Μενού Ροή
Φωτοβολταικά στις στέγες κατοικιών με σύνδεση στο σύστημα ενέργειας από την 1η Ιουλίου στην Β.Μακεδονία

Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θα αρχίσουν να πληρώνουν υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος, επισημαίνει ο ανταποκριτής τους energymag στην χώρα Bojan Stojkovski. Προς το παρόν οι αρχές δεν αποκαλύπτουν ποια θα είναι η νέα τιμή, αφού εξαρτάται από την παραγωγή των κρατικών σταθμών παραγωγής ενέργειας και τη ζήτηση του καθολικού προμηθευτή EVN.

Θα υπάρξει επίσης νέα κρατική βοήθεια για τις ενεργειακές εταιρείες, αλλά πόσα θα διατεθούν για να βοηθηθούν οι εταιρείες και να μετριαστεί το σοκ τιμών για τους πολίτες θα γίνει γνωστό με το συμπλήρωμα προϋπολογισμού, το οποίο σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για τις οικονομικές υποθέσεις Fatmir Bytyqi θα είναι έτοιμο το περίπου δέκα μέρες.

«Γίνονται οι τελικοί υπολογισμοί, λαμβάνοντας υπόψη τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, εάν οι εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες επαρκούν για την παράδοση αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και εάν υπάρχει ανάγκη εισαγωγής» τόνισε ο Bytyqi.

Για να καλύψει το κενό στον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα δανειστεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά εξακολουθεί να περιμένει την απάντηση από την ομάδα του ΔΝΤ, η οποία αξιολογούσε την κατάσταση της οικονομίας της πΓΔΜ. Σύμφωνα με τον Bytyqi, εκτός από το δάνειο του ΔΝΤ θα εκδοθεί και ευρωομόλογο.

«Ελπίζω σε 10 μέρες να έρθει ο Κυβερνητικός Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός και μετά να γίνει γνωστό πόσα χρήματα απαιτούνται ως ευρωομόλογο, πόσα από το ΔΝΤ και πόσα από άλλες πηγές», τόνισε ο Μπιτίκι.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρχών, ο Ιούνιος θα σηματοδοτήσει και την έναρξη του νέου τιμολογιακού μοντέλου, με την εισαγωγή μπλοκ τιμολογίων, των οποίων οι αναλύσεις και οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τις αρχές, με το νέο μοντέλο θα προστατεύονται οι πιο ευάλωτες κατηγορίες πολιτών. Η τελευταία αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου 2021 και ανήλθε σε 9,48 τοις εκατό.

Φωτοβολταϊκά πάνελ

Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι από τις αρχές Ιουλίου, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θα μπορούν να παράγουν και ταυτόχρονα να πωλούν ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά πάνελ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι, προμηθευτής θα έχει την υποχρέωση να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια σε μια συγκεκριμένη τιμή.

«Από την 1η Ιουλίου κάθε νοικοκυριό θα έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά πάνελ, εκμεταλλευόμενος τη στιγμή να βάλει επιπλέον παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο και να είναι υποχρεωτική για τον καθολικό προμηθευτή, να την αγοράσει στην τιμή που προσφέρει, για όλα τα νοικοκυριά" τόνισε ο Μπεκτεσί.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας