Μενού Ροή
Η ενεργειακή κρίση φέρνει κοντά Σκόπια και Αθήνα

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για στρατηγικές επενδύσεις στην ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης ενέργειας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τη νεοδιορισθείσα πρέσβειρα της Ελλάδας στη χώρα, Σοφία Φιλιππίδου.

Ο Κοβατσέφσκι καλωσόρισε θερμά την νέα ελληνίδα πρέσβη και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντά της, προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας και της ενέργειας.

Τονίστηκε η σημασία της συμφωνίας των Πεσπών η οποία άνοιξε μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και το ενδιαφέρον και τη δέσμευση των δύο πλευρών για την πλήρη εφαρμογή της - κάτι το οποίο θα ενισχύσει περαιτέρω τις φιλικές και εταιρικές σχέσεις μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας.

Κατά τη συνάντηση, αξιολογήθηκε από κοινού η επένδυση στις οδικές υποδομές, δηλαδή ο  Διάδρομος 10, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την καλλιέργεια επιτυχημένων οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη συνάντηση, υπήρξε αμοιβαία αναφοράσ την ύπαρξη προυποθέσεων για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τόσο στον τομέα της ενέργειας και της οικονομίας, όσο και σε πολλούς άλλους τομείς που έχουν σημασία για τους πολίτες.

Το αιολικό πάρκο Bogoslovec θα αρχίσει να λειτουργεί σύντομα

 

Το αιολικό πάρκο Bogoslovec, ένα από τα σημαντικότερα έργα πράσινης ενέργειας της χώρας, θα αρχίσει να λειτουργεί σύντομα και αναμένεται να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ισχύος 36 mw με 8 ανεμογεννήτριες, σύμφωνα με τον διευθυντή της κρατικής υπηρεσίας ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, Dario Nikolovski.

«Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες σε συνομιλία με τους επενδυτές, αναμένουν ότι όλες οι τεχνικές υποχρεώσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εργασίες».  δήλωσε ο Νικολόφσκι σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η επένδυση είναι αξίας 61 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται ότι τα επόμενα 25 χρόνια το αιολικό πάρκο θα παρέχει πράσινη ενέργεια σε περίπου 20 χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Νικολόφσκι, όλα τα βήματα που θα γίνουν θα στοχεύουν επίσης στη διατήρηση της εύφορης γεωργικής γης και στην υλοποίηση των επενδύσεων που θα καταστήσουν τη χώρα ενεργειακά επαρκή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας