Μενού Ροή
Η Βόρεια Μακεδονία στο έλεος της Gazprom ..και της Βουλγαρίας για την προμήθεια φυσικού αερίου

Σκόπια του Bojan Stojkovski

Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Βόρεια Μακεδονία θα έχει αδιάλειπτη παροχή φυσικού αερίου για την επερχόμενη περίοδο θέρμανσης και σε περίπτωση πλήρους απαγόρευσης του ρωσικού αερίου, οι αρχές θα πρέπει να προμηθευτούν μαζούτ για τη λειτουργία των σταθμών θέρμανσης στη χώρα.

Σύμφωνα με εκπροσώπους από το εργοστάσιο φυσικού αερίου TE-TO, ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα, δεν υπάρχουν εγγυήσεις σχετικά με τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου για την εταιρεία τους.

«Η TE-TO είναι ένας ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, ο οποίος δραστηριοποιείται στην ελεύθερη αγορά σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμικής ενέργειας υπαγορεύεται από τις κινήσεις των τιμών στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και Ως εκ τούτου, η TE-TO δεν έχει καμία υποχρέωση να εγγυηθεί τις παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας ή θερμότητας», ανέφεραν εκπρόσωποι της εταιρείας σε τοπικά ΜΜΕ.

Αυτή η εταιρεία, η οποία διαθέτει ρωσικά κεφάλαια, λέει ότι υπάρχουν εμπόδια και αυξημένοι κίνδυνοι για την παράδοση φυσικού αερίου λόγω της κρίσης στην αγορά φυσικού αερίου και των κινδύνων της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η έλλειψη συνδέσεων φυσικού αερίου παραμένει μείζον ζήτημα

Ο διευθυντής του "National Energy Resources", Bajram Redzepi είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι προς το παρόν η παροχή φυσικού αερίου εξαρτάται μόνο από την "Gazprom" και από το γεγονός ότι η χώρα έχει μόνο μία σύνδεση φυσικού αερίου - με τη γειτονική Βουλγαρία.

«Έχουμε σύνδεση φυσικού αερίου μόνο με τη Βουλγαρία και αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα. Το δεύτερο πρόβλημα είναι με τη μακροχρόνια μίσθωση των χωρητικοτήτων που έχει η «Gazprom» στο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στη Βουλγαρία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όλοι οι αρμόδιοι φορείς δεσμεύονται στο μέγιστο για την επίλυση αυτών των εμποδίων, προκειμένου να διασφαλιστεί εναλλακτικός εφοδιασμός φυσικού αερίου, σε περίπτωση που η Gazprom διακόψει την παροχή στη χώρα μας», είπε ο Ρετζέπι.

Αν και φέτος η Βουλγαρία ανοίγει νέες ευκαιρίες για προμήθεια μέσω της νέας διασύνδεσης με την Ελλάδα, η διαδικασία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αναμονή λόγω πολιτικών ζητημάτων στη Βουλγαρία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Redzepi, εάν ολοκληρωθεί, αυτή η διασύνδεση θα παρέχει επίσης νέες ευκαιρίες σε όλες τις άλλες χώρες που προμηθεύονται φυσικό αέριο μέσω της Βουλγαρίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας