Μενού Ροή
Η Κροατία στη δίνη της αύξησης των τιμών λόγω ευρώ

Μόλις λίγες ώρες μετά την υιοθέτηση του ευρώ, η Κροατία βρέθηκε στη δίνη της αύξησης των τιμών που εξόργισε τους πολίτες, τις ομάδες προστασίας των καταναλωτών και την κυβέρνηση.

Η πρώτη εβδομάδα της ένταξης της Κροατίας στην ευρωζώνη έφερε ευρεία οργή για τις τελευταίες αυξήσεις τιμών που σχετίζονται αποκλειστικά με τη μετάβαση στο ενιαίο νόμισμα, τις οποίες η κυβέρνηση χαρακτήρισε «δόλια εκμετάλλευση και ανέντιμη κερδοσκοπία».

Η Κροατία έγινε το 20ό μέλος της ευρωζώνης την 1η Ιανουαρίου, συνοδευόμενη από μια αεροπορική επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ζάγκρεμπ την Κυριακή.

Την Τρίτη, πολυάριθμοι πολίτες ανέφεραν αυξήσεις τιμών από εμπόρους λιανικής πώλησης και παρόχους υπηρεσιών, παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας ότι δεν θα υπάρξει στρογγυλοποίηση των τιμών προς τα πάνω μόλις το ευρώ γίνει νόμιμο χρήμα.

Ο υπουργός Οικονομίας Νταβόρ Φιλίποβιτς ζήτησε την Τρίτη επείγουσα προσωπική συνάντηση με τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης για να συζητηθούν οι αυξήσεις των τιμών.

Μετά από μια σύντομη συνάντηση, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι «οι αλυσίδες λιανικής αυξάνουν τις τιμές κάθε μήνα και τώρα, μετά την υιοθέτηση του ευρώ, αυξάνουν και πάλι τις τιμές και προσπαθούν να εξαπατήσουν τους πολίτες. Αλλά αυτό δεν θα περάσει».

Σε επόμενο tweet, ο Φιλίποβιτς εξήγησε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, από μαύρες λίστες μέχρι πάγωμα των τιμών σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων. Οι πολίτες της Κροατίας και η κυβέρνηση απαιτούν μείωση των τιμών».

Ο τομέας του λιανικού εμπορίου στο πλαίσιο της Κροατικής Ένωσης Εργοδοτών απάντησε ότι ήταν «δυσάρεστα έκπληκτος και σοκαρισμένος από τις απειλές» του υπουργού.

Η κρατική επιθεώρηση κατέγραψε 1.738 παραβιάσεις του νόμου για την υιοθέτηση του ευρώ, ανέφερε την Τρίτη η Index.hr.

Η Άνα Κνέζεβιτς της τοπικής ομάδας προστασίας των καταναλωτών δήλωσε ότι οι πολίτες είναι «θυμωμένοι και απογοητευμένοι, διότι είχαμε μια λαίλαπα τιμών από πέρυσι».

«Και όλο αυτό το διάστημα μας έλεγαν ότι η υιοθέτηση του ευρώ δεν θα είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές.» Η EURACTIV ανέφερε στα τέλη Δεκεμβρίου ότι οι αυξήσεις των τιμών ήταν ήδη εκτεταμένες και αναμένονταν περισσότερες, με ελάχιστο έλεγχο από τις αρχές.

Πηγή: euractiv.gr
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας