Μενού Ροή
Η Σερβία εξετάζει την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής

Φρενίτιδα κατασκευής δημιουργίας πυρηνικών σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας κατέβαλε ξαφνικά τις χώρες της Βαλκανικής. Μετά την Βουλγαρία και την Τουρκία που ήδη διαθέτουν και την Ρουμανία που το σχεδιάζει, στους υποστηριχτές της συμπεριλήφθηκε και το Βελιγράδι.

Η Σερβία εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Πρόσθεσε ότι η χώρα συζητά την ιδέα με τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής κατασκευής Rosatom.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić έχει ήδη ανακοινώσει ότι η Σερβία είναι πρόθυμη να γίνει μέτοχος μειοψηφίας οποιουδήποτε πυρηνικού σταθμού στην περιοχή.

Μία από τις επιλογές είναι ο προγραμματισμένος πυρηνικός σταθμός κοντά στην ουγγρική πόλη Paks.

Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται η επιλογή κατασκευής εργοστασίου στη Σερβία.

Πριν την επίσκεψη στη Μόσχα

Σε συνέντευξή του στο Soloviev Live στο YouTube πριν από τη διήμερη επίσκεψή του στη Ρωσία για να συναντήσει τον ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Βούτσιτς τόνισε ότι η Σερβία δεν σκέφτηκε πριν την κατασκευή του δικού της πυρηνικού σταθμού, αλλά ότι τώρα αρχίζει να εξετάζει σοβαρά την επιλογή.

Υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση, είπε. Ένας πυρηνικός σταθμός κοστίζει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι σερβικοί νόμοι δεν επιτρέπουν το κρατικό χρέος να είναι πάνω από το 60% του ΑΕΠ, υπογράμμισε ο Βούτσιτς, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Βούτσιτς πρόσθεσε ότι πολλά θέματα συζητούνται με τη Rosatom.

Η Σερβία βρίσκεται σε συνομιλίες

Η Σερβία χρειάζεται πρόσθετες διαβουλεύσεις με τους Ρώσους  της εταίρους σχετικά με μελλοντικές δραστηριότητες σε αυτόν τον τομέα, πρόσθεσε ο Βούτσιτς.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Σέρβος πρόεδρος μίλησε στο Βελιγράδι με τον Γενικό Διευθυντή της Rosatom Alexey Likhachev για την κατασκευή ενός κέντρου υψηλών τεχνολογιών και καινοτομιών στη Σερβία.

Οι κυβερνήσεις της Σερβίας και της Ρωσίας έχουν ήδη υπογράψει τη συμφωνία συνεργασίας για την κατασκευή ενός κέντρου υψηλών τεχνολογιών για ιατρική, επιστημονική, γεωργική, βιομηχανική και κοινωνική ανάπτυξη.

Η υλοποίηση του έργου προγραμματίζεται μετά την υπογραφή δύο συμφωνιών κατά την επίσκεψη του προέδρου στη Ρωσία.

Η πυρηνική ενέργεια γνωρίζει άνθηση

Λόγω της ενεργειακής κρίσης, που προκλήθηκε από την εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας κερδίζουν έδαφος.

Χώρες της περιοχής, όπως η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Τουρκία, αλλά και αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα η Γαλλία, σχεδίαζαν ήδη την κατασκευή πυρηνικών σταθμών.

Η πρόσφατη αναταραχή στην αγορά επανάφερε το θέμα στο προσκήνιο.

Τίμερμανς: Ακριβή η πυρηνική ενέργεια

Στα μέσα Οκτωβρίου, δέκα χώρες της ΕΕ ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στο πλαίσιο της πράσινης ταξινόμησης της ΕΕ και να την αναγνωρίσει ως τεχνολογία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ωστόσο, η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία αντιτίθενται στην ιδέα.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς δήλωσε πριν από ένα μήνα ότι η ΕΕ δεν έχει τίποτα κατά της πυρηνικής ενέργειας, αλλά προειδοποίησε επίσης ότι είναι ακριβή.

Εκτός από τους συμβατικούς πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και ο πρώτος τέτοιος σταθμός στην Ευρώπη θα μπορούσε να κατασκευαστεί στη Ρουμανία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας