Μενού Ροή
Δεν μπορεί να υπάρξει βιομηχανική ανάπτυξη για τη Βόρεια Μακεδονία χωρίς παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Όσο υπάρχει στασιμότητα στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, η Βόρεια Μακεδονία δεν μπορεί να επιτύχει βιομηχανική ανάπτυξη, ισχυρίζονται οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα ενέργειας Konstantin Dimitrov, η μακροπρόθεσμη στασιμότητα στην ανάπτυξη του ενεργειακού συστήματος σε αυτό το σημείο προκαλεί μόνο βλάβη.

«Χωρίς ενεργειακή βάση, δεν υπάρχει βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας. Δεν υπάρχει ασφάλεια, δυνατότητες, ανταγωνιστικότητα του προϊόντος. Πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή βάση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για την κάλυψη των αναγκών της οικονομίας. Το κράτος δεν το κάνει αυτό και αυτό καταστρέφει την οικονομία", δήλωσε ο Ντιμιτρόφ σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ενώ η χώρα αγοράζει ακριβή ηλεκτρική ενέργεια στην αγορά, υπάρχει συνεχής έλλειψη εγχώριας παραγωγής, κυρίως επειδή η χώρα δεν έχει επενδύσει στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εδώ και χρόνια, υποστηρίζει ο Ντιμιτρόφ.

Η χώρα εξακολουθεί επίσης να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο αποτελεί επίσης ζήτημα.

«Για εμάς είναι προβληματικό το γεγονός ότι έχουμε μία σύνδεση φυσικού αερίου και αυτή τη στιγμή είναι από τη Βουλγαρία. Αυτός ο αγωγός ανήκε σε μια ρωσική εταιρεία με την οποία συνδεθήκαμε από τον ανατολικό μας γείτονα. Η κυβέρνησή μας, σύμφωνα με την πολιτική του ΝΑΤΟ, είπε ότι δεν θέλει να αγοράσει φυσικό αέριο που πληρώνεται σε ρούβλια και ότι θα αγοράσει φυσικό αέριο που πληρώνεται σε δολάρια. Είτε πρόκειται για ρούβλια, δολάρια ή γουάν δεν είναι σημαντικό, είναι σημαντικό η χώρα μας να υπογράψει μια μακροπρόθεσμη σύμβαση για την αγορά φυσικού αερίου από αυτόν τον αγωγό ή την εταιρεία», επεσήμανε ο ειδικός.

Προς το παρόν η χώρα υπογράφει μόνο βραχυπρόθεσμα συμβόλαια και έτσι παραμένει ασταθής και απειλείται όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών της σε φυσικό αέριο. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο η χώρα είναι ευτυχώς ένας μικρός καταναλωτής φυσικού αερίου, οπότε μπορεί με κάποιο τρόπο να καταφέρει να ικανοποιήσει τις ανάγκες της με ad-hoc κινήσεις, οι οποίες δεν είναι καλές, αλλά αυτή τη στιγμή είναι η μόνη επιλογή, κατέληξε ο Ντιμιτρόφ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας