Μενού Ροή
Οι "φυλές" των εξορύξεων - Οι "κοιτασματολάτρεις" και οι αυτόκλητοι προστάτες των κητοειδών

Πίσω από κάθε ελληνική ιστορία επιτυχίας κρύβονται συνήθως πολλά «αλλά», «μήπως», «τι κρύβεται από πίσω». Είναι και οι αιτίες που μπλοκάρονται ακόμα και αξιόλογα σχέδια με τα οποία φαίνεται να συμφωνεί το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

Η περίπτωση των εξορύξεων υδρογονανθράκων, πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποτελεί μια κλασική ελληνική περίπτωση, που θα μπορούσε με τις ίδιες πιθανότητες να εξελιχθεί από μεγάλη επιτυχία μέχρι σε πλήρες φιάσκο. Η φόρτιση που προκαλεί διαχρονικά το θέμα των κοιτασμάτων στην Ελλάδα είναι τεράστια παρά το γεγονός ότι με εξαίρεση το κορεσμένο κοίτασμα του Πρίνου, δεν βρέθηκε ποτέ αξιόλογο προς αξιοποίηση κοίτασμα στην Ελλάδα.

Στην σφαίρα του ..ανεξήγητου

Για να γίνει αντιληπτή η ένταση που δημιουργεί το θέμα, αρκεί να αναφερθούν οι πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν για αυτό. Υπάρχουν από τη μια αυτοί που κινούνται στη σφαίρα του... ανεξήγητου. Οι "κοιτασματολάτρεις". Αυτοί που πιστεύουν ότι καθόμαστε πάνω από έναν θησαυρό, τον οποίο μυστηριώδεις δυνάμεις μάς αποτρέπουν από το να τον χαρούμε.

Είναι βέβαιο ότι όλοι έχουμε ακούσει για ιστορίες, ότι στο Κατάκολο αναβλύζει φυσικό αέριο, αλλά επιχειρηματικά συμφέροντα εμποδίζουν την αξιοποίησή τους. Οτι στην Αρτα βρέθηκε πετρέλαιο, με γεώτρηση επί χούντας, αλλά με εντολή... έξωθεν βάλαμε στο κοίτασμα μια τάπα ή κάτι τέτοιο. Ότι στον Πατραϊκό είναι τόσο πολλά τα βαρέλια πετρελαίου που μπορούμε να βγάλουμε, που θα έφταναν να καλύπτουν τις ανάγκες μας για μια ζωή..

Προστάτες ..κητοειδών

Στην άλλη άκρη της συζήτησης περί κοιτασμάτων, υπάρχουν πολλοί που φαντάζονται ότι πίσω από κάθε εξόρυξη κρύβονται συμφέροντα, που έχουν βάλει ως σκοπό να καταστρέψουν τη ζωή των κητοειδών (φάλαινες κ.λπ.). Που θέλουν το κακό των τοπικών κοινωνιών. Που θα καταστρέψουν το περιβάλλον, προς τέρψη κάποιων άγνωστων συμφερόντων.

Οι χώροι των εξορύξεων έχουν φτάσει να θεωρούνται αντίστοιχοι των χωματερών ως προς τη ρυπαρότητα, πριν καν τους δούμε. Πριν μάθουμε την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί και τα οφέλη. Είναι αυτοί που μπλοκάρουν με δικαστική προσφυγή τις έρευνες στα δύο κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης, στα οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός και ας είναι εκατοντάδες μίλια από την Κρήτη. Και έχουν συμπαραστάτες τούς αργούς ρυθμούς της δικαιοσύνης, η οποία χρειάστηκε πάνω από τρία χρόνια για να εκδικάσει απλά την υπόθεση και θα περιμένουμε αρκετούς μήνες για να εκδοθεί και να καθαρογραφεί.

Ρωτούσα πριν φουντώσει το θέμα έναν από τους υπεύθυνους του σχεδιασμού των υδρογονανθράκων στη χώρα, ποια θα είναι η έκταση των εξορύξεων στο χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων για το οποίο υπάρχουν ήδη αντιδράσεις και μου απάντησε ότι δεν θα ξεπερνάει τα 4 στρέμματα και η ακριβής τοποθεσία παραμένει κρυφή. Μια τόσο μικρή έκταση, που ίσα καλύπτει ένα εκτός σχεδίου ακίνητο, θεωρείται κρατικό μυστικό καθώς καραδοκούν οι... προστάτες του περιβάλλοντος και των τοπικών προοπτικών ανάπτυξης. Τόσο μικρή έκταση, αλλά σε περίπτωση που αποδώσει, τόσο προσοδοφόρα.

Αυτοί που περιμένουν

Στη μέση υπάρχουν οι πολλοί που απλά αναμένουν τις σεισμικές έρευνες να αποφανθούν όχι απλώς αν έχουμε φυσικό αέριο στα έγκατα της γης μας, αλλά κυρίως αν είναι οικονομικά συμφέρον να το εξορύξουμε. Περιμένουν τα επίσημα και επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία, όχι από το «μαγγανοπήγαδο της γειτονιάς», αλλά από ειδικά οριοθετημένους χώρους στους οποίους υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ύπαρξης ορυκτών καυσίμων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας