Μενού Ροή
Ξαναγράψτε το βιβλίο της ενέργειας

Λέμε για την Ευρώπη ότι αρνείται να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα και να πάρει σοβαρές αποφάσεις που θα αποκόβουν μια και καλή τις ήδη διαλυμένες σχέσεις των χωρών μελών με την ρωσική ενέργεια.

Ολο είναι έτοιμη να αποφασίσει κάτι και μετά το αναβάλλει. Βρίσκεται υποτίθεται σε διαβούλευση εδώ και μήνες ώστε να λάβει κάθε πρόσφορο μέτρο και δεν έχει προχωρήσει ούτε καν σε προεργασία. Σε μια βάση συζήτησης για μια κοινά αποδεκτή λύση. Αντίστοιχος ωστόσο ενεργειακός παραλογισμός επικρατεί σχεδόν παντού.

Δείτε τις αντιφάσεις που έχουν ξαφνικά δημιουργηθεί στη ζωή μας ενόψει του χειμώνα. Η νέα «φιλική» μορφή ενέργειας είναι ξανά το πετρέλαιο, με την κυβέρνηση να υπερεπιδοτεί τη χρήση του.

Επιδοτούνται οι αντλίες θερμότητας

Την ίδια στιγμή, όμως, ενεργειακές εταιρείες επιδοτούν την αντικατάσταση του πετρελαίου με αντλία θερμότητας. Ολοι λένε ότι η τελευταία, αν και δαπανηρή στην εγκατάσταση, είναι η καλύτερη και η οικονομικότερη θέρμανση. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και αυτή χρειάζεται ηλεκτρισμό για να δουλέψει. Ο ηλεκτρισμός παράγεται σε ένα ποσοστό από φυσικό αέριο και ο κρατικός προϋπολογισμός επιδοτεί την τιμή του, ενώ επιπλέον η χώρα έχει δεσμευτεί σε εξοικονόμηση ενέργειας. Και ο παραλογισμός δεν σταματά εκεί.

Η στροφή που επιδοτεί η κυβέρνηση στο πετρέλαιο γίνεται ακριβώς για να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου, αλλά και ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από φυσικό αέριο. Το θέμα είναι όμως ότι υπάρχουν 700.000 συμπολίτες μας που επιδοτήθηκαν για να εγκαταστήσουν μονάδες αερίου, ξηλώνοντας τον παλιό καυστήρα πετρελαίου. Επένδυσαν και οι ίδιοι σημαντικά ποσά και πόνταραν σε έναν εύλογο χρόνο απόσβεσης της επένδυσής τους. Αυτοί μένουν ακάλυπτοι στα όρια της τιμωρίας και το κίνητρο της διπλής επιδότησης για την επιστροφή στο πετρέλαιο δεν τους αφορά, καθώς το κόστος επανεγκατάστασης καυστήρα πετρελαίου είναι πολλαπλάσιο. Πολύ πιθανό τελικά να επιδοτηθούν, προκειμένου να μην πληρώσουν (σε όρους βενζίνης 10 ευρώ το λίτρο) τις υπέρογκες τιμές του αερίου. Αλλά και πάλι ένα σημαντικό ποσό κατά πολύ υψηλότερο θα πρέπει να πληρωθεί.

Μελέτη φυσικού αερίου

Το οξύμωρο είναι ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, για την έκδοση μιας νέας οικοδομικής άδειας, παραμένει σε ισχύ η υποχρεωτικότητα προηγούμενης μελέτης εγκατάστασης φυσικού αερίου. Υποχρεούνται δηλαδή οι κατασκευαστές στη σύνταξη μιας μελέτης για ένα καύσιμο που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απηύθυνε ξεκάθαρη οδηγία να μην το καταναλώνουμε. Στο ίδιο πλαίσιο, ενδεχομένως κάποιες εταιρείες αερίου συνεχίζουν να επιδοτούν (ή θα σταματήσουν τις επόμενες μέρες να το κάνουν) τη στροφή στο φυσικό αέριο. Και πώς να γίνει αλλιώς όταν έχει δημιουργηθεί μια τεράστια αγορά με πάνω από 3.000 εργαζομένους, που έχουν στήσει τη ζωή τους πάνω στην καθορισμένη από το κράτος φιλική μορφή ενέργειας. Ολων αυτών το οικονομικό μέλλον απειλείται.

Επειδή όλα αυτά συνιστούν έναν ενεργειακό παραλογισμό, που όμοιό του δεν έχουμε δει, αυτό που πρέπει να γίνει για να αρχίσουν να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους είναι να επανασχεδιάσουμε και να ξαναγράψουμε το σύνολο της ενεργειακής μας πολιτικής. Τις προτεραιότητες και τις στοχεύσεις. Τα δεδομένα αλλάζουν μεν γρήγορα, αλλά μη γελιόμαστε, είναι ξεκάθαρο, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, ότι θα έχουμε μικρότερες ποσότητες φυσικού αερίου, περισσότερες ποσότητες φθηνής ενέργειας από ΑΠΕ και άφθονο πετρέλαιο, αλλά σε τιμή που θα εξαρτάται μονίμως από την παγκόσμια αγορά. Ολα αυτά οφείλουμε να τα δούμε εκ νέου. Οι πολίτες επείγονται οδηγιών από το κράτος τους...

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας