Μενού Ροή
ΛΙΓΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ.
Ο μόνος δρόμος

Πριν από μερικές εβδομάδες σε μια υποτίθεται φιλοπεριβαλλοντική συγκέντρωση αντίδρασης στα αιολικά πάρκα σε περιοχή της Μακεδονίας, στα αιτήματα των πολιτών περιλαμβάνονταν και η διατήρηση των λιγνιτικών μονάδων. Σύμφωνα με τους συγκεντρωμένους τα αιολικά καταστρέφουν το περιβάλλον, τα λιγνιτικά όχι! Ενδεχομένως να πιστεύουν ότι το ωφελούν κιόλας. Δημοκρατία έχουμε, ό,τι θέλει μπορεί να λέει ο καθένας. Ποιος ξέρει τι δουλειές ή δουλίτσες και κρυφά ή φανερά εισοδήματα, έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια και δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτόν. Το θέμα είναι ότι όλοι οι οπαδοί του λιγνίτη είχαν αναθαρρήσει τον τελευταίο χρόνο, καθώς η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και ο φόβος για την επάρκειά του, έφερε ξανά στο προσκήνιο τον λιγνίτη. Φαίνεται ωστόσο ότι η τάση αυτή άλλαξε εκ νέου. Η ΔΕΗ πράγματι έδωσε εντολή και αυξήθηκαν οι εξορύξεις λιγνίτη. Τα εργοστάσια ρεύματος πήραν παράταση στη λειτουργία τους. Ολα αυτά ενόψει του δύσκολου ενεργειακού χειμώνα που θα ερχόταν.

Τελικά όλα ανατράπηκαν. Οι καλές καιρικές συνθήκες μείωσαν τη ζήτηση φυσικού αερίου. Οι ποσότητες υγροποιημένου LNG που έρχονταν στη Ρεβυθούσα αποδείχτηκαν υπεραρκετές. Οι τιμές του υποχώρησαν σε επίπεδα πολύ πριν απ’ τον πόλεμο και ξαφνικά οι λιγνιτικές μονάδες έγιναν πάλι ασύμφορες. Σε βαθμό που συμμετέχουν ελάχιστα στο μείγμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη η τιμή της χονδρικής του ρεύματος υποχώρησε στην Ελλάδα σε χαμηλό 18 μηνών στα 86,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τον λιγνίτη να συμμετέχει στο μείγμα μόλις με 7%. Το «φθηνό» πλέον (με τιμές στα 55 ευρώ) φυσικό αέριο συμμετείχε με 10% και η συμμετοχή των πάμφθηνων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με 60%! Φανταστείτε απλά να είχαμε και επαρκείς χώρους αποθήκευσης ενέργειας τι τιμές θα απολαμβάναμε.

Τα οφέλη συγκεκριμένα. Πρώτα από πλευράς τιμών. Η πτωτική τροχιά των τιμών της χονδρικής του ρεύματος, αναμένεται να οδηγήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τις τιμές που θα ανακοινώσουν στις 20 Ιανουαρίου οι προμηθευτές ενέργειας για τον Φεβρουάριο. Τόσο χαμηλές τιμές, που σε συνδυασμό με την επιδότηση, να καταλήξουν για πρώτη φορά από το καλοκαίρι που τέθηκε σε εφαρμογή ο μηχανισμός στήριξης, σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Ακόμα πιο κοντά στις τιμές προ κρίσης.

Οφέλη και περιβαλλοντικά, γιατί οι λιγνιτικές μονάδες προφανώς υπολειτουργούν και αν δεν στραβώσει κάτι, θα πάψουν τόσο σύντομα όσο είχε προβλεφθεί να λειτουργούν. Ακόμα και η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 που αρχικά θα λειτουργεί με λιγνίτη, προγραμματίζεται νωρίτερα του αναμενόμενου να γυρίσει σε καύσιμο φυσικό αέριο.

Ολα αυτά αναμένεται να απεικονιστούν στο νέο σχέδιο για την ενέργεια για το κλίμα, όπου οι στόχοι ανάπτυξης των ΑΠΕ επιστρέφουν σε ακόμα πιο φιλόδοξα επίπεδα έως το τέλος της δεκαετίας, κινητοποιώντας επενδύσεις άνω των 30 δισ. ευρώ. Θα περιλαμβάνει αύξηση της φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, παραγωγή φτηνής ενέργειας και από κοντά επέκταση στα θαλάσσια αιολικά πάρκα, στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου (από ΑΠΕ) και στις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.

Ενας συναρπαστικός νέος δρόμος αύξησης των επενδύσεων σε έναν τομέα που έχει να κάνει με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δημιουργείται. Προφανώς κάποιοι θα αντιδράσουν. Κάποιοι άλλοι θα ξεβολευτούν. Αλλά είναι ο μόνος που συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος και την παραγωγή πάμφθηνης ενέργειας…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας