Μενού Ροή
Τα δεμένα χέρια και η επιμόλυνση της αγοράς από το υπέρογκο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων

του Νίκου Φιλιππίδη

Τα τελευταία 24ωρα συμβαίνουν κάποια γεγονότα εξαιρετικά ανησυχητικά. Οπως για παράδειγμα η εκτίναξη των τιμών της χονδρικής του ρεύματος, εκεί που δεν τις είχαμε δει ποτέ.

Πάνω από τα 400 ευρώ η κιλοβατώρα για να επιστρέψουν στα υπέρογκα σε σχέση με πέρυσι επίπεδα των 200 ευρώ.

Είδαμε εκτός του ρωσικού «μαρτυρίου της σταγόνας» με το φυσικό αέριο, να επηρεάζει υπέρμετρα τις τιμές του ρεύματος προς τα πάνω, η απλή διακοπή λειτουργίας για συντήρηση πυρηνικών εργοστασίων της Γαλλίας.

Παράλληλα σταμάτησε να φυσάει στα αιολικά πάρκα της Γερμανίας και σχεδόν μηδένισε η παραγωγή της. Και ξαφνικά εκτινάχθηκε στα 170 ευρώ η μεγαβατώρα του φυσικού αερίου από περίπου 10 ευρώ πέρυσι τέτοια εποχή.

Λιγνίτης και φυσικό αέριο

Παρατηρήσαμε επίσης ότι στην καρδιά του χειμώνα, με όσα συμβαίνουν και με τις τιμές να υπερίπτανται, η εξάρτηση της Ελλάδας από το φυσικό αέριο, ως καύσιμο για παραγωγή ρεύματος, να μεγαλώνει. Ξεπερνάει το 50% και μαζί με τον επίσης πανάκριβο λιγνίτη, αγγίζει το 70%.

Τα τελευταία δύο 24ωρα είδαμε και κάποια παρήγορα γεγονότα να συμβαίνουν.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έδωσε στη δημοσιότητα τα νέα πρότυπα λογαριασμών του ρεύματος, που προφανώς φέρνουν περισσότερη διαφάνεια και καλύτερη ενημέρωση του πολίτη καταναλωτή για τις χρεώσεις που πληρώνει.

Είδαμε και την επάνοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στη λιανική αγορά του ρεύματος με νέα έρευνα στα σκαριά.

Τι δεν είδαμε

Τι δεν είδαμε αν και θα θέλαμε είτε από τη ΡΑΕ είτε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού;

Ερευνα για το πώς σχηματίζεται η τιμή του ρεύματος στη χονδρική, με ανάλυση ξεχωριστά κάθε κομματιού. Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα των ανατιμήσεων βρίσκεται και στην παραγωγή του ρεύματος, λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.

Αλλά υπάρχουν και άλλες παραμέτροι που επίσης συμβάλουν στις τιμές και θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξεταστούν. Για κάποιο λόγο, αυτό το κομμάτι δεν το ακουμπάει κανείς.

Με τη διαμορφωθείσα κατάσταση και τις αυξήσεις που έρχονται στην κατανάλωση το επόμενο διάστημα, ήδη οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού το περασμένο Σάββατο για το ρεύμα, είναι ξεπερασμένες.

Συναγερμός

Μην ξεχνάμε ότι ξεκινήσαμε τη χρονιά με μέση τιμή στη χονδρική περί τα 55,4 ευρώ η μεγαβατώρα, περάσαμε τον Ιούλιο σε μέσα επίπεδα τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, τον Οκτώβριο τα 200 ευρώ και πλέον κινούμαστε σταθερά πάνω από τα 300 ευρώ, ενδεχομένως όπως σήμερα και τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα.

Σαν να βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού και δεν μπαίνει κανείς στον κόπο να τον ενεργοποιήσει. Ούτε εγχώριος, ούτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο χάλυβας

Μιλάμε για ανάπτυξη και πολλές επενδύσεις που ξεκινούν το 2022 και το βασικό τους υλικό ο χάλυβας, είναι πλέον απλησίαστος, λόγω και αυτός του ενεργειακού κόστους.

Ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος του χάλυβα, είπε χθες ότι το επιπλέον κόστος θα φτάσει τα 14 δισ. ευρώ έως το 2030. Τι είδους έργα, τι είδους οικοδομές και με ποιον προϋπολογισμό μπορούν να ξεκινήσουν με αυτή την κατάσταση.

Η επιμόλυνση

Τη στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, τα «χέρια» των κυβερνήσεων παραμένουν «δεμένα» από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Οι τιμές καλπάζουν και οι ευρωπαϊκές αρχές επιτρέπουν τα υπερκέρδη από τα τέλη ρύπων ή και των ίδιων των εταιρειών ενέργειας, να επιστρέφουν με κρατικές επιδοτήσεις ή εκπτώσεις των εταιρειών μόνο στα νοικοκυριά. Οχι στις επιχειρήσεις.

Αποτέλεσμα, το αυξημένο κόστος της ενέργειας να περνάει ανεξέλεγκτο σε όλη την παραγωγική αλυσίδα, επιμολύνοντας κάθε «γωνιά» της οικονομίας και επιβαρύνοντας τελικά ξανά τον ίδιο τον καταναλωτή...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας