Μενού Ροή
Νέα επιδόματα

Το κτήμα Μέσεμπεργκ, ο χώρος στον οποίο κλείστηκε για ένα Σαββατοκύριακο η γερμανική κυβέρνηση και οι επικεφαλής των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού για να αποφασίσουν μέτρα στήριξης της οικονομίας, είναι ένα μπαρόκ παλάτι στα βόρεια του Βρανδεμβούργου, λίγο έξω από το Βερολίνο.

Είναι το καταφύγιο του εκάστοτε καγκελάριου της Γερμανίας, ο επίσημο κρατικός ξενώνας της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Κάτι σαν το Καμπ Ντέιβιντ για τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί υποδέχονται σημαντικούς καλεσμένους.

Σε αυτό το ανάκτορο η Ανγκελα Μέρκελ είχε υποδεχτεί με τιμές τον Αύγουστο του 2018 τον πρόεδρο Πούτιν.

Πώς τα φέρνει ο καιρός και πέντε χρόνια μετά, ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός κλήθηκε στον ίδιο χώρο να αποφασίσει ένα ακόμα πακέτο μέτρων που θα μετριάζει τις επιπτώσεις από τη δράση του ρώσου προέδρου στο εισόδημα των γερμανών πολιτών. Ναι αυτού που φιλοξενούσε η Μέρκελ το 2018 με τιμές που αντιστοιχούν μόνο σε στενούς συμμάχους μιας χώρας.

Ο λογαριασμός

Ο λογαριασμός αυτή τη φορά εξαιτίας του πρώην γερμανού «φίλου» σταμάτησε στα 65 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το τρίτο πακέτο ανακούφισης για φέτος. Τα δύο προηγούμενα πακέτα συνολικού ύψους 95 δισ., περιλάμβαναν έκπτωση στη βενζίνη, η οποία έληξε στα τέλη Αυγούστου, το φτηνό εισιτήριο μεταφοράς των εννέα ευρώ τον μήνα και κατ' αποκοπή πληρωμή της ενέργειας στους εργαζόμενους.

Φανταστείτε την πολιτική πίεση ώστε Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι σχεδόν ξενύχτησαν το περασμένο σαββατόβραδο προκειμένου ο καγκελάριος Σολτς να ανακοινώσει μέτρα πριν απ' το άνοιγμα των αγορών της Δευτέρας.

Το τελευταίο γερμανικό πακέτο σε αναλογία με το ΑΕΠ και σε σύγκριση με το ελληνικό ΑΕΠ, αναλογεί σε μέτρα ύψους λίγο πάνω από 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Αν δεχτούμε ότι ήδη εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους περί τα 8,5 δισ. ευρώ ευεργετικών παρεμβάσεων, τότε τα περίπου 10 δισ. που θα κλείσει ο ελληνικός λογαριασμός μετά τη ΔΕΘ και μέχρι το τέλος του έτους, υπερβαίνει κατά πολύ το γερμανικό πακέτο.

Το περιεχόμενο δε και των γερμανικών μέτρων θυμίζουν κάτι από Ελλάδα. Επιταγές ακρίβειας, ενίσχυση του επιδόματος παιδιών και του εισοδήματος των συνταξιούχων, γενναίες επιδοτήσεις στο ρεύμα και φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Μια από τα ίδια δηλαδή. Κυρίως επιδόματα. Θα ήταν ακριβώς το ίδιο αν μπορούσαμε με ασφάλεια (αν είχαμε τα μέσα) να εφαρμόσουμε το μειωμένο εισιτήριο στις συγκοινωνίες.

Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι προφανές ότι προεξοφλούν ήδη τα χειρότερα και δείχνουν να μην περιμένουν την κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση. Το ίδιο έκανε ίσως νωρίτερα από άλλους και η Ελλάδα. Με αυτές τις συνθήκες σύντομα θα ανακοινωθεί και μια ακόμα χρονιά δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Το θέμα είναι ότι όλα αυτά στοιχίζουν. Κι όπως ανακοινώθηκε χθες μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, το πακέτο παροχών θα «φουσκώσει» περαιτέρω.

Πέραν των προβλημάτων που δημιουργούν οι χωρίς αξιολόγηση για το αναπτυξιακό τους αποτύπωμα παροχές, έχουν και δημοσιονομικές επιπτώσεις. Ο γερμανικός προϋπολογισμός μπορεί να αντέχει. Ο ελληνικός έχει δεσμευτεί να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Τη δέσμευση αυτή αν δεν τηρηθεί, δεν την αξιολογούν μόνο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά και οι αγορές. Οι καιροί προφανώς είναι δύσκολοι, αλλά ο λογαριασμός όποτε προκύψει είτε πριν είτε μετά τις εκλογές, τον πληρώνει σταθερά ένας. Ο Έλληνας φορολογούμενος...

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας