Μενού Ροή
Η Βόρεια Μακεδονία ξεκινά τις νέες ανασκαφές λιγνίτη με πλάνο 5ετίας

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας και οι κρατικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής (ESM) έχουν ξοδέψει 170 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Κρέσνικ Μπεκτέσι και ο διευθυντής του ESM, Βάσκο Κοβάτσεφσκι, έκαναν την κοινή εκτίμηση ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε επιτυχώς την κρίση εφοδιασμού σε ενέργεια και θερμότητα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Μετά την εξάντληση του προϋπολογισμού, ο ESM συγκέντρωσε δάνεια και δωρεές από άλλες δημόσιες εταιρείες, αλλά υπήρχε ακόμα ένα κενό περίπου 100 εκατομμυρίων που απαιτούνταν για την ομαλή λειτουργία της εταιρείας και τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει να τους παράσχει τη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).

«Ως αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών της ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά, κυρίως του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου στο τέλος του έτους, χρειάστηκε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ραγδαίας ανόδου των τιμών» δήλωσε ο Bekteshi.

Ηλεκτρική ενέργεια στην ελεύθερη αγορά

Ο Kovacevski είπε ότι από σήμερα δεν θα υπάρχει πλέον αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τον TPP TETO και ο ESM θα βασίζεται σε όλες τις εγκαταστάσεις του που θα λειτουργούν πλήρως με καύσιμο φυσικό αέριο μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, το χάσμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνει και οι αρχές θα πρέπει να αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια από την ελεύθερη αγορά.

Σύμφωνα με τον Kovacevski, η ρευστότητα της εταιρείας δεν αμφισβητείται, αν και έχουν ληφθεί 3,7 εκατ. ευρώ ως δάνειο από κρατικές εταιρείες.

Επιπλέον, ένα τετράγωνο από το REK Bitola θα είναι εκτός λειτουργίας μέχρι τον Οκτώβριο μετά το ατύχημα του περασμένου Νοεμβρίου, και το κράτος ξόδεψε σχεδόν τριάντα πέντε εκατομμύρια ευρώ για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και έκλεισε για να αποτρέψει περιορισμούς για τον πληθυσμό.

«Η κρίση άνοιξε την ανάγκη για μεγαλύτερη χρήση των ορυχείων, επομένως επενδύουμε σε νέες ίδιες ανασκαφές, το ορυχείο Zivojno στο REK Bitola και το ορυχείο Gushterica στο REK Oslomej. Όμως, πρέπει να αναλογιστούμε ότι τα αποτελέσματα έρχονται μετά από μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και το αποτέλεσμα αυτού που γίνεται σήμερα στην ενέργεια θα φανεί σε 3 με 5 χρόνια. Αντέξαμε ένα μεγάλο πλήγμα και προετοιμαζόμαστε για το μέλλον» δήλωσε ο διευθυντής του ESM Βάσκο Κοβάτσεφσκι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας