Μενού Ροή
Προσεγγίζοντας μηδενικές εκπομπές ρύπων

Από τους Florence Jaumotte και Gregor Schwerhoff

Η δράση για το κλίμα κερδίζει. Από τη συμφωνία του Παρισιού του 2015, οι χώρες έχουν εντείνει τη δράση για το κλίμα και πολλές έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν πρόσθετες εκπομπές άνθρακα θα αντισταθμιστούν πλήρως από τις εκπομπές άνθρακα που αποσύρονται από την ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, ο προϋπολογισμός για τον άνθρακα, ή το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσό εκπομπών, για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε θερμοκρασία κάτω των 2 ° C εξαντλείται γρήγορα. Οι πιο συχνές και έντονες καταστροφές, η μείωση της παραγωγικότητας της γεωργίας και η αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα γίνουν πιο κοινές μόνο εάν δεν επιτευχθεί αυτός ο κρίσιμος στόχος.

Στην πρόσφατη σημείωσή μας για την κλιματική πολιτική της G20, αναλύουμε λεπτομερώς τις πολιτικές και, κυρίως, το ποσό των επενδύσεων που χρειάζονται τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια για να επιτύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη. Η στρατηγική έχει τρία δομικά στοιχεία: τιμολόγηση άνθρακα. ένα πράσινο επενδυτικό σχέδιο · και μέτρα για μια δίκαιη μετάβαση.

Τιμή άνθρακα

Η τιμολόγηση άνθρακα, η οποία μπορεί να λάβει τη μορφή φόρων άνθρακα ή καθεστώτων εμπορίας εκπομπών (ή ισοδύναμων μέτρων όπως κανονισμοί σε επίπεδο τομέα), είναι βασικά στοιχεία της στρατηγικής για την απαλλαγή από τον άνθρακα. Οι πράσινες επενδύσεις και η υποστήριξη Ε & Α είναι απίθανο να είναι αρκετές για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως τα μέσα του αιώνα. Αυξάνοντας το κόστος ενέργειας υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, η τιμολόγηση του άνθρακα ενθαρρύνει τη μετάβαση σε καθαρότερα καύσιμα και ενεργειακή απόδοση. Αντίθετα, μόνο η αύξηση της προσφοράς καθαρών πηγών ενέργειας τείνει να μειώσει το κόστος της ενέργειας και δεν ενθαρρύνει την ενεργειακή απόδοση τόσο πολύ, καθιστώντας δυσκολότερη την επίτευξη των στόχων εκπομπών καθαρών μηδενικών εκπομπών.

Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η καθυστέρηση της δράσης για την τιμολόγηση του άνθρακα κατά 10 χρόνια πιθανότατα θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ενός στόχου καθαρών μηδενικών εκπομπών στα μέσα του αιώνα με μεγάλο περιθώριο, καθώς οι τιμές που απαιτούνται σε αυτό το σημείο για την επίτευξη αυτών των στόχων θα φαίνονται μη βιώσιμες. Μια τέτοια καθυστέρηση, σε σύγκριση με την ταχεία καθιέρωση της τιμολόγησης του άνθρακα, θα αυξήσει τις θερμοκρασίες και θα οδηγήσει σε πιθανή μη αναστρέψιμη ζημία στο κλίμα και την οικονομία. Μια συμφωνία σχετικά με τις ελάχιστες τιμές του άνθρακα μεταξύ των βασικών εκπομπών, με διαφοροποιημένες τιμές ανάλογα με το επίπεδο ανάπτυξης, όπως προτάθηκε πρόσφατα από το προσωπικό του ΔΝΤ, θα μπορούσε να διευκολύνει τη δράση για την τιμολόγηση του άνθρακα αντιμετωπίζοντας ανησυχίες ότι η μονομερής δράση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες ανταγωνιστικότητας για τις επιχειρήσεις σε ένταση ενέργειας τομείς που εκτίθενται στο εμπόριο και μετατοπίζουν την παραγωγή σε χώρες με χαμηλότερες τιμές.

Πράσινες επενδύσεις

Οι πράσινες επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας για να επιτρέψουν τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και να υποστηρίξουν την ανταπόκριση στην τιμολόγηση του άνθρακα. Ο ριζικός μετασχηματισμός του ενεργειακού μας συστήματος θα απαιτήσει κλιμάκωση των επενδύσεων για τη χρηματοδότηση της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και για έξυπνα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, μέτρα ενεργειακής απόδοσης και ηλεκτροδότηση σε τομείς όπως οι μεταφορές, τα κτίρια και η βιομηχανία. Θα χρειαστούν μεγάλες επενδύσεις κατά τη μετάβαση. Για παράδειγμα, ένα άτομο που ψάχνει να αγοράσει ένα νέο αυτοκίνητο μπορεί να είναι πιο πρόθυμο να αγοράσει ένα όχημα που λειτουργεί με μπαταρία και όχι ένα που λειτουργεί με βενζίνη εάν οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων είναι ευρύτερα διαθέσιμοι. Η επένδυση στην Ε & Α είναι επίσης σημαντική - θα χρειαστεί περαιτέρω τεχνολογική πρόοδος σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα για να καταστεί εφικτή η μετάβαση στο καθαρό μηδέν.

Σε πολλούς τομείς, ενώ η μείωση των εκπομπών μπορεί να προκύψει με υψηλότερη αρχική επένδυση που σχετίζεται με την κατασκευή νέων υποδομών, επιφέρει χαμηλότερο επαναλαμβανόμενο κόστος λόγω της μείωσης της κατανάλωσης καυσίμου. Η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών για την τροφοδοσία μιας αντλίας νερού για ένα αγροτικό χωριό συνεπάγεται ένα νέο κόστος αρχικά - για παράδειγμα - αλλά η ενέργεια του ήλιου είναι δωρεάν. Οι επενδύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ακολουθούν παρόμοια πορεία. Ως αποτέλεσμα, η επένδυση έχει σχήμα καμπούρου, με αύξηση τα επόμενα 20 χρόνια και μείωση στα πρόσφατα ιστορικά επίπεδα μετά από αυτό.

Υπολογίζεται επιπλέον 6 έως 10 τρισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιες επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, την επόμενη δεκαετία για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Αυτό ισοδυναμεί με αθροιστικό 6-10% του ετήσιου παγκόσμιου ΑΕΠ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, περίπου το 30% των πρόσθετων επενδύσεων, κατά μέσο όρο σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να προέλθει από δημόσιες πηγές - δηλαδή ένα σωρευτικό 2-3% του ετήσιου ΑΕΠ για τη δεκαετία 2021 έως 2030. Το υπόλοιπο 70% θα ήταν ιδιωτικός.

Από τη δημόσια πλευρά, τα φορολογικά πακέτα από τις κυβερνήσεις για την υποστήριξη της ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19 είναι μια μοναδική ευκαιρία να επενδύσουν σε μια μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Και καθώς προχωρούμε πέρα ​​από την ανάκαμψη, οι κυβερνήσεις θα πρέπει επίσης να κινηθούν προς ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα πράσινου προϋπολογισμού, εξετάζοντας τόσο τα «καφέ» όσο και τα «πράσινα» κίνητρα που προσφέρουν και βοηθούν στην ευθυγράμμιση των προϋπολογισμών με τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (NDCs) και τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.

Οι κυβερνήσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην κινητοποίηση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα βελτιώνοντας τα επενδυτικά πλαίσια, βοηθώντας στη δημιουργία αγωγών τραπεζικών έργων και χρησιμοποιώντας τη διεθνή δημόσια χρηματοδότηση αποτελεσματικά για τη μείωση των αντιληπτών κινδύνων και τη μείωση του υψηλού κόστους κεφαλαίου (το τελευταίο, ιδίως στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες ). Οι πολιτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως η απαίτηση γνωστοποίησης κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και η καθιέρωση μιας κοινής ταξινομίας για το τι συνιστά πράσινο και καφέ περιουσιακό στοιχείο, θα ήταν επίσης καθοριστικής σημασίας για τη διοχέτευση χρηματοοικονομικών ροών σε βιώσιμες επενδύσεις.

Απλή μετάβαση

Μια δίκαιη μετάβαση παίρνει τόσο μια εγχώρια όσο και μια διεθνή διάσταση. Από την εγχώρια πλευρά, οι κυβερνήσεις χρειάζονται μέτρα για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά που ήδη αγωνίζονται να πληρώσουν βασικές ανάγκες για να πληρώσουν υψηλότερο ενεργειακό κόστος. Τα μέτρα αυτά πρέπει να επεκταθούν σε ανθρακωρύχους και άλλους εργαζομένους και κοινότητες που εξαρτώνται από τους τομείς υψηλού άνθρακα για τα προς το ζην. Σε διεθνές επίπεδο, η χρηματοδοτική στήριξη θα είναι απαραίτητη για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες αναμένεται να επιφέρουν μεγαλύτερο κόστος κατά τη μετάβαση, αλλά δεν έχουν πολλά μέσα να πληρώσουν.

Σημαντικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα όπως η Κίνα, η ΕΕ, η Ιαπωνία, η Κορέα και οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως τα μέσα του αιώνα. Αυτό θα μειώσει ένα μεγάλο μερίδιο των παγκόσμιων εκπομπών, αλλά θα παρέχει επίσης λύσεις τεχνολογίας και πολιτικής για να καταστεί ευκολότερη και πιο προσιτή για άλλες χώρες. Ωστόσο, χωρίς μια παγκόσμια πολιτική για το κλίμα, οι σημερινοί μικρότεροι εκπομποί θα γίνουν σημαντικοί εκπομποί καθώς αυξάνονται οι πληθυσμοί και τα εισοδήματά τους. Αυτές είναι επίσης οι χώρες, που συχνά πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για τις οποίες το κόστος μετάβασης είναι πιο δύσκολο να αναληφθεί, λόγω των ταχέως αναπτυσσόμενων ενεργειακών αναγκών και του λιγότερου δημοσιονομικού χώρου για τη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων.

Η χρηματοδότηση του κλίματος - χρηματοδότηση επενδύσεων που μειώνουν τις εκπομπές στις αναπτυσσόμενες οικονομίες - θα επιτρέψει μια πιο ομοιόμορφη κατανομή των βαρών και θα βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές. Πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι διατεθειμένες να αυξήσουν τις NDC τους εάν λάβουν χρηματοδότηση για το κλίμα, και δεδομένου ότι πολλές από τις ευκαιρίες μετριασμού του χαμηλότερου κόστους στον κόσμο υπάρχουν στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, είναι προς το παγκόσμιο συμφέρον να διασφαλιστεί ότι επιδιώκονται.

Η Florence Jaumotte είναι αναπληρωτής διευθυντής τμήματος στο Τμήμα Έρευνας του ΔΝΤ.

Ο Gregor Schwerhoff είναι οικονομολόγος στο Τμήμα Έρευνας του ΔΝΤ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας