Μενού Ροή
Ελλείψεις ρεύματος στη Βόρεια Μακεδονία και απειλή προστίμου από την Ε.Ε.

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Ο γενικός διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Βόρειας Μακεδονίας (MEPSO) Κουστρίμ Ραμαντάνι προειδοποίησε ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της μειωμένης παραγωγής στη χώρα. Ταυτόχρονα παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Για να το αντισταθμίσει, η Βόρεια Μακεδονία χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια από το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ωστόσο άδεια, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο προστίμου έως 15 εκατομμύρια ευρώ.

Το χρέος προς το ευρωπαϊκό δίκτυο θα πρέπει να πληρωθεί, τόνισε ο Ραμαντάνι, φοβούμενος ότι με την ενεργειακή κρίση και την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, η κατανάλωση ρεύματος θα αυξηθεί και το χρέος θα μεγαλώσει.

Ξεκίνησαν οι προειδοποιήσεις

«Μέχρι στιγμής έχουμε λάβει τέσσερις προειδοποιήσεις από το κέντρο στην Ελβετία που κάνει τους υπολογισμούς και διαθέτει ειδικά εργαλεία που εντοπίζουν ποιος παρεκκλίνει από το δίκτυο και επομένως μας έχει προειδοποιήσει ότι παίρνουμε ασταμάτητα ενέργεια από το δίκτυο, κάτι που δεν επιτρέπεται. Αυτή η ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά καθώς γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει κανένα ατύχημα στη χώρα μας και παίρνουμε αυτήν την ενέργεια για να προμηθεύουμε τους καταναλωτές – αυτό είναι αντίθετο με όλους τους κανόνες» επισήμανε ο Ραμαντάνι στην τοπική τηλεόραση Telma.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της MEPSO, έως τις 5 Νοεμβρίου ή μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, αυτό το ρεύμα θα κοστίζει περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ και θα πρέπει να καταβληθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο έως τα μέσα Νοεμβρίου. Ωστόσο, μέχρι τότε το ποσό θα μπορούσε να φτάσει και τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθεί

«Πρέπει να πληρώσουμε για αυτήν την ενέργεια. Γνωρίζοντας ότι η MEPSO έχει συνολικό ετήσιο εισόδημα 30 εκατομμύρια ευρώ, όταν πληρώσουμε αυτά τα 15 εκατομμύρια ευρώ, αυτό θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τη ρευστότητα της MEPSO. Δεν έχουμε απολύτως αυτά τα κεφάλαια στον λογαριασμό μας για να μπορέσουμε να πληρώσουμε το χρέος προς την Ευρώπη», εξήγησε ο Ραμαντάνι.

Λόγω του χρέους προς το ευρωπαϊκό δίκτυο και του γεγονότος ότι δεν υπάρχει αρκετό νερό στη χώρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ο Ραμαντάνι είπε επίσης ότι σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να υπάρξουν πιθανοί περιορισμοί στην ηλεκτρική ενέργεια το επόμενο διάστημα.

Η MEPSO ζήτησε από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να καλύψει τα έξοδα για το ευρωπαϊκό δίκτυο και η κρατική εταιρεία της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Ηλεκτρικοί σταθμοί της Βόρειας Μακεδονίας» για να διασφαλίσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, θερμικούς σταθμούς και όλες τις άλλες ικανότητες στη χώρα προκειμένου να ξεπεραστεί η ενεργειακή κρίση στη χώρα.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση σιωπά για το πώς σχεδιάζει να καλύψει τα ποσά που θα ξεπεράσουν τα 10 εκατ. ευρώ για τον Οκτώβριο.

Επί του παρόντος, η χώρα προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια από ένα μπλοκ των δύο θερμικών σταθμών Μπίτολα και Όσλομεϊ, που καταναλώνουν τα τελευταία αποθέματα άνθρακα που διαθέτει η χώρα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας