Μενού Ροή
Απροετοίμαστη ενεργειακά η Β. Μακεδονία για τον χειμώνα επισημαίνουν ειδικοί - Δεν υπάρχει εναλλακτική τροφοδοσία αν κοπεί το αέριο της Gazprom

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Αντί να λύνουν πολιτικά προβλήματα, οι πολιτικοί της Βόρειας Μακεδονίας στη χώρα θα έπρεπε να έχουν συζητήσει με τους συναδέλφους τους από τη Βουλγαρία για το πώς θα βρουν μια λύση για την παροχή φυσικού αερίου μέχρι τώρα, ισχυρίζονται οι ειδικοί.

Σύμφωνα με αυτούς, εστιάζοντας υπερβολικά στην πολιτική, η κυβέρνηση ξέχασε τα πραγματικά προβλήματα. Η δουλειά των πολιτικών είναι να διαβεβαιώνουν τους πολίτες ότι θα υπάρχει θέρμανση και ρεύμα για τον επερχόμενο χειμώνα και όλα θα πάνε καλά, αλλά αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται έτσι.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σε επιστολή του προς τη Βουλγαρία θα απαιτήσει να διατεθούν οι δυναμικότητες που μισθώνονται από την Gazprom, ώστε να μπορεί να έρχεται φυσικό αέριο από άλλες χώρες.

Για τους ειδικούς, ωστόσο, αυτό δεν είναι δυνατό και εάν η Ρωσία αποφασίσει να κλείσει τη βαλβίδα, τότε θα είναι πολύ δύσκολο για όλους τους υπόλοιπους.

«Η παράδοση φυσικού αερίου θα έπρεπε να έχει συμφωνηθεί μέχρι τώρα. Τώρα, όταν πρόκειται να στείλουν ένα γράμμα, πρέπει να το γράψουν, άρα πρέπει να ξέρουν τι να γράψουν σε αυτό. Είναι πλέον γελοίοι τέτοιοι ισχυρισμοί. Το αέριο από την Κασπία Θάλασσα περνά τώρα από μια άλλη γραμμή, μέσω του αγωγού TAP και δεν είμαστε συνδεδεμένοι με αυτόν, αλλά έχουμε την επιθυμία να είμαστε μέρος του έργου», υποστηρίζει ο ειδικός ενέργειας από τα Σκόπια Konstantin Dimitrov.

Σημειώνεται ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας που προβλέπεται να έχει συνολικό μήκος 123 χιλιομέτρων και θα εκτείνεται από τη Νέα Μεσημβρία (σημείο σύνδεσης του ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου με τον αγωγό TAP) προς το Νεγκότινο μέσω Ευζώνων/Γευγελής, δεν θα είναι έτοιμος πριν το 2024. Άρα ο φετινός χειμώνας και μάλλον και ο επόμενος χάνεται. Η αρχική μεταφορική του ικανότητα του εν λόγω αγωγού θα είναι 1,5 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα επέκτασης στα 3 δισ. κ.μ. Σημειώνεται ότι οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου έχουν εγκριθεί από το 2020, ενώ ο βασικός σχεδιασμός τελεί υπό αναθεώρηση προκειμένου ο αγωγός να διαθέτει τις κατάλληλες προδιαγραφές και για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου

Η χώρα θα είναι απροετοίμαστη για τον χειμώνα

Ο Ντιμιτρόφ πιστεύει ότι η χώρα θα είναι απροετοίμαστη για το χειμώνα, καθώς οι περισσότερες εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας είναι παλιές και δεν μπορούν να παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια. Από την άλλη, η προμήθεια άνθρακα και μαζούτ καθυστέρησε και η ηλεκτρική ενέργεια έπρεπε να είχε εισαχθεί πριν από αρκετούς μήνες, όταν οι τιμές ήταν χαμηλότερες.

«Η καθημερινή αγορά είναι πιο ακριβή από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι κάθε χώρα σε κατάσταση κρίσης φροντίζει τους πολίτες της. Η Ουγγαρία σταμάτησε τις εξαγωγές ενέργειας, αλλά και η Ρουμανία. Περιμένουμε από τη Βουλγαρία να το κάνει αυτό και αν το κάνει και η Σερβία, δεν θα υπάρχει από πού να αγοράσουμε ηλεκτρική ενέργεια», προειδοποίησε ο Ντιμιτρόφ.

Εν τω μεταξύ, οι κρατικοί «Ηλεκτροπαραγωγικοί Σταθμοί της Βόρειας Μακεδονίας» διαβεβαιώνουν ότι γίνονται τα πάντα για την ικανοποίηση του 100% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή τη στιγμή υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει εισαγωγή, και δεν προβλέπεται στο πλάνο για φέτος. Από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους έως τον Φεβρουάριο, περισσότερα από 34 εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να εισάγονται στα τέλη του περασμένου έτους, όταν ένα τετράγωνο του TPP Bitola δεν λειτουργούσε.

Ο υπουργός Οικονομίας Bekteshi, από την άλλη, την περασμένη εβδομάδα είπε ότι νέα ενεργειακή κρίση θα κηρυχτεί τον επόμενο μήνα και ότι οι αρχές σχεδιάζουν να θέσουν σε λειτουργία όλες τις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του τρίτου μπλοκ στο REK BITOLA, καθώς και των TPP Oslomej και Negotino.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας