Μενού Ροή
Ανοίγουν λιγνιτική μονάδα μετά από 10 χρόνια στα Σκόπια! - Η χώρα απειλείται με ενεργειακή κατάρρευση

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας δεν σχεδιάζει να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στη χώρα.

Αφού ο κρατικός ESM (Power Plants of North Macedonia), ξόδεψε πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε λίγες μέρες για να προμηθευτεί πάνω από 50.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει άλλα περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης τους επόμενους έξι μήνες.

Αγορά λιγνίτη

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας Fatmir Bytyqi, τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την προμήθεια άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι πρώτες ποσότητες άνθρακα για τον θερμοηλεκτρικό σταθμό Oslomej θα φτάσουν στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου.

Το εργοστάσιο του Oslomej έχει επί του παρόντος απόθεμα από 60 έως 70.000 τόνους άνθρακα, αλλά αυτή η ποσότητα θα αυξηθεί.

Όσον αφορά τον θερμοηλεκτρικό σταθμό Bitola, η οικονομική αξιολόγηση των προσφορών ολοκληρώνεται σήμερα και η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί την Τρίτη, δήλωσε ο ESM.

Ανοίγουν λιγνιτική 10 χρόνια μετά

Από τον επόμενο μήνα, οι αρχές αναμένουν επίσης να επανεκκινήσουν το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο Negotino, το οποίο δεν λειτουργεί για περισσότερα από 10 χρόνια.

Ωστόσο, η ένταξη του τρίτου οικοπέδου στον TPP Bitola, λόγω του ατυχήματος που συνέβη πριν από δύο εβδομάδες, θα αναβληθεί για το τέλος του χρόνου.

«Δυστυχώς, υπάρχουν προβλήματα, αλλά είναι σύντομες διακοπές και μετά υπάρχει επιστροφή στα δίχτυα. Μερικές φορές αυτό γίνεται ακόμη και τακτικά για να μην προκληθεί μεγαλύτερο ατύχημα. Με αυτή τη μικροδιαχείριση νομίζω ότι έχουμε τον έλεγχο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε με τη θέση σε λειτουργία του εργοστασίου του Νεγκοτίνο, για το οποίο αναμένουμε να ανακοινώσουμε συμφωνία τις επόμενες ημέρες», είπε ο Bytyqi σε συνέντευξη Τύπου.

Η αντιπολίτευση λέει ότι πλησιάζει η ενεργειακή κατάρρευση

Ενώ οι αρχές λένε ότι η κατάσταση στη χώρα είναι υπό έλεγχο, σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, η ενεργειακή κρίση στη χώρα κλιμακώνεται.

Ο αρχηγός του κόμματος Hristijan Mickovski είπε ότι ο λαός στη χώρα πληρώνει για δεύτερη φορά την αδυναμία της κυβέρνησης να παράγει ρεύμα και ως εκ τούτου χρειάζονται πρόωρες βουλευτικές εκλογές για να υπάρξει βιώσιμη λύση και στρατηγική για την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων.

«Έχουν ήδη ξοδέψει 65 εκατομμύρια ευρώ και ο χειμώνας είναι μπροστά μας, αφού μήνες όπως ο Δεκέμβριος, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος δεν έχουν έρθει ακόμη. Ο μόνος τρόπος για να περάσετε τον χειμώνα αυτή τη στιγμή είναι να ξοδέψετε πολλά χρήματα για τους πολίτες και δεν υπάρχει άλλος τρόπος» είπε ο Μιτκόφσκι.

«Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει ευθύνη, γιατί κάποτε πληρώσαμε όταν αυτά τα καρτέλ συγκεντρώθηκαν για να στήσουν διαγωνισμούς στο TPP Bitola και να πλουτίσουν στις πλάτες των πολιτών. Τώρα, πληρώνουμε για δεύτερη φορά λόγω της αδυναμίας τους να παράγουν τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που είναι απαραίτητες για να περάσουν οι πολίτες μας τον χειμώνα» συμπλήρωσε ο Μιτκόφσκι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας