζι μια πρόταση για να φορολογήσουμε τις εταιρίες πετρελαίου, φυσικού αερίου και διύλισης, έτσι ώστε και από εκεί να αντληθούν κάποιοι πόροι που να στηρίξουν τους καταναλωτές», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάφο, «αυτό που εμείς προσπαθούμε να βάλουμε στο τραπέζι είναι και μια συζήτηση για το πλαφόν στη χονδρική αγορά».

Απαντώντας για τις ενστάσεις που έχουν θέσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το συγκεκριμένο θέμα τόνισε ότι «όταν το πρότεινε ο πρωθυπουργός τον Μάρτιο ήταν μια δυο χώρες που το έλεγανε. Στην τελευταία Σύνοδο των Υπουργών είχαμε φτάσει τις δεκαπέντε. Υπάρχουν περισσότερες και περισσότερες χώρες που συμφωνούν».

Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι χώρες που διαφωνούν με το πλαφόν απάντησε ότι είναι η Γερμανία και η Ολλανδία. «Υπάρχουν επιφυλάξεις οι οποίες είναι θεμιτές και πρέπει να τις συζητήσουμε, αλλά όπως ακούσαμε να λέει και η Πρόεδρος, η αγορά δεν λειτουργεί. Όταν η αγορά δεν λειτουργεί η απάντηση είναι τι θα κάνουμε. Εμείς έχουμε βάλει συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι».

Απαντώντας στο τι αναμένει να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε ακόμα στο σημείο που προσπαθούμε να ασκήσουμε πολιτική πίεση για να μπει στην ατζέντα και να ζητήσουμε ουσιαστικά από την Κομισιόν μία συγκεκριμένη πρόταση. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάτι έτοιμο για την επόμενη Παρασκευή. Στόχος είναι να μπει στην ατζέντα και να μειωθεί η διαφορά μεταξύ των χωρών».

Λιγότερο εκτεθειμένη η Ελλάδα στο φυσικό αέριο

Όπως είπε ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για τα θέματα ενέργειας, η Ελλάδα είναι από τις λιγότερο εκτεθειμένες χώρες για διάφορους λόγους λόγω του ό,τι «έχουμε πρόσβαση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και μάλιστα έχουμε ικανότητα να εισάγουμε αρκετό υγροποιημένο φυσικό αέριο σχεδόν ίσο με τις συνολικές μας με τη συνολική μας κατανάλωση σε ιδανικές συνθήκες». Ένας άλλος λόγος είναι ότι χρησιμοποιούμε το φυσικό αέριο κυρίως στην ηλεκτροπαραγωγή. Η υπόλοιπη Ευρώπη χρησιμοποιεί ένα τρίτο βιομηχανία, ένα τρίτο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ένα τρίτο στην ηλεκτροπαραγωγή. Έχουμε το λιγνίτη. Έχουμε τα νερά, έχουμε τις ΑΠΕ», συμπλήρωσε.

(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

«Ο στόχος είναι να έχουμε ένα δίκαιο επιμερισμό αυτής της μείωσης. Η υψηλή τάση στην ηλεκτρική ενέργεια είναι περίπου το 10% της κατανάλωσης, οπότε αν βάλουμε όλο μας το στόχο πάνω στην υψηλή τάση, αυτό είναι ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό. Το θέμα λοιπόν που κοιτάμε είναι με ποιους άλλους τρόπους θα μπορέσουμε να έχουμε αυτή τη μείωση και από τους καταναλωτές και από τις επιχειρήσεις από το δημόσιο τομέα. Φυσικά και εμείς ως κράτος κάνουμε τις δικές μας ενέργειες για να μειώσουμε κατανάλωση».

Τι είπε για τις κρατικοποιήσεις εταιρειών ενέργειας

Μιλώντας για τη ΔΕΗ και για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να κρατικοποιηθεί ο κ. Τσάφος υποστήριξε ότι «η Γερμανία και η Γαλλία έχουν έχουν κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, κυρίως γιατί έχουν προβλήματα οι εταιρείες τους. Και στις δύο χώρες η κρατικοποίηση είναι ουσιαστικά μια λύση σε ένα αδιέξοδο που έχουν φτάσει οι εταιρίες. Εμείς δεν έχουμε κάτι παρόμοιο. Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι το φυσικό αέριο είναι πάρα πολύ ακριβό. Αυτό θα ισχύει όποιος και να έχει τη ΔΕΗ, ό,τι σύνθεση και να έχει ΔΕΗ και φυσικά εμείς. Πιστεύουμε ότι οι κινήσεις που έχουμε κάνει στην ΔΕΗ έχουν ενδυναμώσει την επιχείρηση και έχει επιτρέψει στην εταιρία να κινηθεί μέσα στην κρίση και να βοηθήσει τους καταναλωτές».

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Πόσο θα κρατήσει η κρίση της ενέργειας

Σχολιάζοντας την εκτίμηση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιού, ότι η Ευρώπη να μπει σε ύφεση ο κ. Τσάφος είπε ότι «ένα επίπεδο ανεβασμένο τιμών να το περιμένουμε για μερικά χρόνια. Αυτό που πιστεύω ακράδαντα είναι ότι μπορούμε να μειώσουμε αυτή την περίοδο με μια δυναμική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Και όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, «δεν είμαστε απλά αποδέκτες μιας κρίσης που δημιουργείται εκεί έξω. Αυτή η κρίση λειτουργεί στα δικά μας συστήματα στις δικές μας αγορές και έχουμε την ικανότητα να διαμορφώσουμε αυτές τις αγορές, έτσι ώστε να εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας».

Απαντώντας για την αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο λόγω της ρωσικής στάσης που έκλεισε τις κάνουλες ο κ. Τσάφος εξέφρασε την άποψη ότι «η πορεία απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο έχει ξεκινήσει. Εμείς την είχαμε βάλει στην Ευρώπη ως στόχο το 2010 έως το 2027. Η Ρωσία αποφάσισε να το κάνει φέτος».

LNG vs φυσικό αέριο

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο ακριβότερο θα είναι το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε σχέση με το ρωσικό φυσικό αέριο ο κ. Τσάφος απάντησε ότι «το θέμα του κόστους είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα γιατί υπάρχει το κόστος και υπάρχει και η τιμή. Το κόστος λοιπόν του αμερικανικού LNG είναι όντως πιο ψηλό από το κόστος του ρωσικού φυσικού αερίου που τόσα χρόνια εισάγαμε. Το πρόβλημα που έχουμε δεν είναι τόσο πολύ το κόστος. Είναι τιμή ότι η τιμή μπορεί να φεύγει από την Αμερική στα 10 και να έρχεται εδώ και να είναι 50. Γιατί τιμολογείται στις ευρωπαϊκές τιμές επηρεάζεται ακριβώς από την κατακόρυφη αύξηση».

Μιλώντας για τη θέση της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου στην ΕΕ διατύπωσε την άποψη ότι η Ελλάδα χάρη στη Ρεβυθούσα είναι ήδη ενεργειακός κόμβος.

Παρέχουμε ενεργειακή ασφάλεια στους γείτονες

«Μπορώ να σας πω ότι στις συζητήσεις που έχει o πρωθυπουργός με γειτονικές χώρες το θέμα της ενέργειας και το πώς μπορεί η Ελλάδα να εξάγει ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή είναι πάντα στην ατζέντα. Είμαστε ενεργειακός κόμβος και παρέχουμε ενεργειακή ασφάλεια στους γείτονες. Αυτό θα γίνει ακόμα πιο ισχυρό με το άνοιγμα του αγωγού, με τη πλωτή δεξαμενή που θα έχουμε στην Αλεξανδρούπολη και σε μακροχρόνιο στάδιο, έχουμε στόχο να φέρουμε και καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας, αγωγούς φυσικού αερίου ή και υδρογόνου».

Τι είπε για τον αγωγό ΕastMed

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια εντελώς διαφορετική ενεργειακή κρίση, όπου χρειάζεται να επενδύσουμε σε υδρογονάνθρακες. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να φύγουμε από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οπότε όλα είναι στο τραπέζι και κυρίως τα οικονομικά δεδομένα. Δηλαδή, όταν έχω εμπειρία ως αναλυτής, για τον αγωγό ΕastMed άλλο είναι να κάνεις τα νούμερα όταν η τιμή είναι στα 5 και θέλω να κάνεις τα νούμερα όταν τιμή είναι στα 20 στα 30», δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για τα ενεργειακά.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάφο, «το ερώτημα είναι αν μπορούμε να βρούμε ένα παράθυρο ευκαιρίας, όπου αυτός ο αγωγός να έχει την εμπορική βιωσιμότητα που θέλουμε και να μπορέσουμε να πείσουμε και τους επενδυτές και, ίσως κάποια δημόσια χρήματα, για να συνεισφέρουν στο να γίνει αυτός αγωγός. Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα και αν το κάνουμε σε ένα λογικό χρονικό διάστημα».

Όσον αφορά τα ενθαρρυντικά νέα από την Κύπρο και το τέταρτο κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει ανακαλυφθεί ο κ. Τσάφος εξέφρασε την άποψη ότι του πώς μπορούμε να πείσουμε ότι αυτή η δίοδος είναι ιδανική: «Ήδη τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου έρχονται στην Ευρώπη μέσω της Αιγύπτου με το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Μάλιστα, εμείς περίπου το 7% των εισαγωγών μας σε LNG είναι από την Αίγυπτο και τα δύο τρίτα των εξαγωγών της Αιγύπτου είναι προς την Ευρώπη, οπότε ήδη η Ανατολική Μεσόγειος παρέχει ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη.

Πώς θα συνεχιστεί η στήριξη των πολιτών

Μιλώντας για την στήριξη των πολιτών από την κυβέρνηση σε αυτό το περιβάλλον ενεργειακής ακρίβειας ο Νίκος Τσάφος δήλωσε ότι θα συνεχιστούν σύμφωνα με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

«Τον Αύγουστο μπορεί να δώσαμε 1,2 δισ. για να στηρίξουμε τους καταναλωτές, αλλά το 1 δισ. ήρθε από τα υπερκέρδη των εταιριών παραγωγής ηλιακής ενέργειας, οπότε το κράτος έβαλε μόνο 200 εκατ. τον Αύγουστο και αυτός είναι ο στόχος μας. Το άλλο που έχουμε δείξει επίσης είναι είμαστε ευέλικτοι. Βλέπουμε τι δουλεύει. Άλλο να κάνεις προγραμματισμό όταν η τιμή του φυσικού αερίου είναι στα 150 ευρώ/μεγαβατώρα και άλλο όταν πάει στα 200 με 250 ευρώ/μεγαβατώρα. Ο στόχος μας είναι να είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε μας έρθει και να έχουμε εφεδρείες, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα και να στηρίξουμε τους καταναλωτές οι οποίοι προφανώς τέτοιες αυξήσεις θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να αντέξουν.

Πηγή: Επίλογος | ΕΡΤ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας