Μενού Ροή
Αποκλειστικά στο EnergyMag ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας - Τι είπε για FSRU Αλεξανδρούπολης-Επένδυση Μυτιληναίος-Διαγωνισμό Cebren

Συνέντευξη στον Μπόγιαν Στοϊκόφσκι

Για όλα τα εν εξελίξει μεγάλα ενεργειακά έργα με ελληνικό ενδιαφέρον που αναπτύσσονται στην Βόρεια Μακεδονία, μιλάει με αποκλειστική του συνέντευξη στο EnergyMag, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας Dushko Arsovski.

Χαρακτηρίζει την συμμετοχή της χώρας του στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης ως σημαντικής περιφερειακής σημασίας για ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Στέκεται ιδιαίτερα στην εξαγγελθείσα επένδυση κατασκευής ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με καύσιμο φυσικό αέριο της εταιρείας Μυτιληναίος, καλώντας την εταιρεία να προχωρήσει στην επένδυση και επισημαίνοντας ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη του δικτύου θέρμανσης της χώρας.

Τέλος κάνει ειδική αναφορά στον εν εξελίξει διαγωνισμό για το υδροηλεκτρικό σταθμό του Cebren στον οποίο έχει περάσει στην δεύτερη φάση και η ΔΕΗ σε κοινό σχήμα με την Archirodon, αναφέροντας ότι βάσει του προγραμματισμού μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου θα έχει ολοκληρωθεί.

Αναλυτικά η αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο Dusko Arsovski στο EnergyMag:

  1. Υπάρχει κάποια πρόοδος κατά την προηγούμενη περίοδο όσον αφορά τον πετρελαιαγωγό Σκοπίων-Θεσσαλονίκης;

- Και οι δύο χώρες είναι αφοσιωμένες σε αυτό το σημαντικό σχέδιο. Επί του παρόν, οι δυνατότητες να τεθεί ο αγωγός σε λειτουργία είναι τεχνικά επεξεργασμένες.

Μεγάλη η σημασία του FSRU Αλεξανδρούπολης

  1. Ποια είναι η σημασία για τη χώρα των έργων του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου και του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και ποιες είναι οι προσδοκίες των αρχών της πΓΔΜ σχετικά με αυτές τις επενδύσεις;

- Ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο και έχει καθεστώς στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ως εκ τούτου αναγνωρίζεται εκ νέου στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας .

Με την είσοδο σε αυτή την επένδυση, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ξεκινά τη διαδικασία υλοποίησης της πρώτης διεθνούς επένδυσης σε ενεργειακό έργο, η οποία αποτελεί ένα βήμα προς την υλοποίηση στρατηγικών στόχων που θα οδηγήσουν σε αυξημένη ασφάλεια του εφοδιασμού, διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και παροχή εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου,  που θα πρέπει να οδηγήσει σε αυξημένο ανταγωνισμό και καλύτερες υπηρεσίες.

Το έργο αυτό έχει επίσης μεγάλη περιφερειακή σημασία, καθώς πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου παρέχονται σε όλες τις χώρες ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, μέσω νέων διαδρομών που θα παρέχουν πρόσθετες επενδύσεις στην αεριοποίηση της Βόρειας Μακεδονίας και της περιοχής.

Έχοντας κατά νου την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επίτευξη αυτών των στόχων και την εγκατάλειψη του άνθρακα μακροπρόθεσμα, το φυσικό αέριο είναι η ενέργεια που θα επιτρέψει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

"Αναμένουμε από Μυτιληναίος την υλοποίηση της επένδυσης"

  1. Υπάρχει κάποια πρόοδος όσον αφορά την εξαγγελθείσες επένδυση της ελληνικής εταιρείας Mytilineos για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού αερίου στη χώρα;

- Η εταιρεία Μυτιληναιός εδώ και πολλά χρόνια είναι μια ηγετική εταιρεία στον τομέα της βιομηχανίας και της ενέργειας στην Ελλάδα, η οποία υλοποιεί επιτυχημένα έργα σε άλλες χώρες σε πέντε ηπείρους. Η εταιρεία, με τις δραστηριότητές της στον τομέα της ενέργειας, του φυσικού αερίου, της μεταλλουργίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η υιοθέτηση του νέου ενεργειακού νόμου, ο οποίος είναι πλήρως εναρμονισμένος με τις οδηγίες και τους κανονισμούς της ΕΕ, το 2019, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας έστειλε ένα σαφές μήνυμα στη διεθνή κοινότητα και έγινε ελκυστικός προορισμός στην Ευρώπη και τον κόσμο για μεγάλες εταιρείες και εταιρείες, ως μια νέα ευκαιρία για την υλοποίηση των επενδύσεών τους στον τομέα της ενέργειας.

Ο καθοριστικός παράγοντας της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας ήταν και παραμένει η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και η εγκατάλειψη του άνθρακα, ως πηγή ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή η επιτυχής υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης.

Ως κίνητρο για την προσέλκυση μεγάλων επενδυτών, η κυβέρνηση έκανε ένα ακόμη βήμα και υιοθέτησε το νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, μέσω του οποίου οι εταιρείες αποκτούν πρόσθετη ασφάλεια δικαίου και ευκαιρίες για την άρση όλων των διοικητικών και νομικών εμποδίων για ταχύτερες επενδύσεις.

Ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα και των πρόσθετων δραστηριοτήτων της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης της ανάπτυξης και υλοποίησης των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα, στο παρελθόν η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει αρκετές στρατηγικές επενδύσεις, όπως η κατασκευή του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου εγκατεστημένης ισχύος 414 MW και  προγραμματισμένη επένδυση 500 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς επίσης κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα ηλιακά πάρκα στην Ευρώπη με εγκατεστημένη ισχύ από 360 έως 400 MW με προγραμματισμένη επένδυση περίπου 270 με 300 εκατομμυρίων ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές προέρχονται από γνωστά κράτη μέλη της ΕΕ.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναμένουμε από τον Μυτιληναίου να πραγματοποιήσει την ανακοίνωσή του για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού αερίου στα Σκόπια, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του δικτύου θέρμανσης που θα μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αναμένουμε ότι η εταιρεία θα λάβει την τελική θετική απόφαση για την επέμνδυση στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας το συντομότερο δυνατόν.

Ως το καλοκαίρι η ολοκλήρωση του διαγωνισμού του Cebren

  1. Ποιες είναι οι προσδοκίες των αρχών από τη διαδικασία υποβολής προσφορών για τον υδροηλεκτρικό σταθμό Cebren και σε ποιο βαθμό είναι η όλη διαδικασία;

- Η κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού συσσώρευσης άντλησης Cebren προβλέπεται να έχει εγκατεστημένη ισχύ από 350 έως 450 MW και αποτελεί το σημαντικότερο ενεργειακό έργο για την επιτυχή υλοποίηση της ενεργειακής μεταφόρτωσης στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας .

Έχοντας κατά νου τα προγραμματισμένα αναπτυξιακά σχέδια όλων των χωρών της περιοχής, καθώς και την ανακοίνωση αυξημένων επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα και στην περιοχή, η σημασία του HPP Cebren είναι ζωτικής σημασίας για την εξισορρόπηση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και την περιοχή.

Στις αρχές του 2022, η κυβέρνηση ενέκρινε τα έγγραφα του διαγωνισμού για τη δεύτερη φάση και υποβλήθηκε στις ειδικευμένες εταιρείες. Στη δεύτερη φάση, 9 εταιρείες έχουν τα προσόντα, οι περισσότερες από τις οποία είναι σοβαρές με μεγάλη εμπειρία στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Αναμένουμε ότι μέχρι τα μέσα του 2022, αυτή η διαδικασία για τη χορήγηση παραχώρησης νερού και εκπαίδευσης θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας