Μενού Ροή
Έντι Ράμα: Έκκληση για στήριξη στα δυτικά Βαλκάνια από την ΕΕ για να βγει ο χειμώνας

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα επανέλαβε την έκκλησή του προς την ΕΕ να παράσχει περισσότερη στήριξη στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων εν μέσω του πολέμου κατά της αύξησης των τιμών, του πληθωρισμού και των ενεργειακών ζητημάτων.

Ο Ράμα έκανε τα σχόλια αυτά τη Δευτέρα σε συνάντηση μεταξύ της κυβέρνησής του και της Βόρειας Μακεδονίας στα Σκόπια, καταγγέλλοντας επίσης το «τεράστιο και βασανιστικό χάσμα» μεταξύ του να γίνουν υποψήφιοι για ένταξη στην ΕΕ και της έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας.

«Στις 6 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια και θα είμαστε μαζί με όλες τις επιθυμίες, τα προβλήματα και τις προκλήσεις μας που είναι όλο και περισσότερο τα ίδια με αυτά της ΕΕ και είναι καιρός να σχεδιάσουμε το μέλλον αναζητώντας από κοινού από την ΕΕ να μας συμπεριλάβει όλο και περισσότερο στην οργανωμένη προσπάθεια να αντισταθούμε στην αύξηση των τιμών, ακόμη και στον πληθωρισμό», είπε.

Ο Ράμα μίλησε επίσης για τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος απειλεί την περιοχή με πολλούς τρόπους.

«Ο πόλεμος για να γονατίσει η Δύση, το ΝΑΤΟ και όλες οι χώρες δυτικά της Ρωσίας, μέρος των οποίων είμαστε και εμείς, ο πόλεμος δεν ήρθε με βόμβες ή απελάσεις, αλλά με αυξήσεις τιμών και γίνεται όλο και πιο σαφές ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος», είπε, καλώντας τις χώρες να συνεργαστούν.

Συνολικά 21 συμφωνίες, μνημόνια και πρωτόκολλα υπεγράφησαν μεταξύ των δύο χωρών. Αυτά περιλαμβάνουν την ανάπτυξη δρόμων, τη βελτίωση της προστασίας των παιδιών, την εφαρμογή της αλβανικής νοηματικής γλώσσας και στις δύο χώρες, καθώς και έγγραφα για την άμυνα, την ασφάλεια, την ψηφιοποίηση και τον έλεγχο των συνόρων.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Αρτάν Γκρούμπι, επαίνεσε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της αλβανικής γλώσσας σε επίσημους φορείς, της εκπροσώπησης σε κυβερνητικούς φορείς και της βελτίωσης της υλικοτεχνικής υποδομής μεταξύ τους.

«Το πρώτο, το άνοιγμα ενός νέου συνοριακού περάσματος μεταξύ των δύο χωρών… Το δεύτερο, ο σιδηρόδρομος Σκόπια-Δυρράχιο, και το τρίτο, που είναι μια πρωτοβουλία του Ράμα, αφορά το ξηρό λιμάνι στη Στρούγκα. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Ράμα που μας έδωσε τη δυνατότητα να συνδέσουμε μια χώρα που δεν έχει πρόσβαση σε στεριά με το λιμάνι του Δυρραχίου», δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Μπελίντα Μπαλούκου δήλωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η κρίση με βιώσιμο τρόπο. Είπε ότι αυτό δεν αφορά μόνο την αύξηση των τιμών, αλλά την εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων ενέργειας για το μέλλον και την καλύτερη προετοιμασία.

Είπε ότι η ενεργειακή συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα καλό παράδειγμα για αυτό, σημειώνοντας ότι η Αλβανία δεν εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Δεν πρόκειται απλώς για μια κατάσταση κρίσης. Έχει να κάνει με την περιφερειακή ασφάλεια όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε η Μπαλούκου.

Ο Ράμα είχε προηγουμένως καλέσει την ΕΕ να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την περιοχή.

«Η ΕΕ δεν πρέπει να κάνει το ντροπιαστικό που έκανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας μαζί μας. Όλοι θυμούνται πολύ καλά πώς οι βαλκανικές χώρες αναγκάστηκαν να τρέξουν στην Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρκία για να ξεκινήσουν την επιχείρηση διάσωσης νοσηλευτών και γιατρών για τον εμβολιασμό», δήλωσε ο Ράμα κατά τη διάρκεια της Ανοικτής Βαλκανικής Συνόδου Κορυφής τον Νοέμβριο.

«Η ΕΕ κλείστηκε στον εαυτό της και έβλεπε μόνο εντός των τειχών του κάστρου της και οι ηγέτες της ΕΕ αποδέχθηκαν ότι αυτό ήταν ντροπή», πρόσθεσε.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας