Μενού Ροή
Επενδύσεις μαμούθ στην πράσινη ενέργεια δρομολογεί η Κροατία

Οι προσεχείς δημοπρασίες για ασφάλιστρα για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Κροατία θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν επενδύσεις άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ το επόμενο έτος.

Όπως είπε η Maja Pokrovac, Διευθύνουσα Σύμβουλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Κροατίας (RES Croatia), σε συνέντευξή της στην ενημερωτική ιστοσελίδα Jutarnji, οι δημοπρασίες το επόμενο έτος σε όλες τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα βοηθήσουν την Κροατία να πετύχει τους στόχους της.

Περίπου 200 έργα εγκατεστημένης ισχύος 13.000 μεγαβάτ (MW) βρίσκονται επί του παρόντος υπό εξέλιξη, για τα οποία οι επενδύσεις υπολογίζονται στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο της Κροατίας για την παροχή κινήτρων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ύψους 783 εκατομμυρίων ευρώ. Το πράσινο φως θα επιταχύνει την έναρξη των δημοπρασιών που είχαν προγραμματιστεί νωρίτερα για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τα έργα βρίσκονται σε αναμονή τέσσερα χρόνια

Ο Πόκροβατς υπογράμμισε ότι το πράσινο φως για το πρόγραμμα επιδοτήσεων ξεκινά την υλοποίηση των έργων. Σύμφωνα με την ίδια, τα έργα ήταν σε αναμονή για τέσσερα χρόνια, επειδή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν τα θεωρούσαν τραπεζικά.

Ο Πόκροβατς τόνισε επίσης πολλά πλεονεκτήματα από την πρόσφατη έγκριση του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης και του νόμου για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ενεργειακή έγκριση λαμβάνεται τώρα σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης του έργου, ενώ νωρίτερα θα γινόταν στα τελικά στάδια, είπε και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη του έργου θα μειωθεί από δέκα σε πέντε χρόνια και ότι οι προθεσμίες για σύνδεση στο δίκτυο έχουν συντομευθεί από δώδεκα σε τρεις μήνες.

Η πράσινη ενέργεια είναι η πιο ελκυστική για επενδύσεις

Ο Ίβο Μίλατιτς, Υφυπουργός στο Υπουργείο Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, τόνισε επίσης τα οφέλη των δύο νόμων για την επίτευξη των στοχευόμενων 3.000 MW σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσελκύουν πιθανότατα το σημαντικότερο ενδιαφέρον μεταξύ όλων των τομέων της κροατικής οικονομίας, είπε ο Milatić κατά την παρουσίαση δύο μελετών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Κροατία.

Τα εμπόδια

Η σύνδεση στο δίκτυο είναι ένα από τα τρία βασικά εμπόδια στην ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ο Milatić επεσήμανε ότι αναπτύσσονται περισσότερα από 200 έργα συνολικής ισχύος άνω των 13.000 MW και εκτίμησε ότι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν επενδύσεις άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Goran Majstorović από το Ενεργειακό Ινστιτούτο Hrvoje Požar πρόσθεσε ότι παρά το τεράστιο ενεργειακό δυναμικό και το ενδιαφέρον των επενδυτών, η υλοποίηση των έργων είναι σχετικά αδύναμη επειδή έχουν κατασκευαστεί μόνο 1.000 MW τα τελευταία 15 χρόνια.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι και η σύνδεση με το δίκτυο είναι ένα από τα τρία βασικά εμπόδια για την ανάπτυξη τέτοιων έργων, παράλληλα με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και χωροταξικού σχεδιασμού, κατέληξε ο Majstrović.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας