Μενού Ροή
Απαιτούνται συστημικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στη Βόρεια Μακεδονία

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Χρειάζονται συστημικές λύσεις για να ξεπεραστεί το πρόβλημα με την ενεργειακή κρίση στη Βόρεια Μακεδονία, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις οικονομικές υποθέσεις Φατμίρ Μπιτίκι, αναφερόμενος στα βασικά μέτρα που έχουν λάβει οι αρχές σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η τρέχουσα κρίση.

Τονίζει επίσης την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ενέργειας κατά 35% και τον ρόλο της στην επίλυση της κρίσης.

«Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, καταλαβαίνουμε ότι η παραγωγή είναι σημαντική, αλλά γνωρίζαμε ότι εξαρτόμαστε κατά 35% από τις εισαγωγές ενέργειας. Αυτό ήταν καλό γιατί η τιμή ήταν καλή. Μόλις έρθει μια κρίση, όλοι ρωτούν γιατί δεν λύνεται το πρόβλημα. Το πρόβλημα αυτό δεν λύνεται εν μία νυκτί και το πρόβλημα είναι και πάλι συστημικό. Θα έπρεπε να είχε αρχίσει να λύνεται πριν από 10 χρόνια, ειδικά στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας», πρόσθεσε ο Μπιτίκι κατά τη διάρκεια συνεδρίου για το θέμα.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της UNICEF, Artur Aivazov, επεσήμανε ότι οι κλυδωνισμοί από την αύξηση των τιμών επηρεάζουν δυσανάλογα τα νοικοκυριά με περισσότερα παιδιά και φτωχότερες οικογένειες, λόγω των χαμηλότερων εισοδημάτων τους και του μεγαλύτερου μεριδίου της κατανάλωσης τροφίμων και ενέργειας στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους.

Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων έχουν πολύ υψηλό κόστος για τις φτωχές κοινότητες.

Όσον αφορά τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων αφήνουν σε αυτές τις οικογένειες πολύ λίγα μέσα για να καλύψουν άλλες βασικές ανάγκες. Ο Aivazov ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει πρόσθετα μέτρα για τη μείωση της επιβάρυνσης των παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων, μεταξύ άλλων επεκτείνοντας την πρόσβαση και τον όγκο των υφιστάμενων μεταφορών μετρητών και διασφαλίζοντας ότι η δημοσιονομική κρίση δεν θα διαταράξει τις βασικές υπηρεσίες στην υγεία και την κοινωνική προστασία και εκπαίδευση.

Απευθυνόμενος στη διάσκεψη, ο αναπληρωτής περιφερειακός εκπρόσωπος του FAO για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Nabil Gangi, τόνισε ότι από μακροπρόθεσμη άποψη, είναι σημαντικό να εξεταστούν τα διαρθρωτικά αίτια της επισιτιστικής κρίσης και, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προσέγγιση για την επίλυση αυτού του προβλήματος, γίνεται διάκριση μεταξύ των ζητημάτων που επηρεάζουν την πρόσβαση στα τρόφιμα και των ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαθεσιμότητά τους.

Η διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Βόρειας Μακεδονίας, Anita Angelovska Bezoska, επεσήμανε ότι εμπειρική έρευνα δείχνει ότι ένα καλά αναπτυγμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη έως και 1 ποσοστιαία μονάδα, αλλά ακόμη πιο σημαντικό, να μειώσει τη φτώχεια.

Τα χρηματοπιστωτικά συστήματα συμβάλλουν στην ενθάρρυνση των αποταμιεύσεων και στη διοχέτευσή τους σε επενδύσεις που είναι σημαντικές για την αύξηση του όγκου του κεφαλαίου και της παραγωγικότητας, οι οποίες με τη σειρά τους αποτελούν τους κύριους καθοριστικούς παράγοντες της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

«Η σημασία της χρηματοδότησης είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε αυτές τις συνθήκες κρίσης που αναδεικνύουν τις διαρθρωτικές αδυναμίες και την ανάγκη για έναν πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. Στη χώρα μας, είναι θετικό ότι η πιστωτική υποστήριξη για τον πράσινο μετασχηματισμό αυξάνεται, δηλαδή οι πιστώσεις για τον σκοπό αυτό τα τελευταία τρία χρόνια έχουν καταγράψει αύξηση 80 τοις εκατό», πρόσθεσε η Angelovska Bezoska.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας