Μενού Ροή
Η Εθνική Τράπεζα της Βόρειας Μακεδονίας επιδιώκει να δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα για επενδύσεις σε ΑΠΕ

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Η Εθνική Τράπεζα της Βόρειας Μακεδονίας καταβάλλει προσπάθειες για να παρέχει ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της σύνταξης στρατηγικής για την ενθάρρυνση της «πράσινης χρηματοδότησης» και της συστημικής της προσέγγισης για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δήλωσε η διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Anita Angelovska-Bezoska σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Με βαθύτερες και ταχύτερες μεταρρυθμίσεις και ενίσχυση της βιωσιμότητας του εγχώριου ενεργειακού τομέα, είναι δυνατόν να επιτευχθεί σημαντικός μετριασμός των πιέσεων στις τιμές από την ενεργειακή κρίση, αλλά και να αμβλυνθούν οι πιέσεις στο εμπορικό έλλειμμα και στην αγορά συναλλάγματος».

είπε σε συνέντευξή της η Angelovska-Bezoska.

Σύμφωνα με την ίδια, σημαντικό μέρος του εγχώριου πληθωρισμού τον τελευταίο χρόνο οφείλεται στην αύξηση των τιμών της ενεργειακής συνιστώσας, η οποία περιλαμβάνει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, τα καύσιμα, τη θερμική ενέργεια, αλλά και στις έμμεσες επιπτώσεις της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις, οι οποίες μετακυλίονται στις τελικές τιμές άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

«Οι κεντρικές τράπεζες, με  εντολή τους, δεν έχουν άμεσο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο, η Εθνική Τράπεζα καταβάλλει προσπάθειες για την παροχή ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για τον σκοπό αυτό, οι αλλαγές στο μέσο υποχρεωτικού αποθεματικού αποσκοπούν στην ενθάρρυνση της χρηματοδότησης επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της ενεργειακής βιωσιμότητας. Πρόκειται για ένα μη τυποποιημένο μέτρο που ενθαρρύνει τον δανεισμό σε έργα που σχετίζονται με την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές», επεσήμανε ο αξιωματούχος.

Η Angelovska-Bezoska επεσήμανε επίσης ότι η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατάρτισης της στρατηγικής για την ενθάρρυνση της «πράσινης χρηματοδότησης», η οποία θα περιλαμβάνει συστημικά μέτρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη μείωσής της μέσω των δραστηριοτήτων του χρηματοπιστωτικού τομέα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη διατήρηση της σταθερότητάς της και την αδιάλειπτη πιστωτική στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας