Μενού Ροή
Οταν το χαρτί υγείας λόγω της έκρηξης των τιμών της ενέργειας μετατρέπεται σε Blue Chip

Πλέον όλοι συνειδητοποιούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργούν στην οικονομία οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις προέρχεται από την ξεκάθαρη προτίμηση των κυβερνήσεων στο να επιδοτούν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης περισσότερο τα νοικοκυριά έναντι των επιχειρήσεων.

Η τάση αυτή έχει επιπτώσεις. Η ποσοστιαία κατά πολύ με μικρότερες ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις, έχει οδηγήσει σε μεγάλο βαθμό στη διάχυση των ανατιμήσεων σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων. Οι καταναλωτές που επιδοτούνται για το ρεύμα, καταγράφουν μεγάλες απώλειες από το «καπέλο» που υπάρχει πλέον στο σύνολο των προϊόντων και των υπηρεσιών. Ο στόχος δηλαδή προστασίας του οικογενειακού εισοδήματος δεν επιτυγχάνεται, την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις φορτώνονται με επιπλέον βάρος στα όρια πολλές φορές της εξαντλήσεως.

Στη Γερμανία μια από τις πιο ιστορικές εταιρείες χαρτιού υγείας παγκοσμίως, η Hakle GbmH, με έδρα το Ντίσελντορφ υπέβαλε την προηγούμενη Δευτέρα αίτηση αφερεγγυότητας. Κατά το κοινώς μπήκε σε διαδικασία που άπτεται του πτωχευτικού δικαίου.

Η εταιρεία επικαλέστηκε τις τεράστιες αυξήσεις τιμών στην ενέργεια καθώς και σε άλλα εμπορεύματα. Η μετατροπή του ξύλου σε πολτό και στη συνέχεια σε χαρτί υγείας είναι πολύ ενεργοβόρα - περισσότερο από ό,τι για άλλα είδη χαρτιού. Στην Ευρώπη, η διαδικασία είναι πλέον απαγορευτικά δαπανηρή, καθώς οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάσσονται σε υψηλό όλων των εποχών.

Η εταιρεία επιβαρύνεται όπως και οι περισσότερες από το τσουνάμι των αυξήσεων 200-300% της ενέργειας. Επιπλέον, η τιμή χονδρικής για το ευρωπαϊκό λεπτό χαρτί (από το οποίο προέρχεται το χαρτί υγείας) έχει αυξηθεί αυτή την εβδομάδα σε ιστορικό υψηλό περίπου 2.200 ευρώ ανά μετρικό τόνο - από λιγότερο από 900 ευρώ τον Ιανουάριο του 2021. Και οι τιμές είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω τον Οκτώβριο. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών έχει επιταχυνθεί. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, το κόστος χονδρικής πώλησης χαρτομάντιλου αυξανόταν κατά περίπου 3% έως 5% μηνιαίως. Από τον Ιούλιο, οι τιμές αυξάνονται κατά 10% κάθε μήνα.

Η βιομηχανία του «ταπεινού» χαρτιού τουαλέτας είναι μια μικρογραφία του πολύ μεγαλύτερου, ενεργοβόρου μεταποιητικού τομέα, όπου το κόστος παραγωγής συνεχίζει να εκτοξεύεται στα ύψη.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά βιομηχανικά προϊόντα και τα ελληνικά - από γυαλί, κεραμικά και συνθετικές ίνες μέχρι αλουμίνιο, τσιμέντο, λιπάσματα και δεκάδες άλλα είδη καθημερινής ζωής.

Οι βιομηχανίες αναγκάζονται να συρρικνώνουν την παραγωγή τους ως αποτέλεσμα του απαγορευτικού ενεργειακού κόστους. Οι προσφερόμενες ποσότητες ως εκ τούτου μειώνονται αδυνατώντας να καλύψουν τη ζήτηση και αυξάνοντας τις τιμές στη λιανική. Η συρρίκνωση της παραγωγής δημιουργεί προβλήματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και σκέψεις για μείωση των θέσεων εργασίας.

Αυτό το ντόμινο αρνητικών εξελίξεων αποτελεί τον μεγαλύτερο εφιάλτη των ευρωπαϊκών οικονομιών, καθώς μπορεί να τις εγκλωβίσει σε μια πρωτοφανών διαστάσεων «παγίδα» ύφεσης. Για τις ευρωπαϊκές οικονομίες άμεσα. Για την ελληνική θα πάρει λίγο χρόνο, καθώς ακόμα ο τουρισμός και οι συσσωρευμένες από το παρελθόν επενδύσεις δημιουργούν πρόσκαιρη ευφορία. Μια κάποιου είδους «χρονοκαθυστέρηση». Αλλά το πρόβλημα είναι μπροστά μας...

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας