Μενού Ροή
Ενεργειακή κρίση: Καθυσηχάζει ο Ζάεφ - Για δύο εβδομάδες αποθέματα άνθρακα καταγγέλει η αντιπολίτευση

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ενεργειακής κρίσης στη Βόρεια Μακεδονία, δήλωσαν οι αρχές της χώρας, τονίζοντας ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά θα παραμείνει η ίδια μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, η χώρα είναι πλήρως έτοιμη να σταθεροποιήσει τις τιμές από το ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη.

«Δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά η χώρα είναι πλήρως προετοιμασμένη να σταθεροποιήσει τις τιμές από το ενεργειακό σοκ που συμβαίνει στην Ευρώπη». είπε ο Ζάεφ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Κρέσνικ Μπεκτέσι, ο οποίος προήδρευσε της Επιτροπής Κρίσης Ηλεκτρικής Ενέργειας αυτή την εβδομάδα, είπε ότι επίσης δεν αναμένει μεγάλα σοκ στις τιμές.

«Θα επέμβουμε όπου χρειαστεί για να μην υπάρξουν τέτοιες κρίσεις τιμών. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι θα βρεθούμε σε μια τέτοια κατάσταση τον Ιανουάριο», δήλωσε ο Bekteshi μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κρίσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, προσθέτοντας ότι τώρα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί αύξηση τιμών μετά την Πρωτοχρονιά, καθώς ήταν μια παγκόσμια κρίση. αυτό αντανακλάται επίσης στο ηλεκτρικό δίκτυο της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι αρχές ενεργοποιούν δεύτερα μπλοκ από TPP στη χώρα

Όσον αφορά τα μέτρα που ελήφθησαν για τον μετριασμό της κρίσης, το δεύτερο μπλοκ του θερμοηλεκτρικού σταθμού (TPP) Bitola έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία και ο διαγωνισμός για την προμήθεια άνθρακα για την ένταξη του τρίτου μπλοκ του TPP Bitola αναμένεται να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Στάλθηκε επίσης επιστολή στα Εμπορικά Επιμελητήρια για προμήθεια μαζούτ σε περίπτωση που χρειαστεί να συμπεριληφθεί η θερμοηλεκτρική μονάδα TPP Negotino, ενώ λειτουργεί και η αντίστοιχη TPP Oslomej.

Σύμφωνα με τον Μπεκτέσι, η χώρα παράγει 300 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας και καταναλώνει περίπου 500 μεγαβάτ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα, ωστόσο, εκτίμησε ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης και ότι αντιμετωπίζει έναν βαρύ χειμώνα με περιορισμούς.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχει άνθρακας μόνο για δύο εβδομάδες και μετά θα υπάρξει ξανά πρόβλημα με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν υπάρχει καμία ιδέα, καμία λύση και η ιδέα να φέρουμε άνθρακα από το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι ρεαλιστική, γιατί η Μπίτολα δεν έχει την υποδομή που να αντέξει 500 φορτηγά που θα μεταφέρουν άνθρακα», δήλωσε ο Αλεξάνταρ Νικολόσκι, αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE. .

Καθώς η ενεργειακή κρίση στην περιοχή βαθαίνει, η Βόρεια Μακεδονία εξακολουθεί να διεξάγει ανάλυση για τα πιθανά μέτρα που πρέπει να λάβει για να μετριάσει την κρίση και να δει αν υπάρχουν επαρκείς πόροι για τον επερχόμενο χειμώνα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας