Μενού Ροή
Βαλκανικά παζάρια Σερβίας-Βόρειας Μακεδονίας για ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο

Σκόπια του Bojan Stojkovski

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας  Ντιμίταρ Κοβάτσεβσκι δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων στο Βελιγράδι ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία εργάζονται εντατικά για την εξεύρεση λύσης για την παροχή φθηνότερης ηλεκτρικής ενέργειας που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες μακροπρόθεσμα.

Ο Κοβάτσεβσκι τόνισε ότι επίκειται ένας δύσκολος χειμώνας για ολόκληρη την περιοχή και την ευρωπαϊκή ήπειρο.  Ωστόσο, η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλληλεγγύη και συνεργασία, πρόσθεσε, όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

"Εγώ και ο πρόεδρος της Σερβίας μιλήσαμε για τις προσπάθειές μας να χρησιμοποιήσουμε το πλεόνασμα φυσικού αερίου που έχει η Σερβία και δεδομένου ότι υπάρχει μια μονάδα φυσικού αερίου στη Βόρεια Μακεδονία με δυναμικότητα 205 MW, θα μπορούσαμε να συνάψουμε μια συμφωνία μέσω της οποίας η Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσε να πάρει το φυσικό αέριο σε καλύτερη τιμή από ό, τι στα παγκόσμια χρηματιστήρια. Σχεδιάζουμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία στη συνέχεια θα μοιραστεί μεταξύ ημών και της Σερβίας",  τόνισε ο Κοβατσέφσκι.

Χαμηλότερη τιμή

Σύμφωνα με τον ίδιο, με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα λαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που λαμβάνει από τα περιφερειακά χρηματιστήρια και η Σερβία θα είναι σε θέση να αντισταθμίσει την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Βρισκόμαστε σε συνεχείς συνομιλίες και οι ομάδες μας εργάζονται για την εξεύρεση λύσης και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ πιο κοντά σε μια λύση από ό,τι ήμασταν στην αρχή», πρόσθεσε ο  Κοβατσέφσκι.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά σε μια λύση για την παροχή φθηνότερης ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ντιμιταρ, είμαστε κοντά σε μια συμφωνία, έχουμε κάποιες ευκαιρίες αυτή τη στιγμή και με τους αδελφούς μας στη Βόρεια Μακεδονία, θα μοιραζόμαστε πάντα τα πάντα. Για εμάς, αυτό είναι καλό και νομίζω ότι είναι καλά νέα και για τους ανθρώπους στη Βόρεια Μακεδονία. Αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, οπότε ας κάνουμε μια συμφωνία για το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού αερίου. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε, τα πράγματα δεν είναι εύκολα, αλλά είμαστε έτοιμοι", τόνισε ο Βούτσιτς.

Εν τω μεταξύ, η Σερβία συνεχίζει να αγοράζει φυσικό αέριο από την Gazprom για τις δικές της ανάγκες και η χώρα ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξει αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου από το νέο έτος κατά περίπου 11%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας