Μενού Ροή
Οι βασικές πολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής για το 2022

Του Γιώργου Μελέα,

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά και την ομιλία της Προέδρου Φον Ντερ Λαιεν στην Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union) τον Σεπτέμβριο, προχώρησε στην αποτύπωση των λεγόμενων της με την παρουσίαση της Ανακοίνωσης για τις προτεραιότητες και νομοθετικές της προτάσεις για το 2022.

Το παρόν πρόγραμμα εργασίας καθορίζει την στοχευμένη δράση για τη συνέχιση της υλοποίησης των στόχων και προτεραιοτήτων της Επιτροπής από την αρχή της θητείας της και κατευθύνει περαιτέρω την Ένωση προς το μονοπάτι της βιώσιμης ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Απαριθμεί επίσης τις βασικές νομοθετικές προτάσεις που θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στη νομοθετική διαδικασία για τη διασφάλιση της ταχείας επιστροφής στην ανάπτυξη.

Οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος εξακολουθούν να είναι οι ίδιοι: η καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της κρίσης της φύσης, καθώς και ένας ολοένα και περισσότερο ψηφιακός κόσμος που θα βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών για τους Ευρωπαίους πολίτες. Όλα αυτά θα πρέπει να λάβουν μέρος σε μια νέα παγκόσμια γεωπολιτική πραγματικότητα όπου η Ευρώπη θα πρέπει να παίζει κυρίαρχο ρόλο.

Η πράσινη μετάβαση

Ακτινογραφώντας το πρόγραμμα μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι η πράσινη μετάβαση μέσω ενός νέου πακέτου για το κλίμα, η ψηφιακή σύγκλιση, ο κοινωνικός χαρακτήρας της οικονομίας με την στήριξη των ΜΜΕ αλλά και των πολιτών με χαμηλό εισόδημα και η εκπαίδευση ιδίως των νέων, αποτελούν τις βασικές πολιτικές της ΕΕ.

Ξεχωρίζει κανείς από τις πρωτοβουλίες για το 2022 το ευρωπαϊκό πλαίσιο εναρμονισμένης μέτρησης των εκπομπών από μεταφορές και από την εφοδιαστική αλυσίδα, την ευκολότερη πρόσβαση των ΜΜΕ σε κεφάλαιο κίνησης αλλά και την σύσταση για το ελάχιστο εισόδημα.

Ως προς το κλίμα και την ενέργεια ειδικότερα, η Επιτροπή θα προχωρήσει στην επανεξέταση των κανόνων της ΕΕ για τα φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου, στην αναθεώρηση των προτύπων εκπομπών CO2 για τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα καθώς και στην πιστοποίηση αφαίρεσης του άνθρακα. Τέλος, σε διεθνές επίπεδο θα επιδιώξει με τους εταίρους της και μια νέα στρατηγική σχετικά με τη διεθνή ενεργειακή δέσμευση.

Ο Γιώργος Μελέας είναι εθνικός εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και πρώην φορολογικός ακόλουθος στην Μόνιμη Εθνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας