Μενού Ροή
Η Αλβανία θα ενισχύσει αιολικά και φωτοβολταικά κατά δέκα φορές έως το 2023

Ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς της Αλβανίας OST δήλωσε ότι αναμένει ότι οι σταθμοί αιολικής και ηλιακής ενέργειας που συνδέονται με το δίκτυό της θα φτάσουν συνολικά τα 220,4 MW το επόμενο έτος ή σχεδόν δέκα φορές περισσότερο από την τρέχουσα ισχύ.

Προειδοποίησε επίσης ότι οι επενδύσεις στην ευελιξία είναι απαραίτητες για την αποτροπή πιθανής αστάθειας λόγω των επιπτώσεων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο.

Με βάση τα αιτήματα σύνδεσης και τις προβλέψεις διαθεσιμότητας, η ισχύς των αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να ανέλθει στα 220,4 MW το 2023, εκτιμά η OST.

Αύξηση χωρητικότητας

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι το δίκτυο μεταφοράς στην Αλβανία μπορεί να αυξήσει τη χωρητικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως φωτοβολταϊκών και εξαιρουμένης της υδροηλεκτρικής ενέργειας, σε 465,4 MW έως το 2028 και σε 915,4 MW έως το 2033, ανέφερε το Monitor.al.

Ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς της χώρας ή ο ΔΣΜ πρόσθεσε ότι ο αντίκτυπος της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο δίκτυό του δεν είναι μικρός δεδομένων των προβλέψεων.

Το επίπεδο των 220,4 MW είναι σχεδόν δέκα φορές υψηλότερο από την τρέχουσα εγκατεστημένη ισχύ στην Αλβανία.

Την τελευταία διετία έχει ληφθεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων για αιολικούς και ηλιακούς σταθμούς, επεσήμανε ο OST.

Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σε όλη τη χώρα, αν και τα πεδινά στα δυτικά έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό ηλιόλουστων ημερών, σύμφωνα με την έκθεση.

Κλειδί οι διασυνδέσεις

Η OST σημείωσε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φέρνουν περισσότερες διακυμάνσεις στην παροχή και την τάση, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητες οι επενδύσεις για να αντισταθμιστούν οι απότομες διακοπές, που συμβαίνουν με τις αλλαγές του καιρού.

Η ευελιξία μπορεί να ενισχυθεί με την ενίσχυση των συνδέσεων εντός της χώρας και των διασυνδέσεων με τους γείτονές της, προσθέτοντας αποθηκευτικούς χώρους με τη μορφή αντληθέντων υδροηλεκτρικών σταθμών αποθήκευσης, μπαταριών, πυκνωτών και υδρογόνου και αναπτύσσοντας μηχανισμούς απόκρισης στη ζήτηση.

Η Αλβανία εξαρτάται από την υδροηλεκτρική ενέργεια για το σύνολο σχεδόν της εγχώριας παραγόμενης ηλεκτρικής της ενέργειας, επομένως οι αλλαγές στις υδρολογικές συνθήκες προκαλούν συχνά εισαγωγές έκτακτης ανάγκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κρατικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού της Σερβίας ζήτησαν πρόσφατα αλλαγές στο Νόμο για τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και να σταματήσει η υιοθέτηση κανονισμών που επιτρέπουν επιδοτήσεις για την παραγωγή πράσινης ενέργειας. Ισχυρίστηκαν ότι τα αιτήματα για σύνδεση αιολικών πάρκων και ηλιακών σταθμών μέχρι το 2027 υπερβαίνουν τις δυνατότητες του συστήματος μεταφοράς και παραγωγής για να διασφαλιστεί σταθερός εφοδιασμός.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας