Μενού Ροή
Χωρίς φώτα οι ..βιτρίνες και με περιορισμό στην χρήση ..θερμοσίφωνα η εξοικονόμηση στην Β. Μακεδονία

Σκόπια του Bojan Stojkovski

Από τον Σεπτέμβριο, οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας θα δημοσιοποιήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος των κρατικών ιδρυμάτων και θα επιβάλουν κυρώσεις σε όσους αξιωματούχους δεν θα σεβαστούν τις κυβερνητικές υποχρεώσεις για εξοικονόμηση έως και 15%.

Το Υπουργείο Οικονομίας της χώρας θα δημοσιεύσει τις εκθέσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα ιδρύματα καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια.

«Το κοινό θα έχει εικόνα για το ποιο ίδρυμα έχει καταναλώσει πόση ηλεκτρική ενέργεια. Κάθε μήνα θα δημοσιεύονται αναφορές για την κατανάλωση των κρατικών φορέων, τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το προηγούμενο έτος, για να δούμε τη σύγκριση. Οι διαχειριστές θα είναι υπεύθυνοι για τα μέτρα, αλλά και το κοινό θα έχει πρόσβαση, δηλαδή γνώση για την κατανάλωση. Θα δούμε λοιπόν πώς έδρασαν οι διευθυντές. Εάν δεν παρακολουθήσουν και δεν εφαρμόσουν τις συστάσεις για εξοικονόμηση έως και 15%, θα φέρουν τις συνέπειες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι.

Χωρίς διακοσμητικό φωτισμό

Την Τρίτη η κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας έως και 15%, Παράλληλα, παρέχονται συστάσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τους κρατικούς φορείς.

Μερικά από τα μέτρα περιλαμβάνουν απενεργοποίηση διακοσμητικού φωτισμού στις προσόψεις δημόσιων κτιρίων και πολιτιστικών μνημείων, σβήσιμο των λαμπτήρων όταν υπάρχει αρκετό φως της ημέρας, ψύξη με κλιματιστικά στους 27 βαθμούς και θέρμανση σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη από 20 βαθμούς, σβήσιμο υπολογιστές μετά την εργασία, τακτική αλλαγή φίλτρων σε συσκευές θέρμανσης και κλιματιστικά, εκτύπωση μόνο των απαραίτητων υλικών, αντικατάσταση παραθύρων με ενεργειακά αποδοτικά κ.λπ.

Συνιστάται επίσης στα νοικοκυριά να ανάβουν τον λέβητα μόνο όταν υπάρχει ανάγκη για ζεστό νερό και κατά προτίμηση φθηνό ρεύμα, λογική χρήση συσκευών θέρμανσης, ορθολογική χρήση λαμπτήρων και χρήση περισσότερου φωτός ημέρας, μόνωση οροφών, εξωτερικών τοίχων και παραθύρων. και τα λοιπά.

Για την επιχειρηματική κοινότητα, οι ενδείξεις είναι να απενεργοποιηθεί ο διακοσμητικός φωτισμός στις προσόψεις όλων των κτιρίων, να μην χρησιμοποιείται φωτισμός στους εσωτερικούς χώρους, τις αίθουσες και τα γραφεία των κτιρίων σε περίοδο που υπάρχει αρκετό φως ημέρας, ορθολογική θέρμανση και ψύξη με κλιματιστικά, τακτική αλλαγή φίλτρων θερμαντικών σωμάτων και κλιματιστικών, εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης σε ηλεκτροκινητήρες, αντικατάσταση παλαιών λαμπτήρων με συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού και εφαρμογή νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας