Μενού Ροή
Έναρξη του χρηματιστηρίου ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία

Σκόπια του Bojan Stojkovski

Η Βόρεια Μακεδονία εγκαινίασε επίσημα το πρώτο της χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας την Τετάρτη, με περισσότερες από 20 εταιρείες να συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τον Simon Shutinovski, διευθυντή του Εθνικού Διαχειριστή MEMO, την πρώτη ημέρα διακινήθηκαν 500 μεγαβάτ-ώρες ηλεκτρικής ενέργειας στο χρηματιστήριο ή κατά μέσο όρο 20 μεγαβάτ ανά ώρα και μέση τιμή 7.124 denar (129 ευρώ) ανά μεγαβάτ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μετά την πρώτη ημέρα των εργασιών του καθιερώθηκε τιμή αναφοράς κατά μέσο όρο 115 ευρώ ή μόλις 3 ευρώ λιγότερο από τη σημερινή τιμή στο διεθνές χρηματιστήριο αναφοράς HUPEX.

Το έργο, το οποίο προετοιμαζόταν για περισσότερα από πέντε χρόνια και ξεκίνησε επίσημα μετά τις τροποποιήσεις του Νόμου για την Ενέργεια το 2018, οι οποίες απελευθέρωσαν επισήμως την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και η νομοθεσία προσαρμόστηκε στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή.

«Διακινήθηκε κυρίως εγχώρια παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, αν και μεταξύ των συμμετεχόντων υπάρχουν εταιρείες που εμπορεύονται με επιτυχία στις διεθνείς αγορές και γνωρίζουν από πού να προμηθευτούν ενέργεια. Η τιμή βασίστηκε στην προσφορά και τη ζήτηση, όχι σύμφωνα με τις τιμές των χρηματιστηρίων της περιοχής», δήλωσε ο Shutinovski στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή είναι μια μεγάλη μέρα για τη χώρα και την οικονομία της γιατί τώρα υπάρχει ένα μέρος όπου όλες οι εταιρείες θα μπορούν να εφοδιάζονται με δίκαιο και διαφανή τρόπο. Η πλατφόρμα συναλλαγών δημιουργείται με τη βοήθεια του Χρηματιστηρίου της Σλοβενίας και του Χρηματιστηρίου του Παρισιού, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη.

Επισήμανε επίσης ότι οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τις εταιρείες είναι από τις χαμηλότερες στην περιοχή, αλλά δεν διευκρίνισε το ποσό.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Dimitar Kovacevski χαιρέτισε την ανταλλαγή και πρόσθεσε ότι το παρελθόν κατέδειξε τη σημασία της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την έναρξη του Χρηματιστηρίου, οι εγχώριες εταιρείες που βρίσκονται στην ελεύθερη αγορά δεν θα αναζητούν πλέον ηλεκτρική ενέργεια στο εξωτερικό, πρόσθεσε ο Kovacevski.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας