Μενού Ροή
Η Βόρεια Μακεδονία θέλει να οικοδομήσει ένα ασφαλές ενεργειακό σύστημα και να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση

του Bojan Stojkovski

Ως αποτέλεσμα της αυξημένης δραστηριότητας επενδύσεων και αλλαγών στις ενεργειακές υποδομές, η Βόρεια Μακεδονία έχει αυξανόμενη ανάγκη για έξυπνους μετρητές, λογισμικό με τεχνητή νοημοσύνη καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Kreshnik Bekteshi κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Όπως επεσήμανε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Βόρεια Μακεδονία είναι σοβαρά προσηλωμένη στην ενεργειακή μετάβαση και διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού καθώς και στην υλοποίηση του πράσινου σεναρίου, το οποίο προβλέπει το πλήρες κλείσιμο των εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα έως το 2035.

«Η ενεργειακή μας στρατηγική προβλέπει την άμεση κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας για την αντικατάσταση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα και την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Στόχος μας είναι το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να φτάσει το 50% πριν από το 2030", δήλωσε ο Μπεκτέσι.

Όπως συμβαίνει και με άλλες χώρες, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας έχει και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει έναν αυξανόμενο αριθμό προκλήσεων κατά τη μετάβαση στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.

«Εγκαθιστούμε νέο λειτουργικό λογισμικό που συμμορφώνεται πλήρως με τις διεθνείς απαιτήσεις ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και επιτρέπει τον καλύτερο σχεδιασμό, προγραμματισμό και λειτουργία μεταβλητών εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας. Η Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας προετοιμάζει την εποπτεία της ικανότητας ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ιδίως για υποδομές που θεωρούνται  ζωτικής σημασίας.

Εργαζόμαστε για τροποποιήσεις και προσθήκες στον νόμο για την ενέργεια, για την εφαρμογή διεθνών προτύπων για την ασφάλεια των ενεργειακών εγκαταστάσεων στον κυβερνοχώρο, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα πιο αξιόπιστο ψηφιακό σύστημα", δήλωσε ο Bekteshi, προσθέτοντας ότι το κράτος έχει ακόμη αρκετά βήματα να ολοκληρώσει, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης νέου νόμου για την ασφάλεια των υπολογιστών και τη μεταφορά των οδηγιών της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι καθώς τα ενεργειακά δίκτυα της χώρας γίνονται πιο ολοκληρωμένα, η προστασία των κρίσιμων υποδομών γίνεται θέμα διασυνοριακής συνεργασίας.

«Υπάρχουν πολλές επιλογές που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε για συνεργασία στην περιοχή, όπως ένα κοινό σύνολο προτύπων σε ολόκληρη την περιοχή για τις ενεργειακές υποδομές, τον προσδιορισμό των περιφερειακών κρίσιμων υποδομών και τον τρόπο προστασίας τους, τα τεστ αντοχής για τον εντοπισμό αδύνατων σημείων στην περιοχή όπου θα καθοριστούν επενδύσεις προτεραιότητας», κατέληξε ο αξιωματούχος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας